Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зинедин Зидан е сред фаворитите да запали олимпийския огън

Зинедин Зидан
Снимка: БТА

Самоличността на този, който запалва олимпийския огън в жертвеника в нощта на церемонията по откриването, е една от най-добре пазените тайни в историята на най-големия спорен форум на планетата и изобщо в спорта.

Президентът на организационния комитет на Париж 2024 Тони Естанге каза преди няколко дни, че човекът, който ще запали пламъка в петък, дори все още не знае, че е избран за това.

Ето пет от претендентите в класацията на агенция Ройтерс:

Мари-Жозе Перек, трикратната олимпийска шампионка по лека атлетика

56-годишната легенда е смятана за най-добрия олимпиец на Франция за всички времена, с три златни медала на две олимпиади.

Перек, която е роден в Гваделупа, спечели титлата на 400 метра на Игрите в Барселона 1992, преди да постигне успехи на 200 и на 400 метра четири години по-късно в Атланта.

Тя носеше факела в родната си Гваделупа, но Естанге каза, че някой, който вече го е носил, не може да бъде изключен.

Омар Си, френски актьор

Звездата от "Недосегаемите" от западноафрикански произход е една от най-обичаните личности във Франция. Той също така участва в сериала на Netflix "Лупин", чийто първи сезон е третият най-гледан в платформата с почти 100 милиона зрители.

Зинедин Зидан, легендарен френски футболист 

Най-великият футболист на Франция, който помогна на "сините" да спечелят първата си световна титла на родна земя през 1998-а и европейското злато две години по-късно. Зидан, чиито родители са от Алжир, е роден в Марсилия.

Той беше сочен за фаворит да донесе олимпийския огън в Марсилия след пътуването му с лодка от Гърция, но в крайна сметка не се включи.

Тома Песке, астронавт

Французинът е най-опитният европейски астронавт с почти 400 дни, прекарани в космоса - и вероятно много повече прекарани в медиите поради огромната му популярност в страната.

Оцелял от атаките на 13 ноември 2015 година

Кметът на Париж Ан Идалго каза, че е решила да подкрепи олимпийската кандидатура, опитвайки се да повдигне настроението на парижани, след като ислямистки отряди убиха 130 души при терористичните атаки в Париж на 13 ноември 2015 година. Би било подходящо да видим един или няколко оцелели от насилието да палят олимпийския огън в петък. 


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сестри Стоеви и Калояна Налбантова заминаха за олимпиадата днес.

Стефка Костадинова и поредна група спортисти заминаха за Париж

Председателят на БОК - Стефка Костадинова, и шестима български спортисти заминаха тази сутрин за Париж за Олимпийските игри във френската столица.  В групата на състезателите бяха трикратните европейски шампионки по бадминтон при женските двойки Габриела и Стефани Стоеви, бадминтонистката на сингъл Калояна Налбантова, олимпийската..

публикувано на 24.07.24 в 07:37
Вадим Скрипченко

Треньорът на Динамо (Минск): Лудогорец е много опитен противник

Старши треньорът на Динамо (Минск) - Вадим Скрипченко, заяви на пресконференцията преди днешния мач от втория кръг на квалификациите на Шампионската лига, че футболистите му ще се опитат да покажат своите козове в играта срещу българския Лудогорец. Мачът от 21:00 часа на стадион Хювефарма Арена е поверен на албанска съдийска бригада начело с..

публикувано на 24.07.24 в 06:09
Якуб Пьотровски (вляво) с екипа на Полша

Италианският Удинезе е започнал преговори за Пьотровски

Якуб Пьотровски може скоро да се присъедини към Серия А. Според информация от портала Meczyki.pl, Удинезе води преговори за трансфера на полския полузащитник, който в момента играе за българския шампион Лудогорец. Причината е, че Удинезе търси нов играч на позицията дефанзивен халф. Хърватският треньор на фриуланите от Удине Коста Руняич се..

публикувано на 24.07.24 в 05:58
Лугано (Швейцария) загуби от Фенербахче (Турция) с 3:4

Карабах приближава мач с Лудогорец в Шампионската лига

Отборът на Карабах (Азербайджан) победи Линкълн Реб Импс (Гибралтар) с 2:0 като гост в първия мач от втория квалификационен кръг на Шампионска лига по футбол. Победителят от този мач ще играе с българския шампион Лудогорец в третия кръг, ако играчите от Разград се справят с Динамо (Минск). Жуниньо е разписа в добавеното време на първото..

публикувано на 24.07.24 в 05:53
Изабелла Шиникова

Изабелла Шиникова се класира за втория кръг във Варшава

Изабелла Шиникова се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис УТА 125 турнира на твърди кортове в полската столица Варшава с награден фонд 115 хиляди долара.  Българката изигра страхотен мач и победи поставената под номер 4 и 143-а в света Александра Еала (Филипини) с 6:2, 6:4 за точно 80 минути. Шиникова направи два пробива и спечели..

публикувано на 23.07.24 в 20:07

БФС отложи срещата между Славия и Лудогорец

Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз отложи мача между Славия и Лудогорец от втория кръг в Първа лига. Мачът трябваше да се проведе в събота, 27 юли от 21:15 часа в София, но заради ангажиментите на разградчани в квалификациите на Шампионската лига се отлага. "По искане на ПФК Лудогорец 1945 Разград и на основание чл. 44, ал.1,..

публикувано на 23.07.24 в 18:40

Волейболистките ни с втора победа на Балканиадата в Тирана

Националният отбор на България по волейбол за жени до 20 години се наложи над тима на Република Северна Македония с 3:0 (25:9, 25:16, 25:18) на Балканиадата, която се провежда в столицата на Албания Тирана. Това бе втора победа за България след успеха над Албания, а родният тим има и две загуби - от Сърбия и Турция. Утре е последният мач на..

публикувано на 23.07.24 в 17:34