Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоянов за пожара в Гърция: Имаме готовност да противодействаме, ако тръгне отново към нас

Калин Стоянов пристигна в с.Петрово, за да се запознае с обстановката.
Снимка: БГНЕС

Няма реална опасност пожарът от Гърция в планината Славянка да навлезе отново на българска територия. Има достатъчно сили по граничната просека, както и готовност при промяна на ситуацията за използване на допълнителен ресурс, включително и летателна техника. Това заяви на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов, който преди малко пристигна в района на пожара. 


За втори път в рамките на последните 12 часа дъждът се включи в гасенето на пожара в планината Славянка.

Десетки огнеборци от пожарните служби, горските стопанства и специализирано звено от Трето бригадно командване са на граничната бразда в готовност да реагират на всяка гореща точка по 5-километровата линия на пожара, ако той отново стигне до България.

Засега такава опасност няма. Оставя проблемът на гръцка територия, където има стотици тлеещи и потенциални пожарни огнища.


Вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна на място в с. Петрово, коментира:

"През изминалата нощ няма абсолютно никакъв напредък на огъня към българска територия. Това обаче не бива по никакъв начин да ни успокоява! Затова и всички тези хора са тук, както и екипите, които са и в момента разположени.

Имаме готовност, ако евентуално по някакъв начин да има възпламеняване или огънят тръгне отново към нас, да противодействаме.

Тук е хубаво да се види нещо друго - колегите от Гърция, които от години имат изключително сериозен опит в пожарогасенето, наблюдаваме как в продължение на седмица се борят, но не успяват да се справят с тази огнена стихия. Работят основно с летателна техника. Там има и минно поле както на наша територия, така и на гръцка територия и всички са изключително предпазливи".


Ако е необходимо, страната ни има готовност за изпращане на допълнително подкрепление, включително и летателна техника, но няма да допуснем да бъде застрашен живота на нито един от огнеборците, категоричен беше Стоянов.

Поради рязка промяна на времето рискът от пожари в Гърция е намален. Няма активни огнища до границата с България, предаде кореспондентът ни Катя Пеева.

Гръцките власти са уверили министър Стоянов, че и при тях ситуацията е под контрол. Към момента не се налага хеликоптери и самолети да възобновят гасенето по въздуха.

На гръцка територия в планината Славянка продължават да тлеят много огнища, които при затопляне на времето и наличието на вятър отново се разпалват, казаха българските огнеборци пред кореспондента ни Кети Тренчева.   

Снимки -  Кети Тренчева.

По публикацията работиха: Венцислав Василев, Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков (в центъра) отговаря на актуални въпроси пред депутатите от ресорната парламентарна комисия - 25 юли 2024 г.

Гвоздейков: Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт

Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт, заяви служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Пред депутатите в ресорната парламентарна комисия той обясни, че полската компания Stadler, която беше избрана за изпълнител на доставката на 35 мотрисни влака, е поискала да прекрати договора. От нейна..

публикувано на 25.07.24 в 17:08

Позиция на МС за смяната на областните управители на Смолян и Кърджали

От Министерския съвет излязоха с позиция за решението, с което вчера бяха освободени областните  управители на Смолян и Кърджали, а на тяхно място бяха отново назначени хората, които само преди месец бяха отстранени от тези постове.  Смениха областните управители на Кърджали и Смолян От Кабинета "Главчев" напомнят, че съгласно Конституцията..

публикувано на 25.07.24 в 16:54

Да се върне 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цените на тока, обсъждат депутатите

Да се възобнови 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цени на електроенергията за небитови потребители над 180 лв. за мегаватчас със задна дата от 1 юли.  Това проекторешение ще бъде обсъдено утре сутринта от депутатите от комисията по енергетика.  При постигнат консенсус, то ще бъде внесено в пленарната зала. Ако решението бъде..

публикувано на 25.07.24 в 16:50

Олимпийските игри: Човешко творение и съвкупност от неговия прогрес

Олимпиадата - събитие с много посоки. Утре предстои официалното ѝ откриване във френската столица Париж.  Симеон Кичуков: Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата БНР с пратеник на олимпийските игри в Париж Интервю с Елена Шаханова - дългогодишен състезател и треньор по волейбол. Като състезател, тя е носител на..

публикувано на 25.07.24 в 16:48
Комисията по бюджет и финанси заседава в сградата на Народното събрание - 25 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри 194 млн. лв. за оборудване на 2 кораба от типа лека фрегата за ВМС

С единодушие Бюджетната комисия на НС одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили.  Средствата са разпределени за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните бюджетни разходи..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Мнозинството в Бюджетната комисия подкрепи внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото

Мнозинството в Бюджетната комисия на НС подкрепи внесения от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България. В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица. Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова припомни важни срокове по въвеждането на новата парична единица в..

публикувано на 25.07.24 в 16:34
Георги Милтиядов

Георги Милтиядов и Плевенската филхармония канят на "Среща в Бургас"

Плевенската филхармония и диригентът Георги Милтиядов  канят на   концерта "Среща в Бургас" . Той  ще се състои на 29 юли от 20.30 часа в спортната зала "Бойчо Брънзов" в града. " Това е едно своеобразно отбелязване на моята 25-годишнина и крехките 10 години като композитор ", каза пред БНР Георги Милтиядов. В анонса на концерта..

публикувано на 25.07.24 в 16:23