Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два хеликоптера се включиха в гасенето на пожара край Воден, но в обедните часове една от машините аварира, скъса въже на греблото за вода

Вятърът край Воден се усили и повиши риска от разрастване на пожарите

Снимка: БГНЕС

Вятърът край боляровското село Воден се усили и това повиши риска от разрастване на пожарите там. Два хеликоптера на Българската армия се включиха в гасенето. 

Всички пострадали са настанени при роднини. Изгорелите сгради в селото се наблюдават, а извън селото борбата с огъня продължава.

В ранния следобед ситуацията в селото не се е подобрила, но не е и много влошена. Въпреки това, четирима души са евакуирани от Дома за стари хора във Воден. 

Пред БНР дъщерята на възрастно семейство евакуирани обясни, че е на километър от селото и има опасност за трудно подвижните хора, каквито са нейните родители.

Огънят е в близост до дома им и до дома за стари хора във Воден, но засега не го застрашава. Директорът на този дом обяви, че имат готовност да евакуират и останалите 19 души, които се намират в сградата.

Около 13:00 часа стана ясно, че на един от хеликоптерите, участващи в борбата с огъня,  е скъсано въжето, с което заграбва вода от Малко Шарково. Водолази трябваше да го извадят. В момента няма информация какво се е случило. 

Работещи на мястото журналисти определиха ситуацията като дезинформационен хаос. Няма единен говорител. Разчита се на дочуване и подсказване, на журналистически усет, посочва кореспондентът на БНР в региона.

Докато всичко това се случва, хората страдаха по изгубените си домове.

Възрастен мъж при вида на изгорялата си къща, се разплака. Плановете са му били да се премести от големия град и старините си да ги изкара във Воден. Всеки ден е идвал да строи къщата, но във фатлания ден си е останал у дома си в Бургас:

"Между 50 и 60 000 лева. Исках да се преместим тук да живеем от големия град. Няма оправия в тази държава. От два дена гори и никой не мина да пресече огъня".

Други не можеха да повярват, че къщата, в която са родени, вече я няма. Никой не знаеше и колко и какви обезщетения ще получат:

"Аз съм на 66 години. В тази къща съм родена и днес къщата ми изгоря".

Междувременно в селото започнаха огледи на изгорелите къщи. Ще бъдат описани 15 от пострадалите 35.

Два екипа на социалното министерство в момента работят на терен и описват щетите. Най-голямата сума, която ще може да получи едно семейство, е 4000 лева. Това обяви директорът на Дирекция "Социално подпомагане" Веселин Кожухаров.

Комисия от Община Болярово също участва в огледите на изгорелите имоти, а информацията ще бъде изпратена до Министерство на финансите: 

"Някои от близките са им ги влези, които са по-възрастни, и не можем да се срещнем, но записваме със съответната информация, която имаме в Общината, като нотариални актове".

В центъра на селото доброволци раздаваха храна и вода:

"Очакваме храна от БЧК. Имаме храна, осигурена от община Болярово. Пращаме на доброволци, на полицаи, на пожарникари. Достатъчно храна, вода, кисело мляко".

Снимки: БГНЕС

По публикацията работиха: Радмила Попова, Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българският отбор на Европейски шампионат за трансплантирани и диализирани

Европейски игри за трансплантирани: Представителите на 28 държави празнуват победата на живота

"Най-големият подарък е да спасиш човек. Животът продължава дори и в друго тяло. Аз, като реципиент имам невероятната отговорност да пазя това, което съм получила".  Думите са на Наталия Маева, журналист, завеждащ редакция "Новини, образование, култура" в програма "Христо Ботев" на БНР.  Тя е преминала през двустранна белодробна..

публикувано на 18.07.24 в 17:25

Президентът Радев ще обяви утре кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат. "В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с партиите да имат възможност да водят пълноценна кампания. А тя не може да се случи през август, така че още утре сутринта,..

публикувано на 18.07.24 в 17:20
В село Воден след пожара

Заради пожара край Воден затвориха пътя за с. Крайново. Четирима са евакуирани

Заради бушуващия пожар е затворен пътят между селата Воден и Крайново. Четирима души от Крайново са евакуирани в дома за стари хора във Воден. По думите на свидетели огънят е на около километър от Крайново, но няма опасност за жителите. Засега официална информация за ситуацията с разпространението на пожара край селата в община Болярово няма...

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим.  Заради жегата и екстремните температури използваните водоизточници са с намален дебит и не могат да захранват населените места.  За справяне с кризата към засегнатите райони са насочени водоноски, каза заместник-кметът Абидин Хаджимехмед:  "Общинската водоноска кара вода до определени населени..

публикувано на 18.07.24 в 16:56
Днес (18 юли) министърът на отбраната Атанас Запрянов награди военнослужещи от служба

Министърът на отбраната призова за оборудване на повече хеликоптери с техника за пожарогасене

Министърът на отбраната Атанас Запрянов призова за оборудване на повече хеликоптери с техника за пожарогасене.  Той заяви, че всички формирования на армията са приведени в готовност.  "Може би ще трябва да мислим за оборудване на повече вертолети, даже и премиерът ми звъня преди малко. Това обаче изисква допълнително оборудване, допълнителна..

публикувано на 18.07.24 в 16:51

Кипър ще получи 30 млн. евро от ЕК за наблюдение на морските си граници

Кипър ще получи 30 млн. евро допълнително финансиране от Европейската комисия за засилване на наблюдението на морските си граници, съобщиха днес от вътрешното министерство. Подкрепата е част от усилията за борба с незаконната миграция по море. Проектът на Кипър, одобрен от Брюксел, предвижда надграждане на възможностите на системата за..

публикувано на 18.07.24 в 16:37

Нови предупреждения за опасни горещини в Румъния

Румънските метеоролози издадоха нови предупреждения за опасни горещини и за утре. Червеният код обхваща Южна Румъния от Калафат до Браила, Тулча и Констанца, и включва и столицата Букурещ.  Максималните температури ще бъдат между 38 и 41 градуса, съобщава Радио Румъния.

публикувано на 18.07.24 в 16:17