Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът Ивайло Симеонов.

Няма информация колко са хората в запалените складове, обясни служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Актуална информация можел да даде охранителят, който не е в адекватно състояние заради инцидента, както и настаненият в "Пирогов" обгазен мъж. Калин Стоянов обясни, че мъжът е с опасност за живота и се интубира. Дъщеря му е с 85% изгаряния. Медиците са казали, че състоянието ѝ е несъвместимо с живота. 

Собственикът на складовете е пристигнал на място. Вероятно вътре все още е неговият син. На място са дошли сапьори и военни специалисти с три бронирани специални автомобили. Военните са готови да вдигнат и хеликоптер, ако е нужно. Част от помещенията са газифицирани, но притокът на газ е бил спрян, каза Калин Стоянов. След 22 часа полицията разшири периметъра на охраняваната зона, която ще остане вероятно до края на взривовете. Заради това хората в близост бяха помолени да напуснат.


"Получихте съобщения по телефона. Там е написано какво трябва да се направи", обясни на жител на Елин Пелин служебният вътрешен министър Калин Стоянов. "Колегите от полицията минаха и изведоха такива хора, които не искат да напускат. Ние сме длъжни да вземем превантивни мерки, за да не стане по-опасно. Ще ви бъде осигурено тази вечер къде да пренощувате. Бъдете спокойни", каза още Стоянов.

"Просто гръмна, силен гръм. Първия го преживяхме тъй да се каже, каквото беше началото на всичко това. Не е мястото на подобна фабрика в под два километра от населеното място", обясниха свидетели на взривовете.

Хората обобщиха, че може и да не се евакуират, но няма да се спи тази вечер.

Премиерът Димитър Главчев дойде на място. "Няма нужда да се всява паника в населението в никакъв случай, защото за пиротехнически изделия, както вече беше съобщено, но лично според мен по-добре да е вземат повече мерки от необходимите, отколкото да не се вземат и да има лоши последствия", каза Главчев.

Властите обясниха, че инцидентът е станал след работно време. Хора са дошли да вземат пиротехническа техника, необходима за някакво събитие. Станало е нещо при пренасянето ѝ от основните складове. Пожарът унищожи и логистичен център на голяма хранителна верига. Взривовете продължават.

Влаковете по направление Бургас-София и София-Пловдив-Варна се пренасочват през Карлово. Пътниците, пътуващи във влакове от Пловдив и Вакарел до Искър и от Искър до Септември, ще бъдат превозени с автобуси.

Евакуираните от Елин Пелин могат да бъдат настанени в Центъра за развитие на човешките ресурси към Министерството  на труда и социалната политика. Министър Ивайло Иванов е разпоредил да се отвори хотелската част на центъра, който се намира в столичния квартал "Кремиковци" с капацитет 30 души. На място са служители на Агенцията за социално подпомагане, които са в постоянен контакт с кмета на община Елин Пелин и имат готовност да окажат подкрепа на хората.
По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пожар в склад за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали

Около 18:30 часа в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин е избухнал  пожар и са последвали взривове. Двама души с животозастрашаващи изгаряния, пострадали при пожара, се..

публикувано на 25.07.24 в 19:21

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за..

публикувано на 25.07.24 в 20:16

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин...

публикувано на 25.07.24 в 20:27

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с..

публикувано на 25.07.24 в 20:43

ОБНОВЕНА: Подпалиха се складове за фойерверки край Елин Пелин, разпоредена е незабавна евакуация

Между град Елин Пелин и село Елин Пелин избухна пожар в склад за фойерверки, предаде БТА. В резултат на експлозията двама души – мъж и жена са с изгаряния трета степен и опасност за живота. Разпоредена е незабавна евакуация за жителите на село..

публикувано на 25.07.24 в 20:55
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Частично бедствено положение в Елин Пелин заради пожар в складове за фойерверки

Пожар е избухнал в складове на фирма за фойерверки  и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара. Последвали са взривове, съобщава БНР.  Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има..

публикувано на 25.07.24 в 21:49
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерство на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали..

публикувано на 25.07.24 в 22:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синдикатът на българските нефтохимици с дарителска акция за библиотеки

Синдикатът на българските нефтохимици започва поредната си благотворителна инициатива за дарения на книги попълване на читалищни и училищни библиотеки с нови издания. До 22 септември в различни градове в страната ще работят по график събирателни..

публикувано на 30.08.24 в 08:45

Огнеборци и горски правят голед в района на пожара под рилския Черни връх

Екипи на пожарната и Горско стопанство - Дупница ще направят днес оглед в района на пожара под Черни връх в Рила, за да се установи  дали все още има огнища и саморазгарял се огън по терена. Гасенето на пожара, който възникна миналия четвъртък на 2..

публикувано на 30.08.24 в 08:26
Огнян Златев

Огнян Златев: Разпределението на ресорите в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ

Разпределението на т.нар. ресори в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ . Това каза пред БНР Огнян Златев, старши експерт по международни отношения в Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската..

публикувано на 30.08.24 в 08:08
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

СЗО: Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа

Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа, за да бъде проведена имунизация срещу полиомиелит на близо 640 хиляди деца в анклава, съобщи Световната здравна организация. В три последователни дни от неделя ще бъде спиран огънят..

публикувано на 30.08.24 в 08:03
Виница, Украйна

Взривове в райони на Украйна след руски атаки с дронове

Взривове са чути в няколко района на Украйна тази нощ след руски атаки с дронове, съобщава местна телевизия. Според медията експлозии е имало градовете Суми, Кривой рог и във Виницка област.   От украинската армия съобщиха, че през последното..

публикувано на 30.08.24 в 07:53
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов за напрежението в ДПС и имотите на Доган: Генезисът е в репликите за обръчите от фирми

Частни отношения, които някой се опитва да върне в публичното пространство и да ги представи като атака срещу политическа личност. Подобни опити има, когато възникне напрежение около скрити икономически връзки . Този коментар направи в интервю за..

публикувано на 30.08.24 в 07:49
Атанас Запрянов

Атанас Запрянов на неформална среща на министрите на отбраната на ЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на Европейския съюз. Една от темите е увеличаване помощта за Украйна. Срещата се провежда на фона на призива на ръководителя на европейската..

публикувано на 30.08.24 в 07:44