Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуират 2 села в община Струмяни заради големия пожар в Малешевската планина

Снимка: БТА

Евакуират жителите на селата Цапарево и Кърпелево в община Струмяни, област Благоевград, заради бързо разрастващия се пожар, който избухна по обед в Малешевската планина край границата с Република Северна Македония. 

Изключителна тежка остава ситуацията с пожара в планината Малешевска:

По информация от кмета на община Струмяни Емил Илиев, който също е във високата част, където е пожарът, огънят е обхванал между 20 и 30 хиляди декара гори и се движи в посока към границата с Република Северна Македония.

Освен към границата и към високата част на планината обаче, пожарните огнища успяха да слязат и в ниската част, където се намират селата Микрево, Каменица и др. Там обаче пожарът бързо беше загасен от самолетите, които дойдоха от другия пожар -  в планината Славянка

В момента се евакуират жителите на селата Цапарево и Кърпелево, което е едно от последните преди границата с Република Северна Македония.

Обстановката тук е изключително напрегната, хората се страхуват, журналистите очакват официална информация от главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов, които също са във високата част на планината, където бушува пожарът.

Снимка: МВР

Ето какво споделиха местни жители и доброволци, което помагат в село Микрево и още в началото на пожара са били на място:

"Все още не се страхуваме, далече е от селото, ама правим всичко възможно да предотвратим пожарът да влезе в селото";

"Със селския кмет и общинския бяхме отгоре, опитахме се да го засечем и да не пресича пътя - по стария път за село Гореме бяхме. И се опитахме да не прескочи тоя път, да го овладеем горе, обаче беше твърде късно... Да, нагоре е  - нещо страшно е там".

"Страхуваме се, получихме сигнал от БГ-Алърт, ако се наложи, ще се евакуираме, имаме готовност"; "От село Кърпелево - селото е 16-17 души, всички ги евакуираха", казаха местни жители.

Междувременно 10 пожарни коли тръгнаха нагоре, полицейски автомобили също, за да извършат евакуацията. Тръгнаха и 2 линейки.

Военнослужещи от Сухопътните войски се включват в борбата с големия пожар в община Струмяни, съобщиха от Министерството на отбраната.

Група от 15 военнослужещи с ръководител лейтенант Велик Кльонтов от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване – Благоевград, както и 15-те военнослужещи, които участваха в погасяването на големия пожар в планината Славянка на българо-гръцката граница с ръководител лейтенант Костадин Ковачев, ще действат в помощ на пожарникарите, горските служители и местните власти за потушаване на огъня в Малешевската планина.

От МО информираха още, че и военнослужещи от 78-ми батальон за осигуряване - София ще се включат в гасенето на пожара в община Струмяни днес. Групата е в състав от 25 военнослужещи с шест единици техника. Ръководител е капитан Николай Николов.

Социалното министерство е в готовност да евакуира заради пожар 56 жени, настанени в социална услуга  в село Каменица.
Снимки: МВР
Ситуацията с пожарите между селата Микрево и Каменица в община Струмяни се следи, тъй като в района има четири социални услуги, посочват от министерството. 

Министър Ивайло Иванов е разпоредил да се организира евакуация в случай на необходимост, като има уверение от няколко хотела, че те ще приемат потребителите от услугите, ако се наложи да бъдат изведени. 

Организира се и подходящ транспорт. В село Каменица е изпратен и екип на Дирекция "Социално подпомагане" Сандански.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48

17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник

17-годишен младеж е привлечен като обвиняем за нанесения побой над 56-годишна жена в Перник.  Той е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Районен съд-Перник да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от Прокуратурата. Жената е била нападната на..

публикувано на 30.07.24 в 19:43

ИТН получи съгласие за подкрепа от депутатите от "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков

Партия "Има такъв народ" получи съгласие за подкрепа от депутатите от разпадналата се група на "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков, ако се стигне до съставяне на управленска програма и гласуване на правителство с третия мандат. Двете формации одобриха предложението на ИТН за ограничаване на правомощията на главния прокурор, неизпращането..

публикувано на 30.07.24 в 19:28
Пожарът в Малешевска планина, западно от река Струма, е възникнал към 12:30 часа между селата Микрево и Каменица. Димът се вижда от Благоевград.

30 пожарни гасят огъня край Струмяни, няма опасност за населението

В много тежки условия  продължава битката с огъня в Малешевската планина над община Струмяни . Засега опасност за населените места към границата с Република Северна Македония няма, каза на брифинг главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Той потвърди, че огнената стихия е засегнала над 20 хиляди декара гори. Пожар е избухнал..

публикувано на 30.07.24 в 19:25