Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев: Пожарът около село Воден е локализиран

Димитър Главчев
Снимка: gov.bg

Към момента обстановката е спокойна, най-големият пожар около село Воден е локализиран, заяви служебният премиер Димитър Главчев, който отговаря на въпроси от медии и граждани в директно излъчване на страницата на правителството във Фейсбук.

По думите му предстои до края на деня да бъдат преместени силите, които се намират в пострадалия район.

Главчев благодари за оказаната помощ от Турция и от Испания. 

Няма действащи пожари на територията на страната, обявиха по-рано от МВР. От министерството потвърдиха, че пожарът в ямболските села Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Локализирани са пожарите и в община Пазарджик . 


Главчев не се съгласи с обвиненията за забавена реакция от държавата и хора, останали на улицата. Служебният премиер припомни, че са осигурени фургони за нуждаещите се, които не са поискани от хората или от местната власт.

"Научихме от медиите, че има нужда от такива фургони, при положение че предишния ден бяхме там, на място и въобще никой не е заявил такива потребности".

Той увери, че фургоните, осигурени за останалите без дом са чисто нови, а не употребявани, каквито кадри се появиха в медиите 

"Тези, които не стават не изпълняват всички стандарти за живеене, естествено, че те няма да бъдат използвани, но примерно от 15 фургона сигурно 2-3 има такива. Всички фургони, в които са настанени хора, са такива - чисто нови. Някой може би е допуснал грешка по веригата е изпратил фургони, които не са в състояние. Бъдете сигурни, че след проверка, ако има такъв, той ще бъде наказан".

Премиерът каза, че не иска да противопоставя бежанците от Украйна, които бяха настанявани в хотели и хората от Воден, които ще са във фургони. Той подчерта, че подпомагането на украинците е с решение на Народното събрание като има възможност за настаняване в държавни бази на МВР и Министерството на отбраната

"Е, не е хотел, но във ведомствените бази те са с нелошо качество и възможности, близки до хотелските. Така че ето това сме говорили. Вчера го говорихме това с министрите на отбраната и на вътрешните работи. Има такава възможност, ако искат, но, да ви кажа, от наблюденията, които имам, едва ли ще се възползват. Ако решат, това е, мисля си, добър начин да се възстановят, чисто психически, от шока, който са преживяли. Трябва да им влезем в положение".

Тече процедурата, по която със 170 милиона лева, ще се оборудва с техника Пожарната, но има и обжалвания на обществената поръчка. Ще се доставят обаче 4 от така наречените "водни джобове" за оборудване на военни хеликоптери "Кугър". Главчев няма да поиска отстраняването на Калин Стоянов от поста МВР министър. Той даде висока оценка за неговата работа, както по време на изборите, така и в настоящата ситуация с пожарите. Само в село Воден оценката за действията на държавата е противоречива, според премиера, а това се дължало на лошата комуникация и липсата на покритие на мобилната мрежа.

"Оповестяването и реакцията е трудна, когато няма покритие на мобилните оператори".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Човек е загинал, а петима са ранени при украинско нападение над ферибот в пристанище в Керченския пролив

Един човек е загинал, а петима са ранени при украинско нападение с дронове срещу ферибот в акваторията на пристанище Кавказ, в южната част на Краснодарския край, съобщи губернаторът на района. Агенция Франс прес отбелязва, че поразеният ферибот се намира в пристанище в Керченския пролив, разделящ Русия от Крим.  Засега няма коментар от украинска страна...

публикувано на 23.07.24 в 12:27

ЕК отпуска 80 млн. евро за по-бърз интернет в Гърция

Европейската комисия отпуска 80 милиона евро за по-бърз интернет за гърците.  В сравнение с България интернетът в съседната страна е по-бавен и по-скъп, сочи европейско проучване. С ваучери до 200 евро гърците ще си осигурят високоскоростен интернет съгласно европейската схема за "гигабитови ваучери". Право на тази помощ имат физически..

публикувано на 23.07.24 в 11:52
Жители на сградата я напуснаха след инцидента.

Двама загинали след срутване на балкон в Неапол

В неаполския квартал "Скампиа" се срути външен балкон на една от емблематичните в него жилищни сгради. Загинали са двама души, ранените са 13, от които 7 деца. След много силен тътен комуникационният балкон на ниво трети етаж на жилищната кооперация наречена "Синята платноходка" заради нейната форма и цвят, се срутва върху комуникационните..

публикувано на 23.07.24 в 11:44

5 медала за българските ученици от най-престижното състезание по математика в света за 2024 година

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 година. На 65-ата Международна олимпиада по  математика  българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала и почетна грамота, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, цитирани..

публикувано на 23.07.24 в 11:08

Премиерът: Процедурата за временно управляващ посолството ни в Украйна е спазена

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена. "Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Това е формата, която съм преценил, че..

публикувано на 23.07.24 в 11:00
Христофор Караджов

Христофор Караджов за вота в САЩ: Спринт за Камала Харис, беше най-логичният кандидат

"Това е абсолютно осъзнато решение на Байдън, което не му се удаде лесно. До събота буквално е казвал – не, ще стоя", обясни в интервю за БНР  проф. Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет. Завръщането на Тръмп на власт би било колосален провал за демократите и той е послушал съветниците си, допълни той...

публикувано на 23.07.24 в 10:59
Атанас Зафиров

Зафиров: Намаляват шансовете за успех на третия мандат

Според изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров все повече намаляват шансовете за успех на третия мандат за съставяне на правителство, но въпреки това трябва да се положат усилия за диалог за намиране на общи решения: "Нека да изчакаме президента да реши на кого го връчва. Като гледам заявките на всички партии, всички декларират,..

публикувано на 23.07.24 в 10:55