Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана в НС обсъжда купуването на боеприпаси за "Страйкър"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за купуване на боеприпаси за машините "Страйкър".

Прогнозната стойност е около 64 880 000 долара. Схемата за плащане предвижда първоначален депозит в размер на около 1 444 000 долара. И разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2025-2028 г. Цените са без включени данъци и такси.

Сред отбелязаните в правителственото решение мотиви е уточнено, че договорът е съставен съгласно законодателството на САЩ. В него има редица особености, които не съответстват на договорно-правната практика у нас. Като това, че при извънредни и непреодолими обстоятелства САЩ си запазва правото да прекрати прилагането изцяло или частично на договора във всеки един момент преди доставката.

Другото е, че за американската страна договорът влиза в сила не след неговото подписване или ратифициране, а след превеждането на първоначалната вноска по него в рамките на срока на валидност на офертата.

Такава клауза имаше например за покупката на вторите осем изтребителя Ф-16. Това е второто предложение за две седмици, което се гледа от парламента.

Миналата седмица скоростно депутатите одобриха допълнително пари по проекта за системите за електронна война и борбата с подводници на новите кораби.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Френските самолети гасят в Малешевската планина, няма потвърждение за нашите хеликоптери

Двата френски самолета, които трети ден са в България по Европейския механизъм за помощ при бедствия, отново се включиха в гасенето от въздуха в Малешевската планина точно в 9 часа. Гърция: Вятърът разпали пожара край границата с България На трите фронта на пожара са разположени близо 200 служители от пожарните служби, горските..

публикувано на 31.07.24 в 10:11
Делян Пеевски

Пеевски: Президентът разцепва ДПС

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски заяви в кулоарите на парламента, че президентът Румен Радев разцепва ДПС и кадрува в Народното събрание с опита, по думите му, да бъде сменен председателят Рая Назарян: "Има ДПС на мистър Кеш, защото другите са пионки, и има ДПС на Пеевски, това друго ДПС няма, всички в тази игра..

публикувано на 31.07.24 в 09:50
проф. Димитър Шишков

Проф. Димитър Шишков: На болни от рак се правят осакатяващи операции!

Зачестяват случаите на онкологично болни пациенти, които идват в Клиниката по урология на Университетската болница в Пловдив след като са били лекувани около 2 години неправилно в други медицински звена. За това алармира началникът на клиниката проф. Димитър Шишков. Според него е налице целенасочено източване на Здравната каса . Болни от..

публикувано на 31.07.24 в 09:43

Гърция: Вятърът разпали пожара край границата с България

В Гърция вятърът разпали по-голям фронт на пожара до българската граница. Температурите се понижиха, но рискът от пожари остава. Пожарът в планината Славянка на българската граница тази нощ се е активирал от силния вятър. Огънят се е приближил опасно до  село Ахладохори, съобщават пожарникарите. Над 44 хиляди декара гори са..

публикувано на 31.07.24 в 09:43
ЯЦБ

Край на десетилетната политика на парично стимулиране на японската икономика

Японската централна банка повиши основните лихви до 0,25 на сто от досегашните 0-0,1 на сто, предадоха Ройтерс и Блумбърг. Банката представи и план за "количественото затягане", който предвижда намаляване на изкупуването на облигации на няколко етапа с по около 400 милиарда йени на тримесечие до около 3 трилиона йени (което се равнява на 19,6..

публикувано на 31.07.24 в 09:22
д-р Енчо Василев

Спешната помощ в Силистра работи със затруднения в жегите

Високите температури това лято се отразяват на работата на Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра. "Екстремно висока е температурата от месец-два насам. Имаме проблем с автомобилния парк. Като изключим два от прилежащите ни филиали, паркостоянките ни са на слънце, без никакъв заслон . Когато има горещи дни, температурата в автомобила..

публикувано на 31.07.24 в 09:19

Кипър: Над 100 млн. евро заем от ЕИБ за студентски общежития и университетска база

Кипър ще вземе 108 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за изграждането на студентски общежития и университетска база, реши правителството. Още 53 млн. евро ще бъдат предоставени от държавния бюджет. Със средствата ще бъде финансирано строителството на жилища за студенти с общо над 700 легла и обновяването на академични и..

публикувано на 31.07.24 в 08:56