Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев (Пд) с минимална загуба от Панатинайкос

Ботев загуби с 1:2 от Панатинайкос
Снимка: БТА

Отборът на Ботев (Пловдив) допусна минимално поражение с 1:2 при гостуването си на гръцкия Панатинайкос в първа среща от втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа.

Александър Йеремейеф и Тасос Бакасетас от дузпа бяха точни за гръцкия гранд през първата част, но в 70-ата минута Ален Корошец върна един гол за "канарчетата".

Малко след това Панатинайкос уцели греда чрез Филип Джуричич.

В 83-ата минута главният съдия Давид Фуксман отсъди дузпа за "жълто-черните" за нарушение срещу Ехидже Укаки, но впоследствие я отмени след преразглеждане на ситуацията с помощта на системата за видеопомощ в полза на съдията (ВАР).

Реваншът между двата тима е след седмица на стадион "Христо Ботев" в Пловдив. 

Още в 8-ата минута домакините поведоха в резултата с първата си по-сериозна опасност пред вратата на Ботев.

След като защитата на "канарчетата“ се справи с центриране от фаул, топката бе върната към наказателното поле на българския тим, където Йонас Там не се ориентира добре и позволи на Александър Йеремейеф да овладее зад гърба му, а след това преодоля Матвей Игонен за 1:0.

Само пет минути по-късно гръцкият гранд пропусна отлична възможност за втори гол. Даниел Манчини центрира прострелно от десния фланг към голмайстора Йеремейеф, който обаче от няколко метра прати топката над напречната греда. 

Играчите на Душан Керкез опитаха да отговорят и в 18-ата минута стигнаха до първи точен удар.

Николай Минков получи на дясното крило и подаде прецизно към непокрития в наказателното поле Ивелин Попов, но капитанът на Ботев не успя да нанесе плътен изстрел от около 11 метра и Бартоломей Драговски улови.

В 28-ата минута централният защитник на „канарчетата“ Антоан Конте пробва късмета си с изстрел от над 25 метра, попаднал право в ръцете на стража на Панатинайкос. 

В 37-ата минута Филип Джуричич получи отдясно в наказателното поле на Ботев и пусна успоредно подаване, което стигна до Тони Вилена на втора греда, чийто завършващ удар бе изчистен от голлинията от Николай Минков. 

Две минути преди края на първата част Панатинайкос получи правото да изпълни дузпа. Минков сбърка в собствената половина и подари топката на Филип Джуричич.

Сръбският футболист навлезе в наказателното поле и бе препънат от Йонас Там, а главният съдия Давид Фуксман веднага посочи бялата точка. Тасос Бакасетас се зае с изпълнението на дузпата и не сбърка, за да удвои аванса на своя тим – 2:0. При този резултат дойде и почивката.

Втората част започна с неточен далечен изстрел на Йеремейеф. В 53-ата минута Матвей Игонен трябваше да се намесва при коварен шут на Йоргос Ваянидис от границата на наказателното поле. 

В 58-ата минута Ивелин Попов центрира прецизно от пряк свободен удар към Антонио Перера, който бе изпуснат от защитата на Панатинайкос на втора греда, но от няколко метра стреля в тялото на своя съотборник Антоан Конте. 

20 минути преди края на срещата "канарчетата“ намалиха изоставането си след груба грешка на Тони Вилена.

Полузащитникът на домакините подцени едно подаване в собствената половина и това позволи на Ален Корошец да отнеме, словенецът пусна вдясно към свободния Секулич, който веднага му върна успореден на голлинията пас, елиминирайки Драговски и Корошец реализира в опразнената врата за 2:1. 

Домакините опитаха да увеличат отново преднината си на два гола и в 77-ата минута гредата спаси Матвей Игонен. Филип Джуричич получи отляво в наказателното поле и стреля фалцово към далечния ъгъл, топката прехвърли вратаря на Ботев, но след това се отби в напречната греда. 

Шест минути по-късно Ехидже Укаки се възползва от още едно неразбирателство в състава на Панатинайкос в центъра на терена и се откъсна сам зад защитата в "зелено", навлезе в наказателното поле и финтира Драговски, след което падна на тревата.

Първоначално главният съдия Давид Фуксман отсъди дузпа, но след преразглеждане на ситуацията с помощта на системата ВАР отмени наказателния удар. 

Реваншът е след седмица на стадион "Христо Ботев" в Пловдив. 


По публикацията работи: Петър Ненов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ЦСКА 1948 постигна първа победа в Европа

ЦСКА 1948 с историческа първа победа в Европа

Отборът на ЦСКА 1948 победи с 1:0 у дома Будучност в първи мач от втория квалификационен кръг в турнира  Лигата на конференциите. В 5-ата минута Талис шутира от дистанция, но вратарят Милан Миятович улови топката. Осем минути след това Радослав Кирилов получи от Марио Илиевски, но се засуети в наказателното поле и пропусна момента, в който..

публикувано на 25.07.24 в 22:35
Апоел и Черно море завършиха 0:0

Апоел и Черно море не се победиха

Черно море  завърши 0:0 като гост на израелския Апоел (Беер Шева) в първа среща от втория кръг на турнира Лига на Конференциите  Мачът се игра в Ловеч, където израелският тим посреща съперниците си в Европа заради нестабилната ситуация в тяхната страна, породена от конфликта в Ивицата Газа. Втората среща ще се проведе също в България, като..

публикувано на 25.07.24 в 22:13

Резултатите в Шампионска лига и Лига на конференциите

Резултатите в първите мачове от втория квалификационен кръг в Шампионската лига по футбол:  Лудогорец Разград (България) - Динамо Минск (Беларус)        2:0 Целие (Словения) - Слован Братислава (Словакия)              1:1  ПАОК Солун (Гърция) - Борац Баня Лука (Босна и Херцеговина)  3:2. Първи мачове от втория квалификационен кръг в Лигата на..

публикувано на 25.07.24 в 06:55
Франция - САЩ

Франция започна с победа на Олимпиадата, напрежение в мач на Израел

Франция започна с победа участието си на олимпийския турнир по футбол. Домакините, водени от треньора Тиери Анри, се наложиха с 3:0 срещу САЩ след голове през второто полувреме. В срещата от група "А", играна в Марсилия, "петлите" успяха да наложат преимуществото си след почивката. В 61-ата минута Александър Лаказет откри резултата с неспасяем шут от..

публикувано на 25.07.24 в 06:39
Ботев (Пд)

Европейските мачове на Ботев (Пд), Черно море и ЦСКА 1948 в комбинирано предаване по "Хоризонт"

След Лудогорец още три български отбора ще изиграят днес първите си срещи от втория квалификационен кръг на европейските клубни турнири по футбол. По програма "Хоризонт" на БНР ще предаваме комбинирано и трите мача. Ето кои са те: Ботев (Пловдив) гостува на Панатинайкос от 21.00 часа с надеждата приказката да продължи. Двубоят е от Лига Европа, като..

публикувано на 25.07.24 в 06:31
Лудогорец с преднина срещу Динамо (Минск) в квалификациите на Шампионската лига

Лудогорец с преднина срещу Динамо (Минск) в квалификациите на ШЛ

Лудогорец победи с 2:0 у дома Динамо Минск в първи мач от втория квалификационен кръг на Шампионската лига.  Преди почивката българският шампион достигна до сериозна преднина, която се дължи на попаденията на Бърнард Текпетей и на Тодор Неделев от дузпа. Довакините взеха аванс още в деветата минута. Рик Джонатан подаде към Якуб Пьотровски, а..

публикувано на 24.07.24 в 23:03
Диана Иванова и гимнастичките от националния отбор по спортна гимнастика

Хореографът Диана Иванова: Усещам музиката със сърцето и с душата си

В последните години едни от най-големите ни спортни успехи са свързани с гимнастическите спортове. Под светлините на прожекторите почти винаги са спортистите, които са ги донесли. Зад тези постижения стоят още много хора. Сред тях са и хореографите. Те са тези, които измислят съчетанията. На тяхната фантазия се дължат всички емблематични композиции,..

публикувано на 24.07.24 в 22:09