Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли Париж да се справи с проблемите около Олимпиадата?

Снимка: AP/BTA


Броени дни остават до откриването на летните Олимийски игри в Париж, но с наближаването му проблемите за организаторите сякаш се трупаха, вместо да се решават.


Първо дойдоха предупрежденията за екстремно високи температури по време на игрите, които могат да окажат драстично влияние върху представянето на спортистите, както й върху зрителите и служителите.


Метеоролозите очакват по-горещо от обичайното лято в Париж като най-високата температура, измерена във френската столица досега е точно в края на юли  2019-а година - 42.6 десети по Целзий.  Освен това френският статистически институт отчита около 11 хиляди смъртни случая от жегите през лятото. През последната година не само Франция, но и цяла Европа чупи рекорди, отбелязва доктор Фредерике Ото.


"Вече имаме 12 месеца на рекордно високи температури, които се дължат на високите нива на парникови емисии от изгарянето на изкопаеми горива. Опасявам се, че ще продължим да съобщаваме за рекорди и по време на Олимпиадата и след това, което си е огромно нарушение на човешките права на мнозинството от хората, живеещи на планетата."


Според експертите климатичните промени вече могат да се разглеждат като екзистенциална заплаха за спорта. На Олмипиадата в Токио през 2021 жегата изтормози атлетите - температурите достигаха 34 градуса, но заради високата влажност от 70%, се усещаха като 45. Тенисистът Данил Медведев заяви, че умирал на корта, други състезатели повръщаха и припадаха на финиша заради екстремната горещина.


Летните жеги в Париж се нагнетяват от градския пейзаж, където бетонът поглъща значително повече топлина. Следствие от това е феноменът тропически нощи, при който температурата през нощта не паза под 20 градуса.  Високите температури и влажност могат да причинят срив на човешкия организъм, особено ако е подложен на тях по-дълго време, отбелязва професор Люис Холси от университета Роухемптън в Лондон.

 
"Ако температурата се повиши над 40 градуса, навлизаме в рискова зона, органите на тялото започват да отказват или работят не толкова оптимално. Причината е протеиновата денатурация - формата на протеините се променя и някои започват да се разпадат. С други думи това са първите признаци на сготвянето."


Заради прогнозите за апокалиптични жеги организаторите на парижката Олимпиада се отказаха частично от плановете си за най-зелените игри в историята, които да използват само естествени системи за охлаждане като изпомпване на вода от голяма дълбочина, която да поддържа температурата в олимпийските съоръжения с 6 градуса по-ниска от околната.  Екосъобразните мечти на френските власти бързо се стопиха от започналите още през юни жеги и те поръчаха 2 500 климатика.

Френската социалистка и кмет на Париж Ан Идалго, 7 септември 2021 г.  

Друг проблем, който се изпречи на пътя на френския олимпийски комитет беше чистотата на река Сена. В продължение на повече от век плуването в знаковата за Париж река беше забранено от опасения за здравето. Местните власти вложиха милиард и триста милиона евро в почистване на водния път, за да намалят бактериалното замърсяване със 75%. Предизвикателството е огромно - френската столица има 11 милиона жители и немалко индустриални предприятия, отпадъчните води от които ежедневно се изливат в Сена. За да разсее съмненията за чистотата на водата лично кметът на Париж Ан Идалго плува в реката.
 

"Като влезеш във водата, усещането е съвсем естествено. Водата е много приятна, малко хладна, но не прекалено. А вижте радостта около нас. Игрите наистина ни предизвикаха, те бяха движещата сила или катализаторът да почистим Сен Но го правим, за да се адаптираме града ни към климатичните промени и да възстановим реката."


Като дом на най-значимия договор за климата - Парижкото споразумение, френската столица е под натиск да подготви екологична Олимпиада. Организаторите заявиха амбициозни цели да намалят наполовина въглеродните емисии в сравнение с Лондон 2012 и Рио 2016-а, ограничавайки ги до 1.58 милиона тона въглероден диоксид. Уважаваме комфорта на атлетите, но оцеляването на човечеството е много по-важно, подчерта Тони Естанже - председател на Организационния комитет.

"Олимпийското село отваря врати утре, пристигат и първите спортисти, така че посланието е много важно. В Сена най-после може да се плува и може да проведем там състезанията по плуване и триатлон. Освен е това символ на амбициите ни игрите в Париж да са най-зрелищните, но и най-отговорните към природата. Така също ще оставим една чиста река, която може да се използва и след Олимпиадата."

Париж Сена плажове отдих

Хотелиери и ресторантьори в Париж се оплакват от спад на посетителите заради предстоящите Олимпийски игри. Строгите мерки за сигурност и очакваните тълпи от спортни фенове са оказали катастрофално въздействие върху техния бизнес, се казва в съвместна позиция на браншовите организации. Ресторантите и бирариите, например на централния площад "Трокадеро", едно от основните места за провеждане на Олимпийските игри, страдат от ограниченията за достъп. Съобщава се, че броят на посетителите е намалял с до 70 процента.


"Хубаво е да няма коли. Харесва ми Париж без коли, но и ми е малко странно. Обикновено сутрин тук е пълно с автомобили, които надуват клаксони, а днес беше тихо."


"Може би напомня малко на локдауните от 2020-а, но този път причината е тържествена - Олимпийските игри."


Националният авиопревозвач "Еър Франс" се оплака, че очаква по-малко пътници в периода около Олиампадата и дори ще работи на загуба. Заетостта на хотелите също е намаляла с 25% в сравнение с предишни години. Хотел в Монмартър, който през юли е бил резервиран на 80 на сто, сега е едва наполовина пълен, оплаква се управителят му Алдрик Дювал.


"Смятам, че Олимпийските игри са контра продуктивни, тъй като всичко поскъпва много. Обяснихме на туристите, че ще има ограничения в движението и ще е по-сложно да се придвижват, билетът за метрото ще стане тройно по-скъп, туристическата такса също се утрои. На всичкото отгоре времето е горещо. Така че хората не са склонни да идват."



В същото време се отчита скок в резервациите за Еър би ен би. Находчиви парижани като Мартин Касан се изнасят от столицата за трите летни месеца и отдават жилищата си под наем. По този начин те не само се спасяват от тълпите хора и жегите в града, но и си докарват допълнителни доходи.


"Ще има много хора в Париж по това време, освен това ще е горещо, придвижването из града ще е доста по-сложно. Предпочитам да съм на място с по-малко хора, по-спокойно, защото работя от вкъщи. Освен това от наема по време на Олимпиадата ще си докарам около една заплата, което е прилична сума."


За капак френския синдикат на сценичните работници заплаши със стачка по време на церемонията по откриването на Олимпиадата. Според профсъюза около 300 танцьори от трите хиляди, които ще участват в откриването, са били наети при крайно мизерни финансови условия.


Остава надеждата, че организаторите ще успеят да преодолеят проблемите, които зависят от тях, за да се наслади светът на едни красиви Олимипйски игри.

По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд и да спрат пожарите, опустошаващи страната, съобщава БТА.  Той отслужи тържествената литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества храмов празник, съобщиха от Софийската митрополия. След светата литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към..

публикувано на 20.07.24 в 16:07

За фалшиви мейли, изпратени от НЗОК, предупредиха от институцията

За фалшиви мейли, изпратени от името на Националната здравноосигулителна каса, предупредиха от институцията.   От там посочиха, че тези пиратски съобщения може да крият риск от кибер атаки, тъй като обикновено изискват потвърждение от потребител.  От Здравната каса предупреждават, че те не изпращат по електронна поща информация, свързана със..

публикувано на 20.07.24 в 15:51

Продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово

И днес продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, големите огнища са локализирани, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Кирил Петков и Николай Денков също бяха в района. Усилията са насочени в направлението между селата..

публикувано на 20.07.24 в 15:37

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално след големия срив, причинен от актуализация на антивирусна програма, блокирала операционната система "Уиндоус". Засегнати бяха също банки и финнасови институции.  Американски авиокомпании и летищата в някои азиатски страни възстановяват постепенно обслужването.  В Австралия,..

публикувано на 20.07.24 в 15:23

Безработицата се понижи до 5,3% през юни

Регистрираната безработица в страната се понижи до 5,3% през юни. Равнището ѝ е с 0,1 процентни пункта по-ниско спрямо май, показва административната статистика на Агенцията по заетостта. В края на юни регистрираните в бюрата по труда безработни са били 150 990. Броят им е намалял с 3281 души спрямо предходния месец. Започналите работа..

публикувано на 20.07.24 в 14:22

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар. Загасените участъци се разпалват от вятъра. Няма риск огънят да засегне населени места, категорични..

публикувано на 20.07.24 в 14:11

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно..

публикувано на 20.07.24 в 14:07