Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни лидери и изборни битки през погледа на нидерландския карикатурист Мартен Волтеринк

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

| Интервю
Снимка: Мартен Волтеринк - личен архив

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом. 

Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент на Тръмп - демократът Джо Байдън, който е подложен на все по-силен натиск дори от своите съпартийци да се откаже от надпреварата и след края на мандата да се оттегли от политиката. 

Един по-различен прочит на изборите за президент в Съединените щати и ключовата им роля в глобален план – интервю с нидерландския карикатурист Мартен Волтеринк, чието творчество илюстрира страниците на най-големите медии по света.

За мен изборите са тест за демокрацията, който се провежда в държавите по целия свят. Избирам странните ситуации, на които ставаме свидетели и ги превръщам в карикатури.

Така започва разговорът с Мартен Волтеринк - нидерландският карикатурист, когото повечето от нас вероятно асоциират с илюстрацията му от 2020-та година и протестите у нас. Тогава Волтеринк видя управлението на България като тиква с каскет, символ на тогавашните премиер Бойко Борисов и главен прокурор Иван Гешев. Интересът на Волтеринк към демократичните процеси във всички държави и опити да бъдат опорочени го вдъхновява за стотици карикатури, чиито герои са политици от целия свят. Все по-често с чувство за хумор и неприкрита тревога сюжетите на Волтеринк се фокусират върху Доналд Тръмп и Джо Байдън - например, след първия дебат между тях републиканецът е изобразен като изричащ множество лъжи, демократът - като човек, в чието съзнание не протича мисъл. 

Разбира се, редно е да уточня, че съм пристрастен. Искам демократите да спечелят, защото те са най-нормалните в тази ситуация според мен. Както знаете, там текат много важни процеси - с или без уши. 

С карикатурите си се опитвам да провокирам хората, да ги накарам да помислят за развой, подобен на този във Франция. И там крайно десните се очакваше да победят, но в лявото пространство се обединиха срещу тях. В крайна сметка бе постигната "пирова" победа, при която всички изгубиха твърде много и никой не може да се нарече победител. 

Волтеринк е убеден, че демократите трябва да сменят президентския си кандидат, за да победят Доналд Тръмп, което веднага се превръща в карикатура - Джо Байдън наднича от кофа за боклук, а посланието е, че е инатлив като магаре. 

Снимка: Мартен Волтеринк - личен архив

Помислих си, че социологическите проучвания показват, че Байдън ще изгуби независимо какво се случи след онзи момент от дебата с Тръмп, в който ясно си пролича как губи мисълта си. Много е рисково, затова трябва да отстъпи и например да посочи Камала Харис. Би било много интересно да видим първата жена (и то цветнокожа) - президент на Съединените щати. 

Винаги може да се номинира вицепрезидент, който да удовлетвори очакванията на левите демократи, и дори на крайнолевите. Може да се получи много добра двойка и според мен трябва да се опита, защото в противен случай ще изгубят изборите. 

С една от карикатурите си на Тръмп, нидерландският автор обаче си навлича гнева на част от гилдията, защото крайният републиканец е изобразен като автопортрета на Ван Гог с отрязано ухо. 

Снимка: Мартен Волтеринк - личен архив

Това е просто едно графично сравнение с историческо събитие, в което е замесена история с ухо. Всеки може да направи своя прочит. Ван Гог е бил човек с психическо разстройство, откровено луд в края на живота си. Умира рано. Имам усещането, че Тръмп също страда от този вид психическо състояние, при което човек губи връзка с реалността. Навлякох си обаче доста критики, защото много хора решиха, че поругавам изкуството.  

Критикувано или харесвано, изображението бързо обикаля света, а превръзката на ухото, подобна на тази на великия нидерландски художник Винсент Ван Гог, повлиява творчеството и на други карикатуристи. И тъй като Волтеринк сам призовава всеки да направи своя прочит, аз ще допълня с още един щрих - докато Ван Гог не е продал и една от картините си приживе, Тръмп капитализира всичко - дори опита за покушение срещу него

Той е комерсиален човек, който е силно загрижен за своя имидж. Аз обаче не прекалявам с шегите около случилото се, защото Тръмп стана обект на опит за покушение, можеше да е мъртъв. Карикатурата с Ван Гог беше един вид "неутрална шега". 

Не една или две проверки на фактите от речите на кандидата за връщане в Белия дом показаха, че Тръмп борави ловко с дезинформацията, с което насочвам Мартен Волтеринк към негова карикатура за европейските избори - напълно валидна и за американските. На нея на избирателите са предложени две възможности - удобни лъжи и неудобни истини. Изборът на всички пада върху първата възможност. 

Снимка: Мартен Волтеринк - личен архив

Мисля, че това се дължи от една страна на пропагандата, на дезинформацията, която е навсякъде около нас. Вторият фактор е, че хората не желаят промяна. Искат просто да си живеят живота, както са го правили досега. 

Затова истината понякога се приема трудно или директно се отхвърля, а събития, които не засягат пряко живота на човек, често се забравят. Това е причината понякога Волтеринк да избира вече позабравени сюжети, които да вплита в новите си изображения.

Карикатурата цели и да учи хората, да им припомня отминали факти, които се отразяват на живота им и сега. Например, винаги рисувам Путин гол до кръста с шкембе, докато язди кон, въпреки че вече не се явява по този начин. Това обаче трябва да се помни. 

Снимка: Мартен Волтеринк - личен архив

Волтеринк реферира към снимка, която датира от много по-ранните години на Путин, на която той е на кон и гол до кръста по време на ваканция в Сибир. Още тогава изображението предизвика подигравки, включително и сред световните лидери. Сега част от тях се опитват да помогнат на Украйна да устои на бруталната военна агресия, заповядана от руския президент.

Нидерландският карикатурист изобразява огромната руска мечка с грамаден меч срещу фин украински войн, въоръжен единствено с тънка шпага с предпазител, който влиза в боя с една ръка, вързана на гърба му

Снимка: Мартен Волтеринк - личен архив

Представям си, че точно по този начин се чувстват в Украйна. 

Защото много западни държави - съюзници на Киев, които и без това трудно се съгласяват да осигурят достатъчно оръжия и бавят обещаното, отказват да разрешат на Украйна да нанася удари по военни обекти във вътрешността на Русия. В целия този сложен геополитически пъзел, когато демокрацията е подложена на изпитание, Марк Рюте - дългогодишният премиер на Нидерландия, ще поеме НАТО. Мартен Волтеринк очаквано, често го рисува, а в последната му карикатура Рюте е нахлупил пропукана натовска каска и изглежда в пъти по-малък от двете огромни същества до него - кафявата руска мечка и китайската панда. 

Снимка: Мартен Волтеринк - личен архив

Тук в Нидерландия Рюте е приеман като човек, който не е способен да поеме отговорност. Той е като с тефлоново покритие - нищо не се лепи по него. Каквото и да се случи, той казва - аз не съм вашият лидер, трябва да намерите решение сами или има скандал, всички са наказани, но Марк Рюте говори обаятелно и винаги е добрият.

Всъщност, той е добър. В неговите приоритети никога не е имало нещо лошо, нещо зло. Той умее да създава приятелства. Когато поеме длъжността на генерален секретар на НАТО, може да направи страните - членки на Алианса по-обединени срещу общите заплахи. 

Каквато е Русия, която няма да спре, ако бъде оставена да получи, каквото иска от Украйна, убеден е нидерландският карикатурист Мартен Волтеринк. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58