Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпрецедентен глобален срив прекъсна интернет

Балкански жеги, Доналд Тръмп и футболни страсти - обзор на събитията от седмицата

Европейският парламент се събра за първи път след изборите през юни

Снимка: АП/БТА
След стрелбата срещу него, на която реагира със завидно самообладание, бившият американски президент Доналд Тръмп изглежда все по-вероятен бъдещ.

Балканите и други части на Европа се задъхваха от непоносими жеги.

Правителството в Скопие обяви кризисна ситуация за следващите седмици заради големия брой пожари и горещата вълна. Пристигна и помощ от чужбина - самолети и хеликоптери от съседни страни. 

Пожар временно затвори границата между Северна Македония и Гърция, където температурите стигаха 43 градуса. Спираха влакове заради повредени от топлината релси. 

Заради горещините Акрополът затваряше в следобедните часове за посетители. Ограничена беше и работата на открито.

В Солун, 12 юни 2024 г.

Горещата вълна обхвана всички държави на Балканите.

Червен код за опасни горещини важеше в много райони на Южна и Централна Румъния, включително за Букурещ с температури до 42 градуса. Подобна беше ситуацията в Босна и Херцеговина, а в Косово тя беше усложнена от пясъчен вятър.

Задъхваше се в плен на жегите и Сърбия, където паднаха над стогодишни температурни рекорди, проблем е и безводието.

Метеоролозите предупреждават, че температурите няма да спаднат съществено до края на месеца.   

Глобален срив в сектора на информационните технологии блокира работата на авиокомпании, банки, медии и фирми по целия свят. Проблем в актуализацията на компанията за киберсигурност "Крауд Страйк" прекъсна интернет връзки по света.

Летища в Европа, Съединените щати, Австралия, Индия съобщиха, че имат проблеми, които доведоха до отмяна на полети.

Тази седмица Европейският парламент се събра за първи път след изборите през юни. 45-годишната консерваторка от Малта Роберта Мецола беше преизбрана за председател на Европарламента за следващите две години и половина. След изтичането на мандата ѝ неин приемник за същия период ще стане представител на социалистите.

Урсула фон дер Лайен, досегашен председател на Еврокомисията, също беше преизбрана. Тя обеща да създаде Европейски отбранителен съюз и да продължи зелената сделка наред с облекчаване на затрудненията за бизнеса на фона на икономическата конкуренция, войната в Украйна и климатичните промени. При тайното гласуване на 720-членния парламент Фон дер Лайен получи 401 гласа "за" при 284 "против". 

В близките седмици фон дер Лайен ще поиска всяка страна членка да издигне по двама кандидати за еврокомисари -  по един мъж и една жена. 

Урсула фон дер Лайен в ЕП

В Европейския парламент влязоха две нови крайнодесни групи - "Патриоти за Европа", създадена от унгарския премиер Виктор Орбан  и "Европа на суверенните нации" - по-малък лагер, в който е "Алтернатива за Германия" и френската партия "Реконкиста". 

В първата си резолюция Европарламентът призова подкрепата за Украйна да продължи толкова дълго, колкото е необходимо и приветства усилията за насочване на приходите от замразени руски активи за оръжейна помощ за Киев. Потвърдена беше и позицията, че  пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим.

Освен това Европарламентът осъди посещението на унгарския премиер Виктор Орбан при руския президент Владимир Путин в Москва и настоя за последствия за Будапеща. 

Премиерът на Унгария, която пое в началото на месеца ротационното председателство на Съвета на ЕС, посети Украйна, Русия, Китай и Съединените щати в рамките на мисията, за която беше критикуван, че е действал на своя глава.

В писмо до европейските лидери Виктор Орбан написа, че воюващите страни „няма да започнат да търсят изход от конфликта без сериозна външна намеса“. Орбан, който се срещна с Доналд Тръмп в имението му във Флорида, заяви, че той е готов да действа "незабавно" като посредник за мир между Русия и Украйна, ако бъде избран през ноември. 

Призив за охлаждане на политическите страсти и за обединение отправи от Овалния кабинет президентът Джо Байдън, след стрелбата на предизборен митинг срещу съперника му Доналд Тръмп. В Америка решаваме разногласията си пред избирателните урни, не с куршуми, каза Байдън.

Президентът на САЩ Джо Байдън

Покушението срещу Тръмп беше извършено дни преди да приеме официалната номинация  на Републиканската партия за президент. Изстрелите проехтяха, докато произнасяше речта си в Бътлър, Пенсилвания.  

Влязоха в историята кадрите на заобиколения от агенти на Сикрет сървиз Доналд Тръмп с наранено ухо, кръв по лицето и вдигнат юмрук. При стрелбата беше убит заподозреният за извършител - 20-годишният Томас Матю Крукс от Бетъл Парк, Пенсилвания, който се нареди в списъка на атентаторите срещу американски президенти и кандидати за поста. Нападението повдигна и въпроси за пропуските в сигурността.

Дори куршум на убиец не можа да спре Тръмп, коментираха в Милуоки колегите републиканци на Доналд Тръмп, които официално го номинираха за кандидат за Белия дом.

Ники Хейли, която беше основен съперник на Тръмп на първичните избори, също призова да се гласува за него.

Междувременно Тръмп обяви своя кандидат за вицепрезидент. 

Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс.

Това е сенаторът Джей Ди Ванс, твърдолинеен консерватор и доскорошен противник на Тръмп, който със своите 39 години чувствително намалява средната възраст на тандема.

Възрастта има съществена роля в сгъстяването на облаците около настоящия президент Джо Байдън. 

Все повече съпартийци, привърженици, спонсори призоваваха 81-годишния Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за преизбиране. Проучване показа, че две трети от демократите искат точно това. 

Евреите не могат да бъдат смятани за окупатори на собствената си историческа родина, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в отговор на становище на Международния съд на ООН, че израелските селища на Западния Бряг нарушават международното право. 


Израел продължи офанзивата в Газа на фона на съобщенията, че е близо до споразумение с "Хамас" за прекратяване на огъня. Опитите за ликвидиране на военен лидер на групировката обаче доведоха и до десетки цивилни жертви на поредните въздушни удари.

Украинският президент Володимир Зеленски призова европейските съюзници да останат единни в подкрепата си за Киев. Той отново настоя да позволят на украинската армия да нанася удари по руска територия с предоставяните й от Запада оръжия. Зеленски обяви и целта си през ноември да бъде свикана нова среща по неговия мирен план, като проведената в Швейцария, само че този път с участието на Русия.

Пред британския премиер Киър Стармър Зеленски заяви, че въоръжаването с ракети с голям обсег е решаващо за усилията на Украйна в отговора на руската война срещу нея.

На срещата на върха на Европейската политическа общност, в която участва и българският президент Румен Радев, Стармър се обяви за възстановяване на отношенията на доверие и приятелство с Евросъюза.

Крал Чарлз Трети представи при откриването на новата сесия на парламента законодателните планове на новото правителство.

Лейбъристите спечелиха убедително предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 4 юли, слагайки край на 14-годишното управление на консерваторите.

Планове за реформи с цел улесняване на жилищното строителство, подобряването на транспорта и създаването на нови работни места заеха основно място в речта на краля, подготвена всъщност от правителството.

Бившият премиер Риши Сунак, който след съкрушителната изборна загуба подаде оставката си и като лидер на консерваторите, направи кратка ретроспекция на политическата си кариера - предупреждение към приемника му, че властта е твърде преходна. 

Британският министър-председател Киър Стармър (вдясно) и бившият премиер Риши Сунак на тържественото откриване на сесията на парламента в Лондон, 17 юли 2024 г.

"Животът в управлението минава бързо. Скоро след началото току-виж имаш късмет да те поканят за заместник-министър. Озоваваш се на заседания на кабинета, а после и в самото правителство и когато премиерът се окаже вече неподходящ, може да се окажеш на най-високия пост. И преди да осъзнаеш, бляскавото бъдеще вече е в миналото ти и започваш да се чудиш дали ти отива да си бивш висш държавник едва  44 години".

Стана ясно, че има въпроси, по които Сунак и Стармър категорично са на едно мнение - като високата оценка за представянето на Англия на Европейското футболно първенство, въпреки загубата от Испания на финала.

Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

47-милионна Испания ликуваше след спечелването на купата. Хиляди екзалтирани фенове посрещнаха отбора в Мадрид, а после на специална церемония шампионите бяха приветствани от Крал Фелипе и премиера Педро Санчес.  

Още за събитията по света - в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи И днес продължава овладяването на пожара, като в..

публикувано на 20.07.24 в 12:09
Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков и съпредседателят на формацията Кирил Петков (вдясно).

Петков и Денков излязоха с предложение да се прави въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да се срещнат и предложат на служебните министри на земеделието и транспорта възможността малки самолети да бъдат оборудвани с осем термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. Очаквайте подробности!

публикувано на 20.07.24 в 11:34
Весела Чернева

Весела Чернева: Може да получим по-второстепенен еврокомисарски ресор

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва . Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. За разпределението на еврокомисарските ресори тя коментира: " Може би най-накрая трябва да започнем и ние да мислим, след като всички..

публикувано на 20.07.24 в 11:27

В 7 дисциплини ще участват нашите атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лондон

Единайсет българи заминават тази вечер за Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Нашите атлети ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика.  За първи път трансплантирани атлети заминават като отбор на Европейско..

публикувано на 20.07.24 в 11:11

Блинкън: Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба

Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба от април насам, когато Израел и неговите съюзници отблъснаха иранските въздушни удари срещу Израел, съобщиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. На форум по сигурността в град..

публикувано на 20.07.24 в 11:05

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:48