Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Манушева: Да се преразгледа моделът за кандидатстване след 7-и клас

НВО не може да служи едновременно за оценка на системата и за кандидатстване, категорична е тя

| Интервю
Снимка: МОН

"Изобщо не бих била оптимист, че вече излизаме от дъното. Оптимист съм, че можем да излезем от дъното, ако обаче си дадем сметка за реалните проблеми в образователната ни система". 

Това коментира пред БНР Ирина Манушева, автор на петиция за преразглеждане на сегашната система от национални външни оценявания във всички етапи. 

За нея са странни изявленията на просветното министерство, че имаме много по-добри резултати от предишни години. И подчерта промените в самия формат:

"Тук пропускаме, че тази година за първи път времето за първи модул, който е съставен от 20 задачи, беше увеличено с 25%. Досега имаше 17 задачи със затворени отговори и 3 с отворени в този модул, сега всички бяха със затворени".

По думите ѝ средният резултат за страната е стряскащо нисък: 

"Ние почти не можем да преминем над границата от 50%, който е качествената граница за преминат или непреминат изпит. В 14 области 70% от децата не могат да преминат границата от 50%. В 9 области повече от половината деца не успяват да преминат 30-те процента, които собствената ни система залага като граница за среден. Това са резултатите по математика. Нивото в страната е отчайващо спрямо собствените ни критерии".

Според нея усилията не могат да бъдат ефективни, докато системните проблеми в образованието си остават

В предаването "12+4" Ирина Манушева изказа мнение, че нямаме никакво основание да смятаме, че тези изпити, които се правят през годината, отговарят на каквито и да било научни критерии за надеждност и валидност и да сравняваме резултатите в различни години. Не знаем какво оценяваме с тези изпити, отбеляза тя, като подчерта, че огромна част от децата се готвят за тези изпити извън училище. Тя цитира доклад на Сметна палата, според който 74% от децата в прогимназията ходят на частни уроци. 

НВО-тата бяха замислени като инструмент за идентифициране на проблеми, обективно оценяване състоянието на системата и проследяване на ефекта от различни мерки и реформи, припомни Манушева, като уточни обаче, че след това те са се превърнали в инструмент за кандидатстване в гимназия, след което вече е станало невъзможно да служат за тази цел, защото децата започнаха масово да ходят на частни уроци. 

"Вече изобщо не е ясно какво точно измерваме и оценяваме", категорична бе тя. И подчерта още, че не се правят и сериозни анализи на резултатите, а се излиза само със статистики. 

Според нея сравняването на училищата е изключително опасна тенденция. По думите ѝ "големият ни грях е, че ние не правим нищо, за да подобрим качеството навсякъде, във всички училища". Манушева добави, че това задълбочава и социалните неравенства. 

"Носим една солидарна отговорност. Една от основните причини тези проблеми да устояват във времето е, че всеки път ние се опитваме да се спасим поединично и да решим проблема за себе си, за собствените си деца, а не можем да прозрем, че този проблем засяга всички и че трябва всички да изискваме от образователните власти да се пристъпи към една истински смислена и обмислена реформа на това образование".

"Изпитите показват много ясно огромната ножица между училищата и НВО-тата единствено и само способстват за това, защото ние си разпределяме децата не според интересите им, а предимно според резултатите от тези външни оценявания", коментира Ирина Манушева. По думите ѝ дори в търсените училища основните системни проблеми си остават. 

Системата трябва да се промени след много сериозен обществен дебат, категорична бе тя. Според петицията трябва да се преосмисли използването на външните оценявания като инструмент за кандидатстване, както и задължителното кандидатстване и профилиране. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Ирина Манушева в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават още, че вече ще има директен влак по направлението Русе - Пловдив, свързващ Северна и Южна България...

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември На пресконференция в Киев..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

Действията на "Продължаваме промяната - Демократична България" са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията, слава Богу, че президентът ги върна в реалността, коментира пред журналисти Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС, във връзка с предлаганата от ПП-ДБ декларация с пакет от законодателни предложения за борба..

публикувано на 15.07.24 в 18:30
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще призове за национално единство

Два дни след покушението срещу него и малко преди започващата днес Национална конвенция на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е пренаписал изцяло предстоящата си реч и че ще призове към национално единство. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Само ден, след като беше леко..

публикувано на 15.07.24 в 18:30

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден, който на българска територия засегна близо 150 декара иглолистни  гори.  Властите в Република Северна Македония все още не са овладели огнената стихия, която е унищожила един от най-елитните им ловни райони.  Пети ден продължава борбата с огъня в планината Огражден, която е на границата..

публикувано на 15.07.24 в 18:20

Участъкът от АМ "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен заради пожар

Участъкът от магистрала "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен. Затворен е и старият път през местността "Побити камъни". Гасенето на пожара е затруднено от силния вятър. Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" ст. комисар Тихомир Тотев, който е на мястото на пожара край..

публикувано на 15.07.24 в 18:12
Орлин Колев

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право. Солидните  основания да бъдат за това, че ако президентът не връчи сега мандата, това ще бъде съпроводено..

публикувано на 15.07.24 в 18:04