Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Доган последния момент дръпна шалтера на правителството на ГЕРБ с първия мандат, за да не бъде овластен неговият феномен Пеевски"

Осман Октай: Държавата е блокирана за развитие за следващите 7 – 10 години

"За предстоящите избори смятам, че Движението ще бъде с ново име – Ново начало ДПС, с лидер Делян Пеевски"

| Интервю
Осман Октай
Снимка: Ани Петрова

Предупреждавам, че държавата е блокирана за развитие за следващите 7 – 10 години, заяви в интервю пред БНР Осман Октай, бивш член на ръководството на ДПС и приближен на Доган, разделени над повече от 20 години.

 Според него и с третия мандат, даден на ИТН, няма шансове да има правителство. А разцеплението на партиите и политическата криза показват, че държавата е блокирана.

„След изборите казах, че единствената възможност за правителство в 50-ото  НС е с мандата на ГЕРБ и Бойко Борисов, иначе отиваме на избори. Те не случайно бързаха с за кабинет с Росен Желязков. Това бързане подсказваше да не развали съглашателството, което са направили. Борисов не водеше преговори и искаше бързо да прекарат през гласуване, за да има правителство. В последния момент шалтера беше дръпнат от Доган, за да не бъде овластен неговият феномен Пеевски и да разполага с огромен ресурс в битката помежду им“, коментира Октай.

И допълни: 

"Доган в последния момент разбра, че ако предостави и контрола на Делян Пеевски, и върху правителството на Борисов, явно е имало напрежение между тях преди това с Доган, че става опасен. Затова Борисов и Пеевски бяха изненадани, че Доган нареди на депутатите си, да се оттеглят от съглашателство и затова нямаше никакъв шанс 50-ото НС да излъчи правителство."

Според Осман Октай Пеевски се опитва в момента, и хората, които го подкрепят и поддържат неговите позиции в тези битки, „да отклони вниманието от битката си в кухнята на ДПС и модела Доган, пренасяйки я към Радев и президентството, за да покаже колко много е значим“.

„Това е ниското ниво на търсене на адекватност да си интересен и всесилен. Има и външни признаци, които довеждат до това нападение, защото някои външни сили, може би са разочаровани от позициите на президента по европейски, натовски и московски позиции, и някой насочва Пеевски да дискредитира президента“, обясни Осман Октай.

И твърди, че целта, която си е поставил Пеевски е направи разкриятия, а това ще стане чрез ново лице като главен прокурор.

„Чрез него да се отворят папките на трупчета. Президентът е недосегаем с имунитета си, но около него има много хора, които са „нагазили лука“. В президентството ще бъдат ударени много хора, които чрез арести, осветяване на корупционни сделки, ще дискредитират образа на президента. Това е едната цел на Пеевски“, прогнозира Осман Октай.

За предстоящите избори смятам, че Движението ще бъде с ново име – Ново начало ДПС, с лидер Делян Пеевски.

„Защо опитните депутати напуснаха парламентарната група, а не събраха хора да сменят Пеевски като председател? Защо Доган мълчи, от какво го е страх? Доган е в толкова тежка зависимост и затова мълчи“, твърди Октай.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев отхвърли критиките на президента за назначенията на служебния кабинет

Премиерът Димитър Главчев отхвърли критиките на президат Румена Радев към назначенията, извършвани от служебното правителство, сред които са смените на областни управители и назначаването на нов началник на правителствения авиоотряд.  Главчев заяви, че всички процедури по тези кадрови промени са спазени и отрече да е политически зависим, както..

публикувано на 01.08.24 в 15:59

Тихомир Патарински: Последните 3 години има устойчив ръст на германските туристи

За следващия летен сезон у нас се очаква по-голям брой немски туристи, защото ще има нова българска авиокомпания, която е с немско партньорство. Има позитивизъм, прогнозира Тихомир Патарински - първи секретар в посолството в Берлин, който отговаря за туризма, в интервю пред БНР. Този сезон у нас е с по-малко туристи, но има обстоятелства,..

публикувано на 01.08.24 в 15:55
Христо Иванов на заседанието на комисията за влиянието на Петьо Петров - Еврото и  Мартин Божанов - Нотариуса в съдебната система -  1 август 2024 г.

Христо Иванов: В момента можем да се освободим от влиянието на г-н Пеевски

Бившият депутат Христо Иванов заяви, че не е имал разговор с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както твърди председателят на парламентарната група на Движението Делян Пеевски. Иванов отрече и твърдението на Пеевски, че има заговор за сваляне на Рая Назарян от поста председател на Народното събрание. Според Христо Иванов тече процес,..

публикувано на 01.08.24 в 15:39
Исмаил Хания

Иран обсъжда с Ливан, Ирак и Йемен ответни мерки срещу Израел заради убийството на лидера на "Хамас"

Иранска делегация обсъжда с представители на своите съюзници в Близкия изток - Ливан, Ирак и Йемен, потенциалните ответни мерки срещу Израел след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран вчера, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Погребални шествия в памет на Исмаил Хания в Иран Съветът за сигурност на ООН..

публикувано на 01.08.24 в 15:29

Тошко Йорданов за разговорите с БСП за третия мандат: На едно мнение сме за излизане от кризата

В сградата на Народното събрание се проведе среща на преговорния екип на "Има такъв народ" с представители на "БСП за България" в търсене на подкрепа за реализация на третия мандат за съставяне на правителство. ИТН с официални покани към БСП, "Възраждане", ПП-ДБ и ГЕРБ за срещи за третия мандат ИТН, като носители на третия - последен..

публикувано на 01.08.24 в 15:27
Проф. Александър Маринов

Проф. Александър Маринов: Пеевски нищо не диктува, разчита на остатъчни лостове в някои институции

Президентът няма роля в това, което се случва в ДПС. Любопитният въпрос е защо Делян Пеевски се хвърля сега като разярен глиган, въпреки че от психологическа гледна точка е обяснимо. Това коментира политическият анализатор и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Александър Маринов в интервю пред БНР. "Пеевски е в..

публикувано на 01.08.24 в 15:25
Васил Терзиев

Терзиев: Благодаря на Борисов, че е конструктивен критик

Кметът на София Васил Терзиев благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че е "конструктивен критик". Повод за изказването му стана призивът на  Борисов към ПП-ДБ да се разграничат от столичния кмет заради скандал около декларацията на Атанас Атанасов от ПП-ДБ срещу предложението на Министерството на културата да бъде награден с орден "Стара..

публикувано на 01.08.24 в 15:20