Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН започват разговори за кабинет с третия мандат

Представители на парламентарната група на "Има такъв народ" направиха изявление за медиите след получения проучвателен мандат за съставяне на правителство, 29 юли 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Започват разговорите на "Има такъв народ" с останалите парламентарно представени политически формации в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, връчен вчера от президента. Партията предлага експертен кабинет с програма с конкретни срокове и ограничен мандат. Първите срещи днес са с депутатите, които не членуват в парламентарни групи.

В първия преговорен ден ИТН ще се срещнат с независимите депутати, които са разделени на три групи. В първата влизат представителите на разпадналата се група на "Величие", лоялни на идеолога Ивелин Михайлов. Тяхната среща започва в 11 ч.

За 13,30  е планирана следващата - с депутатите от "Величие", близки до бившия ѝ председател Николай Марков и с единственият изключен от ПГ на БСП Калоян Методиев.

Методиев обаче вчера изпрати писмо, че е отворен за разговори, но иска обща среща с всички нечленуващи в групи.

За 16 ч. е насрочен разговорът с депутатите от ДПС без Пеевски. Оттам декларираха, че ще се отзоват на поканата и ще се държат отговорно, макар още миналата седмица да стана ясно, че смятат за малко вероятно да се достигне до кабинет.

ДПС с Делян Пеевски начело категорично отхвърли възможността да се яви на разговори и в позиция до медиите обвини ИТН, че си правят нерегламентирана предизборна кампания и ги призова незабавно да върнат мандатa.

Отказ дойде и от "Възраждане". Според лидера Костадин Костадинов "Възраждане" имат готовност да излъчат кабинет и точно затова не те са получили третия мандат, защото лицата в него биха увеличи подкрепата им.

От ГЕРБ запазиха мълчание, а от ПП-ДБ ще решават днес на заседание на парламентарната група дали да разговарят.

До този момент единствено от БСП смятат, че не всичко е загубено. 
По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В МЗ обсъждат структурата на бъдещата Национална детска болница

Структурата на бъдещата Национална детска болница, предложена от консултанти от Европейската инвестиционна банка, ще бъде обсъдена днес на работна среща в здравното министерство. В срещата ще участват и представители на Обществения съвет, които следят процеса по изграждане на болницата, и които са се запознали с оригиналния доклад на консултантите..

публикувано на 30.07.24 в 09:07

В 90 социални предприятия у нас са разкрити над 1200 работни места

Над 1200 са разкритите работни места в действащите у нас 90 социални предприятия. Около половината от местата са за хора от уязвимите групи -  такива с трайни увреждания, социално слаби, младежи на възраст до 29 години без професионален опит, безработни над 55 години, бежанци, получили закрила, както и пострадали от домашно насилие. През..

публикувано на 30.07.24 в 08:24
Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара при българо-гръцката граница, 29 юли 2024 г.

Пожарът по границата с Гърция отново премина на българска територия

Изминалата нощ бе тежка за българските пожарникари по границата на планината Славянка. Огънят отново е на българска територия, има опасност пожарът да стане върхов.  На още две места е пробил огънят  от Гърция, където се гаси само с летателна техника и  пожарът не може да бъде овладян две седмици. Какво се случи през нощта? Пламен Поюков,..

публикувано на 30.07.24 в 08:18

Участниците в отбора ни по химия се завръщат с 4 медала от най-престижното състезание за годината

Завръщат се  участниците в отбора по химия, които отново се представиха изключително успешно в  най-престижното състезание по химия за годината.  Те спечелиха 4 медала: 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов от Международната олимпиада в Саудитска Арабия.  Златният медалист Виктор Лилов се класира втори в конкуренция с 327 ученици от 84 държави...

публикувано на 30.07.24 в 08:14

100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата. 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат..

публикувано на 30.07.24 в 08:08
Салвадор Иля

Леви сепаратисти и социалисти се споразумяха за правителство в Каталуния

Лидерите на Републиканската левица на Каталуния (ЕРК), лява партия, бореща се за независима Каталуния, и социалистите на испанския министър-председател Педро Санчес постигнаха принципно съгласие за сформиране на ново регионално правителство, заяви снощи в изявление говорител на ЕРК, цитиран от ДПА. Салвадор Иля, чиито социалисти станаха..

публикувано на 30.07.24 в 08:07
Марая Цветкова

Марая Цветкова за мандата на ИТН: Ще гледаме шоу, няма да намерят златното сечение

Ще гледаме по-скоро шоу. Били сме свидетели на предишни такива отворени за медиите и обществото преговори, които не доведоха до нищо. По-скоро това би могло да служи за начало на кампанията . Това мнение изрази политологът Марая Цветкова в интервю за БНР. ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка..

публикувано на 30.07.24 в 07:56