Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозии прекратиха потушаването на пожара в планината Славянка

Снимка: БТА

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района.

Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите е преустановена.

Вчера беше преустановена работата и на гръцките им колеги - отново по същата причина - заради взривове.

Минното поле, което е по границата, е доста голямо - по права линия е около 1,5 км, а точно там има пожарни огнища.

В 9 часа сутринта в борбата с пожара трябваше да се включат и френските самолети, както и наши военни хеликоптери. Но към 10 часа машините все още не бяха задействани в потушаването на огъня.

На мястото е директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов за пожара в Гърция: На този етап не се налага евакуация

Спряно е гасенето на пожара в планината Славянка в участъците, които са близо до минното поле, заради експлозии в района.  Взривове от минните полета се чуват от над 2 часа. Полетата са по линията на километър-километър и половина по границата. През нощта огънят е успял да пробие на още няколко места и да се прехвърли от гръцка територия на..

публикувано на 30.07.24 в 12:12
Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Неуспешна първа среща на ИТН с депутат от "Величие"

Неуспешно приключи първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. На нея трябваше да присъстват шестимата депутати от разпадналата се група на "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, но се яви само един народен представител - Красимира..

публикувано на 30.07.24 в 12:07

ЕК благодари на Франция и Гърция за помощта за пожарите в България

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен благодари на Франция и Гърция за предоставената на България помощ за борба с пожарите, предаде БТА. Много благодаря за подкрепата по механизма на ЕС за гражданска защита, написа тя в социалната мрежа Х. Така действа европейската съпричастност. Това лято 556 пожарникари от 12 държави от ЕС с 28..

публикувано на 30.07.24 в 11:37

Проучване: Гърците харчат повече, отколкото получават

Сметките в гръцките ресторанти вече ще са само с касов бон, а не написани на ръка. Поради високите цени гърците са принудени да теглят заеми, за да си покрият разходите. От 1 август таверните и ресторантите са задължени да представят на клиента само машинни касови бележки за вида на консумацията и стойността на сметката. Забранява се..

публикувано на 30.07.24 в 11:24
) Пожарът в свищовското предприятие

Няма замърсяване на околната среда след пожара в завода за целулоза в Свищов

Няма химическо замърсяване на въздуха и околната среда след вчерашния пожар и последвал взрив в завода за производство на целулоза в Свищов, съобщиха за БНР от Регионалната екологична инспекция. Пострадалите при инцидента станаха четирима. Започна оценка на щетите.   Късно снощи в центъра на Свищов беше инсталирана мобилна лаборатория за..

публикувано на 30.07.24 в 11:09
Десислава Стоянова

Изгарянето на отпадъци в България придобива опасни размери, констатират от сдружение "За Земята"

Изгарянето на отпадъци в България придобива опасни размери. Това се констатира в нов доклад на сдружение "За Земята". "Това, което се опитахме да направим с нашия доклад "Изгарянето на отпадъци в България зад завесата", е да погледнем количествата", обясни пред БНР  Десислава Стоянова, екип "Икономическа справедливост" в сдружение "За..

публикувано на 30.07.24 в 10:57
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова дойде сама на преговорите с ИТН

В 11 ч. започна първата среща на представители на "Има такъв народ" с депутатите от кръга на Ивелин Михайлов от "Величие", които вече са независими. Репортерите са в залата, тъй като разговорите са публични.  Красимира Катинчарова е единствената, отзовала се на поканата. Тя обясни, че е упълномощена от колегите си да изрази позициите им...

публикувано на 30.07.24 в 10:56