Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийските спортисти призоваха за мир от Париж

Олимпийските спортисти призоваха за мир от Париж
Снимка: БТА

Олимпийските игри са единственото събитие, което може да обедини света, заяви президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, след като пристигна в Олимпийското село.

"По целия свят продължават множество конфликти, войни, ненавист и разруха", заяви Бах. "Олимпийските игри са единственото събитие, което все още е способно да обедини целия свят в рамките на мирно спортно съревнование. Вие, олимпийците, демонстрирате каква планета можем да имаме, ако всички живеем в съответствие с олимпийския дух и олимпийските ценности на мирно съвместно съществуване".

След това добави, че въпреки огромното желание, спортистите нямат реални инструменти да повлияят на определени процеси. "Знаем, че олимпийските игри не могат да създадат мир, това е в сферата на политиката. Но Олимпийските игри създават културата на света. Нека нашият призив да вдъхнови всички политически лидери по света, за да ги заставим в края на краищата да тръгнат по пътя на създаването на един устойчив мир. Нека заедно да им кажем: "Дайте шанс на мира!", допълни президентът на БОК.

Иначе днес стотици олимпийци - представляващи териториите на всичките 206 национални олимпийски комитета (НОК) и олимпийския отбор на бежанците, отправиха мощен призив за мир. Четири дни преди церемонията по откриването на Олимпийските игри те се събраха в тържествен момент в Олимпийското село. Носейки шалове с посланието "Дайте шанс на мира“ и държейки знамена със същите думи, те подчертаха мощната роля, която спортът може да играе за насърчаване на мира и взаимното разбирателство. Събитието включваше спортисти от НОК, чиито държави в момента са в конфликт или война помежду си.

Когато нашият основател Пиер дьо Кубертен, възроди Олимпийските игри преди 130 години – точно тук, в Париж – той ги видя като начин за насърчаване на мира между всички нации и хора по света. Той беше истински посланик на мира. Днес вие – олимпийските спортисти – вие сте посланиците на мира на нашето време“, каза президентът на МОК Томас Бах.

И ще ни покажете какъв би бил нашият свят, ако всички живеехме в същия олимпийски дух на мирно съвместно съществуване. Ще се състезавате жестоко един срещу друг по писти, терени и трасета, но в същото време вие ​​живеете мирно заедно под един покрив, тук в олимпийското село. Вие спазвате едни и същи правила и най-важното е, че се уважавате един друг. По този начин вие изпращате звучно послание за мир от Париж към света", каза още шефът на МОК.

Олимпийските игри в Париж започват на 26-и юли и ще продължат до 11-и август.
По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Груев-младши

Националът Груев с контузия в Англия

Футболистът на Лийдс Илия Груев получи контузия в коляното и бе сменен още в 19-ата минута по време на гостуването на Норич (1:1) в осмия кръг на Чемпиъншип. Българинът получи медицинска помощ на терена, но не успя да продължи участието си в мача. Подробности за състоянието засега не се съобщават. Груев е сред избраниците на националния селекционер..

публикувано на 02.10.24 в 06:19
Борусия вкара 7 гола на Селтик.

Гръмки победи за Дортмунд, Барселона, Сити, Интер и Брест в ШЛ

Борусия (Дортмунд) постигна гръмка победа със 7:1 над шотландския първенец Селтик (Глазгоу) и вече има 6 точки, както и най-добра голова разлика 10:1 след първите девет мача от втория кръг на Шампионската лига. Хеттрик за жълто-черните от Дортмунд постигна Карим Адейеми, а два гола добави лятното попълнение Серху Гираси. По веднъж се разписаха Емре Джан..

публикувано на 02.10.24 в 06:13
Арсенал - ПСЖ  2:0

Резултати от втория кръг в основната фаза на Шампионската лига

Резултатите в 9-те мача от втория кръг на основната фаза на Шампионската футболна лига: Залцбург - Брест  0:4 Щутгарт - Спарта Прага  1:1 Арсенал - Пари Сен Жермен  2:0 Леверкузен - Милан   1:0 Барселона - Йънг Бойс    5:0 Дортмунд - Селтик   7:1 Интер - Цървена звезда   4:0 ПСВ Айндховен - Спортинг Лисабон   1:1 Слован Братислава - Манчестър..

публикувано на 01.10.24 в 23:54
Президентът на федерацията Илияна Раева.

Федерацията извади Елвира Краснобаева от националния отбор

Федерацията по художествена гимнастика реагира със съобщение за желанието на Елвира Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра Чернишева,  Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си..

публикувано на 01.10.24 в 16:10
Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо при младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо за младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на световното първенство по олимпийско таекуондо за младежи и девойки, което се провежда в Корвя. Състезателят на ВенциславСоколов отстъпи с 0:2 рунда във финала в категория 63 килограма пред  корееца Джунг Джебин. Преди да стигне до двубоя за титлата представителят на клуб „Ахил“ записа 5 победи – над Кога..

публикувано на 01.10.24 в 13:24
Елвира Краснобаева

БФХГ ще излезе с официална позиция по случая "Елвира Краснобаева", след като проведе УС

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика ще излезе с официална позиция по случая „Елвира Краснобаева“, след като проведе управителен съвет, съобщиха от централата специално за БНР. Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си Припомням, че снощи гимнастичката публикува в..

публикувано на 01.10.24 в 12:00
Елвира Краснобаева

Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си

Бронзовата медалистка на лента от европейското първенство в Будапеща - Елвира Краснобаева, вече няма да се състезава за България. Новината обяви самата тя в социалните мрежи.  "За мен беше чест да представям България. Благодаря на всички за всичко", написа Краснобаева в Инстаграм.  16-годишната спортистка е родена в Санкт Петербург.  На..

публикувано на 01.10.24 в 09:11