Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Снимка: БГНЕС

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. И на фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си", заяви президентът Румен Радев при връчването на третия проучвателен мандат за кабинет на представители на ПГ на "Има такъв народ".

"Очаквам да подходите към тази нелека задача със същата отговорност, с която вече заявихте пред обществото. Третият мандат предоставя по-голяма гъвкавост и ви позволява да не излъчвате днес кандидат за министър-председател, а на по-късен етап и след разговор с другите парламентарно представени политически партии. Призовавам ви незабавно да пристъпите към тези разговори", каза още държавният глава.

В отговор председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви:

"Благодаря, г-н президент, за отговорността, която ни възлагате. Ние сме пределно наясно в каква тежка криза е страната и каква отговорност носи този трети мандат. Според нас дори по-голяма от първите два мандата. Ще подходим изключително практично и с разум, ще проведем разговори с всички парламентарно представени партии включително с независимите депутати. Защото не е тайна нашето мнение, че за излизане от политическата криза е необходимо бъдещето управление да стартира с широка парламентарна подкрепа".

До края на седмицата се очаква да стане ясно дали разговорите, които започват още утре, ще доведат до резултат, така че да бъде предложен министър-председател и състав на кабинет с третия мандат.

По думите на Тошко Йорданов от утре започват разговори за приоритети, пресечни точки, което ще става при пълна прозрачност и в присъствието на медиите. Той даде за пример, че по време на разговорите с ПП-ДБ, когато не е имало журналисти, не е имало противоречия по засегнатите теми.

Според Йорданов с тези открити разговори ще си проличи дали има воля за следващо правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", голят сухи треви и храсти

Пожар е възникнал в района под блок 66 в бургаския комплекс "Меден рудник", съобщават от полицията. Горят сухи треви и храсти. Установено е, че се е запалила поляната срещу блока в посока бившите утайници. Огънят е обхванал и обработваните частни градини в района.  По първоначална информация пожарът е възникнал от искри паднали от..

публикувано на 29.07.24 в 14:23

Потвърдена е смъртта на сина на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад

Официално е потвърдена смъртта на Теодор Попов, синът на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад. Това стана ясно от публикация на близки в социалните мрежи. По-рано Наталия Николова от софийската Окръжна прокуратура информира, че след аутопсията е установено че хората, чиито тела бяха намерени вчера, са починали от взрива...

публикувано на 29.07.24 в 13:50
Асен Генов

Асен Генов: Мечтата на българина за ЕС трябва да се възобнови

На политиците ни най-сериозно им липсва държавническа визия, политически умения, умения да водиш преговори и не на последно място липсва политическа визия. Това коментира журналистът и автор на подкаста „Контракоментар“ Асен Генов в интервю пред БНР за качествата на политиците, за водене на преговори, за да има България редовно..

публикувано на 29.07.24 в 13:50

Главчев: Работим, докато трябва - най-добре е да се състави редовен кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев отново даде да се разбере, че би останал на поста, ако и с третия мандат не бъде съставено редовно правителство: "Работим, докато трябва. Не съм от тези, които дезертират, но има конституционна процедура. Най-добре е да се състави редовно правителство с третия мандат", каза Главчев, след като по-рано днес..

публикувано на 29.07.24 в 13:46
Съдебна палата

Съдът пусна под гаранция задържания за оскверняване на "Мемориал дьо ла Шоа" в Париж

Софийската градска прокуратура задържа за 72 часа български гражданин, разследван от френските власти за участие в изрисуването на 35 червени ръце на стена на "Мемориал дьо ла Шоа", както и на сгради в 4-ти и 5-и район в Париж. От държавното обвинение уточняват, че за мъжа - посочен само с инициалите Г.Ф.,  е издадена Европейска заповед за арест..

публикувано на 29.07.24 в 13:37

Саботаж на оптични кабелни мрежи в шест френски департамента

В понеделник бяха прекъснати оптичните кабелни мрежи в шест френски департамента, посочиха властите пред Франс прес. Инцидентите са докладвани в Од, Буш-дю-Рьон, Дром, Еро, Маас и Оаз, но не и в Париж. Според телевизия BFMTV някои оптични кабели са били прерязани от "злонамерени лица", причинявайки прекъсвания на сигналите. Кабелите..

публикувано на 29.07.24 в 13:28
Христо Панчугов

Христо Панчугов: ИТН планират да изнесат шоу! Отиването на избори няма истинска алтернатива

ИТН са шоумени и това, което планират да изнесат, е шоу. Такъв коментар направи пред БНР политологът Христо Панчугов, след като партията на Слави Трифонов получи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  "То е изцяло предизборно. Всички клишета, които чухме - за разума, за приоритетите, за програмата, са по-скоро опит да се..

публикувано на 29.07.24 в 13:19