Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за хепатит

Снимка: Алами/Ройтерс

Кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С организира Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разград. Инициативата е по повод Световния ден за борба с хепатита. Прегледите ще се извършват всеки делничен ден от 29 юли до 2 август в сградата на инспекцията, съобщават от институцията. 

На място ще бъдат предоставени и информационни материали за разпространението на хепатит и начините за предпазване от заболяването. Тази година мотото на Световната здравна организация (СЗО) по повод Деня за борба с хепатита е „Време е за действие“. Така се поставя акцент върху усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г. 

Заболелите от вирусни хепатити в Разградска област през миналата година са 17. Това е два пъти повече отпредходната година. Световният ден за борба с хепатита се отбелязва всяка година на 28 юли, по инициатива на Световната здравна организация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.