Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на президента с ПП-ДБ преди връчването на втория мандат

Президентът настоява за спазване на Конституцията, от ПП-ДБ искат отлагане на проучвателния мандат

Среща на президента Радев с представителите на ПП-ДБ
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев се среща с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".

В сградата на президентската институция пристигнаха съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков, Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Атанас Атанасов. 

От коалицията поискаха снощи разговор с държавния глава, за да обсъдят с него политическата криза и възможностите за решаването ѝ, преди да получат втория мандат за съставяне на правителство.

До ситуацията се стигна след разделението в ДПС заради конфликта между почетния председател Ахмед Доган и съпредседателят на движението Делян Пеевски. По този начин ПГ на ПП-ДБ стана втората по големина група в 50-ото Народно събрание.

От началото на срещата на президента с представителите на ПП-ДБ не стана ясно нито кога президентът ще връчи втория мандат за съставяне на правителство, нито какво ще правят с него от ПП-ДБ.

За момента те предлагат едно нестандартно решение, "защото кризите изискват това". От ПП-ДБ предлагат пакет от закони, за да се разчисти политическата система от корумпирани лица. Затова искат и президентът да забави връчването на мандата, като ще търсят подкрепа за тази декларация, както я представих те, от останалите политически партии.

Председателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков представи предложенията:

"Предлагаме нестандартно решение за излизане от политическата криза. Искаме да предложим пакет от законови решения, с която да направим законовата крачка за разчистване на политическата система от корумпирани лица. Предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни стъпки, които трябва да се направят. Затова ни трябва известно време и сме дошли при вас да го поискаме".

Според него, ако не решим проблемът с корупцията, всичко останало ще бъде второстепенно.

"Нашите очаквания са още в утрешния ден това, което предлагаме, да бъде изпратено до всички народни представители. Тук не става дума просто за една декларация, искаме реално приети закони. Не искаме да се занимаваме с подмяна", каза акад. Денков.

От ПП-ДБ ще разпратят тази декларация на останалите партии в НС още утре и ще търсят подкрепа за нея.

Румен Радев заяви, че разбира, че този мандат е изненадал ПП-ДБ след разцепването на ДПС, което изведе "Продължаваме промяната - Демократична България" на второ място в 50-ото Народно събрание, и те ще получат втория мандат за съставяне на правителство.

Той обаче подчерта, че член 99 от Конституцията третира единствено процедурата по съставяне на правителство, а не законодателната програма на народното събрание. Президентът добави, че някои от идеите на ПП-ДБ изискват мнозинство, а понякога и квалифицирано мнозинство. Затова ги призова първо да си изяснят дали ще успеят да намерят подкрепа за съставяне на правителство.

Президентът заяви, че "трябва да се съобразим с изискванията от Конституцията". Процедурата изисква да се фокусираме върху съставянето на правителство. "По никакъв начин не трябва да се компрометира Конституцията", подчерта той.

"Основният въпрос е има ли мнозинство в 50-ото Народно събрание. Трябва да отговорите първо на този въпрос. Вие имате 39 народни представители, а за вашите идеи се изисква мнозинство, а за някои дори квалифицирано мнозинство. Очаквам да предприемете незабавни стъпки за намиране на политическа подкрепа в 50-ото НС", посочи президентът.

След срещата се очакват изявленията на представителите на ПП-ДБ.

Преди дни Румен Радев посочи, че планира да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарно представена представена политическа сила тази седмица. 

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21
Семинар по българистика във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Великотърновския университет, за са се посветят три седмици на езика и културата ни.  В 47-ото издание на форума участват както студенти и докторанти, така и университетски преподаватели, учители, преводачи, има акордеонист, полицай, композитор и държавни служители. Всички са..

публикувано на 15.07.24 в 20:17
Доналд Тръмп

Делото срещу Тръмп за държане на класифицирани документи беше прекратено

Окръжен съд във Флорида прекрати наказателното дело срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп по обвиненията, че неправомерно е запазил секретни държавни документи в документи в личното си имение "Мар-а-Лаго",  след напускане на поста. Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи Американски..

публикувано на 15.07.24 в 20:15
Слави Трифонов

Трифонов: ИТН няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони

"Има такъв народ"  няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Така той коментира предложението на ПП-ДБ президентът Румен Радев да отложи връчването на втория мандат с до три месеца, както и разпространената декларация със законопроектите, за които ще търсят..

публикувано на 15.07.24 в 19:54