Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга на Павлина Павлова:

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Павлина Павлова за първи път разкрива детайли за семейството на княз Аспарух

3
Станислава Пирчева и Павлина Павлова
Снимка: БНР

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден, в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и интересни факти за една от най-важните фигури в нашата история – княз Тервел. 

Павлова разказа за своя нов исторически роман "Тервел - спасителят на Европа". Тя сподели за процеса на писане и за самия роман, както и за историческите личности и събития, описани в него. Романът обхваща периода от смъртта на княз Кубрат до кончината на княз Тервел. В анонса на романа тя споменава, че книгата е документално истинна и увлекателна. 

В разговор със слушателите на предаването, тя обясни как съчетава тези две качества в романа и какви са основните предизвикателства при създаването на толкова мащабно историческо произведение, обхващащо важни събития и битки

В книгата си Павлина Павлова за първи път разкрива детайли за семейството на княз Аспарух, неговото управление и разширяването на Дунавска България. Ще чуем вълнуващи разкази за славните битки, в които княз Тервел води войската, както и за неговата роля в подкрепата на император Юстиниан II, който го награждава с титлата "кесар" и му дарява обширната област Загора

Новата книга на Павлина Павлова, "Тервел - спасителят на Европа", разказва за ключовата роля на българския хан Тервел в спирането на арабското нашествие през VIII век. Тази историческа творба представя величието и стратегическия гений на Тервел, който с победата си при Константинопол защитава християнската цивилизация в Европа

 "Тервел - спасителят на Европа" от Павлина Павлова е книга, която не само възражда славната история на хан Тервел, но и предлага важни уроци за съвременния свят

От днешна гледна точка, неговата победа е символ на обединение и решителност, показвайки как един човек може да промени хода на историята и да защити цивилизационните ценности. Тази книга ни напомня за значението на стратегическото лидерство и храбростта в критични моменти от историята. 

В разговора се включиха и литературният критик Георги Цанков, който сподели своите впечатления от творчеството на Павлова, както и почти 100-годишният й почитател Въцо Въцов, който разказа за своя дългогодишен интерес към нейните книги.


"Посвещавам този роман на един от най-големите съвременни будители – проф. д-р Иван Гаврилов. Животът му е вдъхновяващ пример за съвременниците. Закърмен с огромна обич към Отечеството, той превръща саможертвата на своя прадядо старши подофицер Марко Лазаров Качов, кавалер на два ордена "За храброст", загинал в битката при връх Чеган през Първата световна война, в еталон за родолюбие. И неуморно кръстосва България през свободното си време, за да изважда от тъмните гънки на историята ни малко известни или забравени ярки личности, паметни събития, места на важни стълкновения. Усилията му са насочени да възкресяват късчета, които будят гордост и самочувствие в потомците. Защото какво бъдеще ни очаква, зависи от това какви деца ще отгледаме и възпитаме. А професор Гаврилов, без парадни фанфари, тихо върши будителската си дейност, понеже така чувства своя морален дълг. Респект, професоре! Посвещавам този роман и на Ева и Петьо – защото ги обичам."


Още по темата слушайте в разговора на Станислава Пирчева с Павлина Павлова и Георги Цанков. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36