Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават усилията за овладяване на големите горски пожари в Югозападна България

Пожарът се вижда над село Микрево.
Снимка: БТА

Властите уверяват, че няма опасност за населените места в района на двата пожара в Благоевградска област - eдиният е до границата със Северна Македония, а другият - до границата с Гърция, в планината Славянка. 

Продължава гасенето на двата горски пожара в Югозападна България, където са съсредоточени 20 екипа на противопожарните служби от Благоевград и столицата, както и военнослужещи.

В битката с огъня в Малешевската планина, където вчера бяха евакуирани над 120 жители от високопланинските села Цапарево и Кърпелево, отново се включиха френските самолети, а два наши военни хеликоптера - "Кугър" и Ми-19, от днес ще гасят по въздуха пожара в граничната между България и Гърция планина Славянка.

На три фронта е пожарът Малешевската планина, като най-опасен е западният, който продължава да се разпространява.

За разлика от вчера пожарът и низов заради това, че днес няма вятър, каза на брифинг в село Микрево директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен Комисар и Александър Джартов.

В гасенето на пожарите ще се включат допълнително доброволци чрез Националната асоциация на доброволците, за да бъде покрит целият периметър на пожара.

Двата френски самолета, които гасиха пожара до обяд, утре ще заминат за Франция, където пожарната обстановка също е усложнена.

По линия на Европейския механизъм държавата ни е заявила още два хеликоптера и два самолета, за които очакваме потвърждение.

Към момента няма опасност огънят да влезе в населените места, има наблюдение от дежурни екипи.

Сложна обстановката и в планината Славянка на българо-гръцката граница - за втори път огънят премина 15-метровата просека и навлезе на 200 метра в българска територия 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържествена заря-проверка в Пловдив по повод 139 години от Съединението

Тази вечер бяха отбелязани 139 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България с тържествена заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив пред паметника, символизиращ българското единение. В хилядолетния Пловдив вече 139 години продължава да отеква ехото от историческия акт на Съединението - дело, сътворено с..

публикувано на 06.09.24 в 21:22

Зеленски пристигна в Италия за участие в икономическия форум "Европейски дом - Амброзети"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в италианския курортен град Чернобио, на брега на езерото Комо в Ломбардия, в Северна Италия, за да участва в ежегодния икономически форум "Европейски дом - Амброзети", предадоха Франс прес и АНСА, цитирани от БТА. Зеленски дойде в Италия от Германия, където по-рано днес присъстваше на..

публикувано на 06.09.24 в 20:22

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 250 милиона долара

Министерството на отбраната на Съединените щати обяви в петък нов пакет от военна подкрепа за Украйна. Помощта е на обща стойност около 250 милиона долара и има за цел да помогне на Украйна "да посрещне най-неотложните си нужди" в защита срещу Русия, съобщават от военно министерство . Това е 65-ият транш от военната помощ на администрацията..

публикувано на 06.09.24 в 19:57
Първан Дангов

Насрочено е делото срещу кмета на Дупница за закана към шефа на полицията в града

Районен съд – Дупница насрочи разпоредително заседание на делото, по което обвиняем е кметът на Общината Първан Дангов за отправени закани към шефа на полицията в града ст. инспектор Йордан Зарев. Страните са призовани за 15 октомври, от 10.00 часа. До съдебно дело се стигна, след като Районната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение..

публикувано на 06.09.24 в 19:42

В свищовското село Хаджидимитрово започна сондажът за нов водоизточник

В свищовското село Хаджидимитрово започна сондажът за нов водоизточник, който се очаква да е спасението за 500-е жители на населеното място. В селото е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието. Сондажът е в местността Корудере, в близост до съществуващ дренаж, където хидрогеоложко проучване установи индикации за наличие на..

публикувано на 06.09.24 в 19:37
Кочериново, протест заради безводието

В Кочериново отложиха планираните за празничните дни протести заради безводието

В Кочериново отложиха обявените за празничния 6-и септември протест заради безводието, заяви за БНР зам.-кметът на Общината Ива Черногорска. В града и селата водоподаването се нормализира, добави тя. На няколко пъти   през седмицата десетки хора от общината излизаха да протестират, имаше блокади по пътя за Рилския манастир и на гл път Е-79...

публикувано на 06.09.24 в 19:33

ЦИК назначи съставите на 22 РИК-а за парламентарните избори на 27 октомври

Централната избирателна комисия назначи съставите на 22 районни избирателни комисии за изборите на 27 октомври на свое заседание днес, предаде БТА. Това са: РИК Русе, Пазарджик, Ловеч, Ямбол, Шумен, Хасково, Силистра, Търговище, Стара Загора, Враца, Пловдив и Пловдив - област, Плевен, Перник, Монтана, Кюстендил, Добрич, Габрово, Видин,..

публикувано на 06.09.24 в 19:26