Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деменцията тежко уврежда мозъка



Деменцията е състояние, в което човек губи паметта, мисловната си способност и възможностите да се справя с ежедневните си дейности. Терминът „деменция“ обхваща няколко медицински състояния, сред които и болестта на Алцхаймер. Нарушенията, които са групирани в този общ термин „деменция“, са причинени от необичайни промени в мозъка. Тези изменения предизвикват намаляване на когнитивните способности, способността за обработване на мисълта, извън това, което се очаква при нормалното стареене. Болестта засяга паметта, мисленето, ориентацията, разбирането, изчислението, способността за учене, езика и преценката.

В световен мащаб всяка година се регистрират близо 10 милиона нови случаи на хора с деменция. Състоянието може да е резултат от различни заболявания и наранявания, които засягат главно или вторично мозъка, като болестта на Алцхаймер или инсулт.

Деменцията води до разпад на личността. Това е най-тежкото поражение от заболяването, коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ неврологът доц. Петя Минева.

Болестта на Алцхаймер е най-честата изява на деменция, като тя се проявява при 5 % от населението до 65 години. С напредване на възрастта броят на болните значително се увеличава, като засяга от 30 до 50 процента от хората над 85-годишна възраст, допълни доц. Минева.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с невролога доц. Петя Минева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.