Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 къщи имат щети след експлозията в складовете край Елин Пелин

Силвия Арнаутска и Ивайло Симеонов
Снимка: БГНЕС

След екслозията в складовете за фойерверки край Елин Пелин миналия петък над 30 къщи имат щети. Огледите продължават, стана ясно след срещата на институциите при управителя на софийска област.


На срещата стана ясно, че има все още горещи точки в складовете, обясни областният управител на София Силвия Арнаутска.

"Компетентните лица не могат да влязат, за да се направи необходимото разследване. Създадена е комисия на място, минала е през всички засегнати къщи".

Счупени дограми, паднали мазилки и счупени от старите дограми стъкла. Това са констатираните щети, каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

"Има опити малко така да се пренапишат някои неща, които някой иска да си ремонтира, но ви уверявам, че поне ние като професионалисти тези, които участват в комисията, няма да допуснат. Процесът не е завършил, ние ще отменим бедственото положение в момента, в който се отвори самият път".

Засега пътят между село Гара Елин Пелин и град Елин Пелин е затворен. 

По-рано Наталия Николова от Софийската окръжна прокуратура информира, че след аутопсията е установено, че хората, чиито тела бяха намерени вчера, са починали от взрива. Засега е огледана едва 1/8 от територията на складовете. Служебният вътрешен министър Калин Стоянов каза:

"Предполагам, че в днешния ден няма да се извършват никакви процесуално-следствени действия. Там складът е обезопасен, за който ставаше въпрос. Ще предложат колегите от пожарната отдалече, без да приближават много мястото, да опитат да обливат самия терен".

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Краен срок за предложения по промените в КСО, които да спрат схемата, наречена "френска безработица"

Изтича тридневният срок, в който депутатите могат да правят предложения за още промени в проекта за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който беше внесен от ГЕРБ-СДС, и с който се слага край на т.нар. "френска безработица" у нас. Първи внесоха предложение за корекции от парламентарната група на ДПС. При първото четене в пленарната..

публикувано на 29.07.24 в 17:58
 Първите седем камиона с осигурената от

В засегнатите от пожари райони вече се приемат заявления от фермерите за финансова помощ

От тази сутрин са създадени изнесени работни места в районите, засегнати от пожарите, за да се улеснят пострадалите земеделски производители при подаването на заявления и да не се налага да ходят до областните дирекции по земеделие. Това съобщи в брезнишкото село Слаковци министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Министърът заяви, че..

публикувано на 29.07.24 в 17:28

Загасен е пожарът край "Меден рудник" в Бургас, унищожени са зеленчукови градини

Загасен е пожарът край бургаският квартал "Меден рудник", който възникна в обедните часове днес. Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти Изгорели са сухи треви и храсти и 2 частни зеленчукови градини. В потушаването на огъня са участвали 6-има огнеборци с 2 противопожарни автомобила. По информация на..

публикувано на 29.07.24 в 17:19

Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника

Община Елин Пелин предупреди гражданите да не събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника. В четвъртък база на фирма за пиротехника се взриви. А при инцидента загинаха четирима души. От общината предупреждават, че е възможно по пътното платно и около него да има остатъци от пиротехника и отломки, които да са..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Калоян Методиев

Калоян Методиев пита защо е поканен на разговори за третия мандат с депутати от разпадналата се ПГ на "Величие"

Депутатът Калоян Методиев, който не членува в парламентарна група, е изпратил писмо до преговорния екип на "Има такъв народ" (ИТН) за провеждане на срещи в опит за съставяне на правителство с третия мандат.  ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа В писмото Методиев посочва, че би участвал в..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Елизавета и Маргарита от Бесарабия

Отличници на Болградската гимназия мечтаят да учат в България

Болградската гимназия е най-старото и най-авторитетно средно училище в Бесарабия. За историята й се знае много, но и днес тази гимназия изпраща випускници, чиито успехи са гордост за цялата общност.  Две от отличничките на Болградската гимназия - Елизавета Марчева и Маргарита Архупова, разказват за мечтите си да учат в България. Повече от..

публикувано на 29.07.24 в 17:03

Няма кандидати да учат в Техническата гимназия във Враца

Най-старото и престижно професионално училище във Враца е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми.  Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват резултатите от стажовете в страни..

публикувано на 29.07.24 в 16:31