Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жоел Арате: Аркадата на Росенов не ме притеснява

Жоел Арате
Снимка: БГНЕС

Старши треньорът на националния отбор на България по бокс за мъже Жоел Арате остана доволен от първия мач на Радослав Росенов на Олимпийските игри в Париж. Той срази с 5:0 съдийски гласа Баходур Усмонов (Таджикистан) и се класира за 1/8-финалите в категория до 63,5 килограма.

Росенов получи аркада във втория рунд на мача, но това не притеснява щаба на мъжете. "Доволен съм от Радо, изигра много добър първи мач. Ние имахме изготвена тактика срещу този съперник, когато той тръгва напред, да пазим средна и далечна дистанция, с бързина. Познавахме го много добре, защото той търси тежки удари и трябва да се компенсира със скорост. Във втория рунд искахме да играе по-далеч, но в средата стана този инцидент, изпусна момента и съперникът го удари с глава. Аркадата не ме притеснява, защото ще играе по-хитро и умно. Вярвам, че ще се представи по-добре във втория мач“, каза Арате.

Селекционерът благодари за оказаната чест от президента на България Румен Радев, който подкрепи Росенов от трибуните: "За нас е чест и гордост, че президентът на България, председателят на БОК дойдоха да гледат Радо. Това ни мотивира още да покажем какво можем."

За предстоящия мач на Росенов утре с канадеца Уайът Санфорд Арате заяви: "Гледахме няколко мача на съперника. Той по принцип се боксира в категория до 67 килограма, сега свали на 63,5, за да може да вземе квота. Играе сходно като първия съперник на Радо, така че имаме тактика и за него." 

Днес Рами Киуан ще се изправи срещу поляка Дамян Дуркач. Мачът в категория до 71 килограма е от 12:15 часа. Това ще бъде дебют за европейския шампион на олимпийския ринг.

"Гледахме мачове на поляка, изготвихме специална тактика, познаваме го отлично. Всички боксьори на това ниво са качествени, не ги подценяваме. Рами трябва да играе освободено и да се движи, както той умее", каза Арате за предстоящата битка.

"Искам да изпратя и специални поздрави на президена на федерацията Красимир Инински, който постоянно се интересува от нас и ни подкрепя. Благодаря и на медиите, които са редом до нас и отразяват представянето ни. Поздрави и на дъщеря ми Линди, както и на съпругата ми Таня Маринова“, завърши Арате.


По публикацията работи: Илиян Христов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валентина Георгиева

Рожденичката Валентина Георгиева със сериозна заявка за олимпийски финал

В нтина Георгиева поведе в квалификацията на прескок на турнира по спортна гимнастика при жените на Олимпийските игри в Париж. Георгиева, която дебютира на олимпийски игри, днес има рожден ден и навършва 18 години. На коронния си уред прескок тя получи средна оценка от 13.999 точки, след като имаше 14.166 за първия опит и 13.833 за втория...

публикувано на 28.07.24 в 12:57
Алекс де Минор

Алекс де Минор се отказа от олимпийския турнир по тенис поради контузия

Австралиецът Алекс де Минор се отказа от участие в игрите поединично от олимпийския турнир по тенис в Париж, съобщиха от Австралийския олимпийски комитет. Де Минор, който е на шесто място в световната ранглиста по тенис, все още не е възстановен от травмата, която получи по време на участието си на "Уимбълдън". Въпреки направената..

публикувано на 28.07.24 в 11:45
река Сена

Бактерия провали тренировката на триатлонистите в Париж

Планирано за неделя тренировъчно плуване на триатлонистите беше отменено поради лошо качество на водата в река Сена. Това съобщиха от пресслужбата на организационния комитет на Олимпийските игри в Париж. "Организационният комитет на Олимпиадата, Международната федерация по триатлон и местните власти съвместно решиха да отменят част от..

публикувано на 28.07.24 в 11:37
Ю Се

Китаецът Ю Се с олимпийската титла на 10 метра пистолет

Китаецът Ю Се спечели първата индивидуална титла в спортната стрелба на Олимпийските игри в Париж. 24-годишният Се триумфира на 10 метра пистолет при мъжете, като събра резултат от 240,9 точки. По този начин той стана олимпийски шампион за пръв път в кариерата си, а освен това донесе и четвърто злато на страната си в тази дисциплина. Втори с..

публикувано на 28.07.24 в 11:24
Виктория Томова с труден съперник на старта в Париж

Шестима наши във втория ден на Игрите в Париж

Шестима български спортисти в 4 вида спорт ще участват във втория състезателен ден на Олимпийските игри в Париж.  Европейската вицешампионка на прескок Валентина Георгиева стартира участието си в квалификациите за многобоя в спортната гимнастика. Тя ще играе само на три уреда - греда, смесена успоредка и прескок. Късно снощи при мъжете Кевин Пенев зае..

публикувано на 28.07.24 в 07:07
Призьори - първи ден

Призьорите от първия ден на Олимпиадата в Париж

Финали от първия ден на Олимпийските игри в Париж - 13 дисциплини: спортна стрелба, 10 метра пушка смесено отборно състезание: 1. Китай (Юйтин Хуан и Лихао Шън) 2. Република Корея (Джи-хьон Към и Ха-джун Парк) 3. Казахстан (Александра Ле и Ислам Сатпаев) синхронни скокове във вода от 3-метров трамплин, жени: 1. Китай (Яни Чан и Ивън Чън) - 337.68..

публикувано на 28.07.24 в 06:51
Кевин Пенев и Милко Танкушев (старши-треньор на националния отбор по спортна гимнастика)

Кевин Пенев 42-и в квалификациите в спортната гимнастика в Париж

Кевин Пенев не успя да преодолее квалификациите на турнира по спортна гимнастика за мъже при дебюта си на Олимпийски игри във френската столица Париж. Националът представи стабилно програмата си и събра сбор от 77.361 точки, което му отреди 42-а позиция в крайното класиране. Пенев получи оценка от 14.000 точки на прескок и за двата си опита. На..

публикувано на 27.07.24 в 23:47