Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участниците в отбора ни по химия се завръщат с 4 медала от най-престижното състезание за годината

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Завръщат се участниците в отбора по химия, които отново се представиха изключително успешно в най-престижното състезание по химия за годината. 

Те спечелиха 4 медала: 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов от Международната олимпиада в Саудитска Арабия. 

Златният медалист Виктор Лилов се класира втори в конкуренция с 327 ученици от 84 държави. 

Четиримата медалисти са от Софийската математическа гимназия с ръководители от факултета по химия и фармация в Софийския университет. 

Двамата носители на сребърни медали дублират успеха си от предишни години. Най-младият е с бронзово отличие.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експлозии прекратиха потушаването на пожара в планината Славянка

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района. Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите..

публикувано на 30.07.24 в 10:07
Кораби на руския Тихоокеански флот ще участват в маневрите.

Русия започва мащабно военноморско учение

Руските военноморски сили започнаха планирано учение с участието на по-голямата част от плавателните си съдове и личния си състав, или 300 кораба и 20 000 матроси, съобщиха руските агенции, като се позоваха на Министерството на отбраната в Москва, предаде Ройтерс. Маневрите се явяват проверка на действията на командванията на три флота от..

публикувано на 30.07.24 в 09:53
Снимката е илюстративна.

Продължава битката с пожара на гръцкия о-в Евбея

Продължава битката на гръцките пожарникари с огъня на остров Евбея. Пожарът е на няколко места. През нощта евакуираха жители и туристи. Няколко километра е огненият фронт на пожара на остров Евбея. Министърът на климатичните кризи Василис Кикилиас пристигна по спешност на острова и следи координацията на действията. Горският пожар се разраства..

публикувано на 30.07.24 в 09:44
Надежда Цекулова

Надежда Цекулова за националната детска болница: Нов модел на грижа, не строеж на нова сграда

На работна среща в Министерството на здравеопазването ще бъде обсъден доклад за структурата на бъдещата национална детска болница. Докладът е изготвен от експерти на Европейската инвестиционна банка и е изпратен до министерството за становище, като бележки по съдържанието ще бъдат разгледани на днешната дискусия. "В текста няма нищо невярно...

публикувано на 30.07.24 в 09:36

Хиляди на протест срещу откриването на мина за литий в Сърбия

Многохиляден протестен митинг се е провел вчера в град Шабац, западната част на Сърбия, срещу плановете на властите в близост да бъде открит най-големият в Европа рудник за литий, предаде Ройтерс. Местните граждани и природозащитници се опасяват, че инвестицията на британско-австралийската компания "Рио Тинто" за около два и половина..

публикувано на 30.07.24 в 09:33
Йордан Чорбаджийски

Лозари и винопроизводители излизат на протест, ще блокират пътища

Лозари и винопроизводители излизат на протест утре - 31.07. Те ще затварят ключов пътен участък в Бургаска област. Недоволството им е породено от наредбата, която се отнася до движението на стоки с висок фискален риск. "Наредбата изисква да имаме мобилен кантар , на който да мерим гроздето. На полето трябва да разполагаме и с лаптоп, с..

публикувано на 30.07.24 в 09:30

Пеевски отново контролира сайта на ДПС

Председателят на ДПС Делян Пеевски отново е придобил контрол над официалния сайт на партията. Обръщението на Доган е свалено и са публикувани новини, единствено свързани с Пеевски. Пеевски стартира нов сайт на ДПС Доскоро сайтът беше под контрола на лоялните на почетния председател Ахмед Доган кръгове и на 11 юли Делян Пеевски създаде..

публикувано на 30.07.24 в 09:27