Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладени са двата големи пожара в Благоевградско

Снимка: БГНЕС

Благоевградска област продължава да е в обръча на огненото бедствие с два продължителни пожара - в планината Малешевска на запад, към РСМ, и на юг, към Гърция, в граничната планина Славянка, където пожарите не спират повече от месец

Пожарът в Малешевската планина трети ден продължава да поднася неприятни изненади на огнеборците и то предимно през нощта. Огледите в обхвата на пожара и тази сутрин потвърдиха тревогата, че борбата няма да е лека. Тежки булдозери тръгнаха към горящата планина, за да разчистят много по- големи терени и направят просеки, за да защитят селата. В къщите на две от тях Цапарево и Кърпелево няма хора, те бяха евакуирани още в първия ден на пожара.

Малко по-късно от кризисния щаб за пожара обаче дойде добра новина - на повечето места огънят е овладян и се потушава последното опасно огнище към село Гореме.

Над 200 огнеборци и доброволци от Националната асоциация участват в битката с огъня, от сутринта започна и гасене от въздуха. Пред БНР Николай Николов, бивш директор на Пожарната, сега - съветник на служебния министър на вътрешните работи сподели:

"Колегите в Малешевската планина, със своите решителни действия, успяха да преградят пътя на пожара, който вървеше към село Цапарево и затова може да се каже, че в момента няма опасност за населеното място. Наистина има един притеснителен боров масив, за който ще получим информация дали ще се справят колегите, които са там или не. По отношение на българо-гръцката граница, като че ли там нещата са малко по-спокойни. Активни са действията на нашите колеги, работят преди всичко с малка техника, инженерна - АТВ-та, УТВ-та, които имат възможност да минат по горските пътеки и малкото пътища, които успяха да намерят, така че, към момента, усилията дават резултат". 

След вчерашния призив на кризисния щаб в Микрево обучени доброволци да се включат в акцията по овладяване на пожара в Малешевската планина, рано сутринта пристигна внушителна група от 30 момичета и момчета от Асоциацията на доброволците в България. Подготвени, екипирани за работа в труден планински терен, дори си бяха направили карта на пожара. На място те бяха инструктирани от кризисния щаб и разпределени към конкретни райони за гасене. 

В планината Славянка горски служители, пожарникари и военнослужещи също успяха за "заклещят" огъня от изток и запад и в момента се опитват да намалят неговата площ от 3000 декара


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Опасност от пожари в голяма част от страната в следващите 2 дни

В следващите два дни индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма.  В тези райони са възможни бързо разпространяващи и трудни за овладяване пожари. Това показва..

публикувано на 01.08.24 в 17:06

Движението на влаковете от Подбалканската линия е спряно заради дерайлирали вагони

Движението на влаковете от Подбалканската линия в участъка Мирково - Долно Камарци е спрян заради инцидент.  Пет празни вагона на частен товарен влак са излезли от релсите минути преди 15.00 часа в участъка между гарите Мирково и Долно Камарци. Композицията е била от 20 вагона, няма пострадали. Към мястото са изпратени техника и екипи за..

публикувано на 01.08.24 в 17:00
Валентин Мундров

Приоритети на МЕУ: Прозрачното удостоверяване на машините и видеонаблюдението на вота

Основният приоритет на Министерството на електронното управление е да осигури открит и прозрачен процес по удостоверяването на машините за гласуване, както и видеозаснемането и видеонаблюдението на изборния процес в деня на вота. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров по време на изслушване в Комисията по..

публикувано на 01.08.24 в 17:00

Главчев ще пита НС, ако му се наложи да номинира еврокомисар

Премиерът Димитър Главчев заяви, че оглавяваното от него служебно правителство не трябва да номинира кандидат за нов български еврокомисар, тъй като скоро може да бъде сменено или от редовен, или от друг служебен кабинет. Срокът, в който България трябва да предложи кандидатура, е 30 август. Ако все пак се наложи номинацията да бъде направена от..

публикувано на 01.08.24 в 16:53
кърмене

Д-р Станислава Хитрова: Мит е, че майката, приемаща медикаменти не трябва да кърми

Най-често жените се опасяват дали ще се справят добре относно техниката на кърменето и техниката на поставяне на бебето на гърда. Чувстват се несигурни през първите дни, дали имат достатъчно кърма да се нахрани бебето. Тези притеснения трябва да се преодолеят. Това споделя д-р Станислава Хитрова, неонатолог в столичния „Майчин дом“ в..

публикувано на 01.08.24 в 16:45
БМП

Бюджетната комисия в НС одобри купуване на боеприпаси за бойните машини "Страйкър"

Бюджетната комисия одобри ратификацията на договора за закупуване на боеприпаси за бойни машини "Страйкър". Общата стойност на договора е над 64 милиона долара, която ще се плаща на вноски през годините.  Министърът на отбраната Атанас Запрянов увери, че няма да има оскъпяване на вече договорената сума.  Всяка партида ще бъде тествана, преди да бъде..

публикувано на 01.08.24 в 16:35
Българска агенция по безопасност на храните

БАБХ забрани животновъдните изложби и животинските пазари

Агенцията по храните налага временна забрана за провеждането на животновъдни изложби и животински пазари в страната. Причината е влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, където има все по-голямо разпространение на чума по дребните преживни животни. Мярката е в допълнение към вече предприетия засилен контрол на всяка пратка животни..

публикувано на 01.08.24 в 16:33