Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР

Милен Митев: Порталът bnr.bg остава най-цитирания български информационен сайт

| Репортаж
Генералният директор на БНР Милен Митев представя отчет пред СЕМ
Снимка: СЕМ

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността в периода 01 ноември 2023 – 30 април 2024 година. Очаквано, сред поставените на обсъждане въпроси беше предаването на програма "Хоризонт" "Политически НЕкоректно". Тъй като мандатът на Митев изтича на 31-и октомври, медийният регулатор прие и графика за провеждането на конкурс за избор на ръководител на Общественото радио. 

При представянето на отчета си пред СЕМ генералният директор на БНР Милен Митев подчерта, че програма "Хоризонт" остава лидер в радиоефира с близо 19 % аудиторен дял:

"БНР успява да постигне рейтинг, който се равнява на 1/3 от цялото слушане на програми в българския ефир. Средният ни рейтинг се равнява на около 110 хиляди слушатели, които във всеки един момент слушат някоя от програмите на БНР.

Програма "Хоризонт" остава лидер. В Топ 10 на програмите с най-висок дял намират място още две наши програми – "Христо Ботев" – с културна и образователна насоченост, както и регионалната Радио Благоевград, която традицонно се радва на много висок рейтинг в своя регион.  

По отношение на онлайн присъствието през последните шест месеца сме реализирали средно по 1.35 милиона потребители на месец. Порталът bnr.bg остава най-цитирания български информационен сайт".

Митев подчерта, че най-голямата структурна промяна, която беше реализирана през отчетния период, е закриването през март на Програмна дирекция, като целта е по-пряка, директна комуникация между програмите. 

"Против" отчета гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева, въпреки че и двете подчертаха постиженията на БНР през отчетния период, както и това, че е свършена много работа. Пролет Велкова аргументира гласуването си така:

"Последователна съм в разбирането си за това, че както през отчетния период, така и през предишните периоди и години, имаше наслагване на един голям проблем в Общественото радио – това беше липсата на плурализъм в едно от едно от изданията на предаването "Политически некоректно"

Последва коментар на Соня Момчилова, която подчерта, че се гордее с решението на СЕМ да избере Милен Митев за ръководител на БНР:

"Мисля, че Радиото се управлява компетентно, талантливо, с изненадващо медийно разбиране и с голямо познаване на духа на Старата къща.

Петър Волгин беше избран за евродепутат с безпрецедентна електорална подкрепа, което е най-недвусмисления, най-безспорния атестат за одобрението и за нуждата, която имаше от подобен глас и от подобно присъствие в радиоефира. Аз ви поздравявам за мъжеството и за куража, които проявихте, за да го запазите сред имената на БНР. Вие бяхте подложен на безпредецентен политически натиск за отраняването му, както и ние. Не се поддадохте, част от нас - също, което е добър знак за независимостта както при работата на регулатора, така и на вашата, като ръководител и лидер на Общественото радио".

Последва реакция на Пролет Велкова:

"Аз не съм усетила политически натиск върху себе си през периода, през който работя тук". 

Симона Велева отправи критики към финансовата част на отчета:

"За отчетния период е посочено, че са изразходвани 34 829 979 лева. Може ли да кажете по-подробно за какво са отишли тези 34 милиона? Очаквам едни по-подробни финансови отчети". 
Митев уточни, че близо 70 % от целия бюджет са разходите за персонал:

"Второто най-голямо перо в нашите разходи са таксите за радио разпръскване. Третото са възнагражденията, които плащаме за авторски и сродни права. През отчетния период всички процедури, които сме провели,  са от открит тип, в които може да участва всеки". 

Галина Георгиева изрази мнение, че не е честно да не бъде приет отчета и подчерта, че БНР трябва да се гордее с балансираната си бюджетна политика:
"Не  е честно за пореден път Съветът за електронни медии, или поне част  от членовете му, да си позволяват наказание към целия екип на БНР, само защото господин Волгин е бил водещ на "Политически некоректно".

Не очаквам като съветници да получим по-подробен финансов отчет. Ако има някакви притеснения, има доклад на Сметната палата. Молбата ми е тези внушения, или опити за такива, да не си позволяваме да ги правим". 

На днешното си заседание Съветът за електронни медии прие и графика, по който ще се проведе предстоящата процедура по избор на генерален директор на БНР, тъй като мандатът на Милен Митев изтича на 31 октомври. Изпълняващият длъжността председател на СЕМ Габриела Наплатанова обяви конкретните срокове от процедурата:

"Важно е всички, които са потенциални кандидати, да имат време да се подготвят. Подаването на документи за участие в конкурса за генерален директор на БНР е до 20 септември 2024 година. Съветът ще обяви допуснатите до процедурата до 10 октомври". 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън говори по време на 115-ата национална конвенция на NAACP (The National Association for the Advancement of Colored People) в Лас Вегас, Невада, САЩ, 16 юли 2024 г.

Изправен пред призиви да се оттегли, Байдън е заявил, че планира да спечели изборите

Президентът Джо Байдън даде положителна проба за Covid-19 преди участие в предизборно събитие с испаноговорящи избиратели в Лас Вегас. Американските медии коментират, че това става в момент на растящ вътрешнопартиен натиск срещу него да се оттегли от надпреварата за Белия дом.  Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати..

публикувано на 18.07.24 в 18:22
Снимката е илюстративна.

Продължава гасенето на пожара върху 250 дка гори при кюстендилското с. Ваксево

Продължава погасяването на пожара, който възникна на 16 юли в иглолистна гора в района на с. Ваксево, който се  разпространи в посока на селата Тишаново и Фролош.  Над 30 пожарникари и екипи на горските стопанства от региона ще са на терена до късно тази вечер, използва се специализирана техника, включила се и частна фирма с водоноски...

публикувано на 18.07.24 в 17:59
Володимир Зеленски

Зеленски призова европейските съюзници да останат единни в подкрепата си за Киев

Украинският президент Володимир Зеленски призова европейските съюзници да останат единни в подкрепата си за Киев. И отново поиска западните съюзници да позволят на украинската армия да нанася удари по руска територия с оръжията, които предоставят на Украйна.  Единството на Европа винаги води до силни решения, каза Зеленски на срещата на върха на..

публикувано на 18.07.24 в 17:49

12 години от атентата на летище "Сарафово". Какво се промени по отношение на сигурността?

Днес се навършват 12 години от атантата на летище "Сарафово".  Направиха се сериозни промени по отношение на мерките за сигурност, обясни пред БНР  Орлин Мандов, почетен консул на Израел в Бургас. Той разказа, че роднините на загиналите израелски граждани ще дойдат за поредна година, за да  поднесат венци и запалят свещи. "Те го..

публикувано на 18.07.24 в 17:46
Българският отбор на Европейски шампионат за трансплантирани и диализирани

Европейски игри за трансплантирани: Представителите на 28 държави празнуват победата на живота

"Най-големият подарък е да спасиш човек. Животът продължава дори и в друго тяло. Аз, като реципиент имам невероятната отговорност да пазя това, което съм получила".  Думите са на Наталия Маева,  журналист, завеждащ редакция "Новини, образование, култура" в програма "Христо Ботев" на БНР.  Тя е преминала през двустранна белодробна..

публикувано на 18.07.24 в 17:25
Румен Радев в двореца „Бленхайм“ във Великобритания в компанията на президента на Сърбия Александър Вучич, премиера на Унгария Виктор Орбан и албанския премиер Еди Рама.

Президентът ще обяви утре кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат .  Илияна Йотова: Надявам се да има правителство с третия мандат ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат "В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с..

публикувано на 18.07.24 в 17:20
В село Воден след пожара

Заради пожара край Воден затвориха пътя за с. Крайново. Четирима са евакуирани

Заради бушуващия пожар е затворен пътят между селата Воден и Крайново. Четирима души от Крайново са евакуирани в дома за стари хора във Воден. По думите на свидетели огънят е на около километър от Крайново, но няма опасност за жителите. Засега официална информация за ситуацията с разпространението на пожара край селата в община Болярово няма...

публикувано на 18.07.24 в 17:00