Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС обсъжда сливане на болници и нови мерки за разделно събиране на отпадъци

Снимка: Ани Петрова

Сливане на две от общинските болници в София и нови мерки за разделно събиране на отпадъци са сред предложенията, които ще се обсъждат на днешното заседание на Столичния общински съвет. Докладите с тези предложения бяха отхвърлени в ресорните общински комисии, но окончателното решение ще бъде взето в зала. 

Обсъжданото от няколко месеца вливане на Четвърта градска болница във Втора градска болница ще бъде подложено на гласуване на днешното заседание. Вчера общинският съветник от БСП Ваня Григорова се оттегли като съвносител на доклада и предложението ще бъде представено от ГЕРБ-СДС. Срещу идеята за прехвърляне на отделения и медицински персонал от едно в друго заведение се обявиха лекари от Четвърта градска болница.

Съветниците ще разгледат и предложените от ПП-ДБ-Спаси София промени в системата за разделно събиране на отпадъци - въвеждане на три цвята контейнери във всички райони, по-широки отвори на кофите за хартия и пластмаса, по-голям брой кофи, които да мотивират хората да изхвърлят разделно.

"Иначе нещата ще продължат да се случват по същия начин", обясни в началото на седмицата общинският съветник Симеон Ставрев. 

Дневният ред на заседанието се състои от над 130 точки, сред които предложение за поставяне на паметник на инж. Иван Иванов пред метростанция Стадион Васил Левски и именуване на улица в квартал Люлин на художника Христо Явашев-Кристо.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мнозинството в Бюджетната комисия подкрепи внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото

Мнозинството в Бюджетната комисия на НС подкрепи внесения от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България. В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица. Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова припомни важни срокове по въвеждането на новата парична единица в..

публикувано на 25.07.24 в 16:34
Георги Милтиядов

Георги Милтиядов и Плевенската филхармония канят на "Среща в Бургас"

Плевенската филхармония и диригентът Георги Милтиядов  канят на   концерта "Среща в Бургас" . Той  ще се състои на 29 юли от 20.30 часа в спортната зала "Бойчо Брънзов" в града. " Това е едно своеобразно отбелязване на моята 25-годишнина и крехките 10 години като композитор ", каза пред БНР Георги Милтиядов. В анонса на концерта..

публикувано на 25.07.24 в 16:23

Стартира изграждането на нов индустриален парк в Русе

Изграждането на нов индустриален парк по Плана за възстановяване и устойчивост започна в Русе, а служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов се срещна с представители на местната власт и бизнеса. 26 милиона лева европейски средства получава фирмата, която ще изгради "Индустриален парк ЛВЗ" в Русе по Плана за възстановяне и..

публикувано на 25.07.24 в 16:22

Седем задържани в Белгия за подготовка на атентат на Олимпийските игри във Франция

Седем души са задържани при 14 обиска, извършени в няколко белгийски града като превенция срещу терористичен акт преди започващите утре Олимпийски игри в Париж. Обиските са извършени в Брюксел, Антверпен, Лиеж и още няколко града в кралството, като съдията ще реши на по-късен етап дали задържаните ще останат в ареста.  Те са заподозрени в..

публикувано на 25.07.24 в 15:59
Акад. проф. Васил Николов

Археолози разкриха и проучиха светилище на 7000 години в Ловешко

Археолози с ръководител академик професор Васил Николов от Националния археологически институт и музей на Българската академия на науките разкриха и проучиха светилище на седем хиляди години в землището между ловешките села Дойренци и Дренов , където ще преминава трасето на един от новите участъци на автомагистрала "Хемус". Проучванията на..

публикувано на 25.07.24 в 15:59
Варненското езеро

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарастне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните промени в..

публикувано на 25.07.24 в 15:53

Утре КС се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (ш естите по ред поправки) противоречат на основния закон . Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Исканията са две - на президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и на депутати от 49-ото Народно..

публикувано на 25.07.24 в 15:45