Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира изграждането на нов индустриален парк в Русе

Снимка: БГНЕС

Изграждането на нов индустриален парк по Плана за възстановяване и устойчивост започна в Русе, а служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов се срещна с представители на местната власт и бизнеса. 

26 милиона лева европейски средства получава фирмата, която ще изгради "Индустриален парк ЛВЗ" в Русе по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Общо 11 такива индустриални зони и паркове ще бъдат създадени на територията на цялата страна, а проектът, който е получил най-висока оценка, е на терена на бившия Локомотиво-вагонен завод в Русе и той има история от 1862 г. 

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов акцентира върху реиндустриализацията на страната и политиката за насърчаване на инвестициите:

"Ние бихме могли да съчетаем подходящия административен подход към инвеститора, изграждането на самия индустриален парк, и финансирането на парка, което вече дава цялостен облик. И, ако тази тенденция продължи след нас и държавата не отстъпи от нея, до пет-седем години България може да бъде съвсем различна".

Индустриалният парк трябва да заработи на 1 януари 2026 г. и общата му стойност надхвърля 100 милиона лева. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Патрушев

Николай Патрушев: САЩ възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. Това заяви Николай Патрушев, бивш председател на Съвета за сигурност на Русия, а сега съветник на президента. По думите на Патрушев Русия е осуетила плановете на "водения..

публикувано на 25.07.24 в 19:02

Пожар в склад за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара

В склад за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара е избухнал пожар.  От Спешната помощ потвърдиха за БНР, че сигнал за взрив и за четирима пострадали е подаден 20 минути преди 19:00 часа. Пожарната обезопасява района и двете линейки все още не могат да стигнат до мястото.  Към мястото пътува и наш екип. Потребители в..

публикувано на 25.07.24 в 18:51
Само от кмета на община Стара Загора е получена заявка за обучение за работа със системата BG-ALERT, посочи гл. комисар Александър Джартов (вдясно).

Защо не е била използвана системата BG-ALERT при тежката обстановка с пожарите

Директорът на националната пожарна главен комисар Александър Джартов заяви пред народните представители, че системата  BG-ALERT  не е била включена, за да предупреди жителите на изгорялото при горския пожар село Воден. В заповедта за бедственото положение не било предвидено да се задейства системата. Джартов даде обяснения пред..

публикувано на 25.07.24 в 18:46

СОС одобри нови мерки за разделно събиране на отпадъците в София

Столичният общински съвет (СОС) одобри нови мерки за разделно събиране на отпадъците в София. Предложението на ПП-ДБ - "Спаси София" беше подложено на критики в продължение на два часа, но накрая получи нужната подкрепа.  Новите мерки предвиждат по-голям брой контейнери за разделно събиране на отпадъци, които ще бъдат разположени на повече..

публикувано на 25.07.24 в 18:34
На заседанието на временната парламентарна комисия за влиянието на Мартин Божанов Нотариуса и Петьо Петров - Еврото в съдебната система -  25 юли 2024 г.

Комисията за влиянието на Нотариуса и Еврото ще изслуша Делян Пеевски, Христо Иванов и Лозан Панов

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се появи на заседанието на временната парламентарна комисия, която проверява данни за влияние в съдебната система на кръговете около Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото. Той заяви, че иска  да опровергае - чрез справка, подписана от градския прокурор на София Илияна Кирилова, твърденията за негова..

публикувано на 25.07.24 в 18:15

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян. На гръцка територия са установени тлеещи огнища, но властите в южната ни съседка уверяват, че ситуацията е под контрол.  Днес в района на пожара беше и вътрешният министър Калин Стоянов, който увери, че се предприемат всички мерки за недопускане на горския пожар към наша територия. Рано..

публикувано на 25.07.24 в 18:10

Демонстрации на екоактивисти на летището във Франкфурт доведоха до закъснения и отменени полети

Демонстрации на екоактивисти на летището във Франкфурт доведоха до закъснения и отменени полети и на летището във Виена.  Тази сутрин активисти от движението "Последно поколение" се залепиха за асфалта на двете основни писти на най-голямото летище в Германия и така се стигна до отмяната на 140 полета.  Заради сутрешната блокада отпаднаха и шест връзки..

публикувано на 25.07.24 в 17:42