Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от фронта на пожарите в Югозапада е овладян, 2 са активните огнища в Малешевска планина

6
Снимка: Кети Тренчева, БНР

Двата големи горски пожара в Малешевска планина и Славянка засега са овладени. Има активни две пожарни огнища.
Вятърът и високите температури обаче не са повод за оптимизъм.

Два наши военни хеликоптери и два шведски самолета  гасяха по въздуха.

В късния следобед възникна още един пожар. Той е избухнал в  Пирин, в една от махалите на село Сенокос.

Едва на третия ден пожарът в граничната с Република Северна Македония планина Малешевска поутихна, поне засега.

В огромната площ от близо 13 хиляди декара има едно огнище, което притеснява огнеборците, каза на брифинг в село Микрево началникът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов:

"В голямата си част фронтът е овладян, но имаме едно място, което в момента не може да го достъпим - като фронт е малко, но просто няма достъп до него. И не бихме искали да бъдем предварително твърде радостни, защото и вчера имахме така доста добрини новини в късния следобед, след което вятърът наново разпали и пожара и не успяхме да го овладеем"

По-късно обаче, около 18:00 часа, от Югозападното горското предприятие потвърдиха за БНР, че още едно от огнищата в Малешевската планина - това в района на село Гореме, отново се е активирало. 

Освен стотиците огнеборци и наземна техника, в потушаването на огъня  се включиха и два наши военни хеликоптера, които продължават работа и в момента:

"Помагат хеликоптерите, защото успяват да задържат пожара да не се развива неконтролируемо и особено да не навлиза там, където има борови масиви".

Военнослужещи от Сухопътните войски гасят пожарите в област Благоевград; Снимка: МО
В граничната с Гърция планина Славянка пожарът е ограничен, а от следобед към гасенето са се включили и шведските самолети, които са пристигнали по-рано, каза главен комисар Джартов:

"В Славянка работят в момента двата самолета на колегите от Швеция. Те успяха да пристигнат днес по-рано и започнаха работа, основно по източния фронт.

По западния фронт имаме поне един самолет на колегите от Гърция, който също помага, имаме и наземни екипи. Но все още е рано да говорим за овладян пожар. Има разпространение, но е сравнително бавно".

На въпрос на БНР дали има нужда от още летателна техника шефът на пожарната отговори:

"За момента не. За момента тези ресурси са достатъчни, но сме в рамките на пожароопасния сезон, никой не може да гарантира, че няма да има повече тежки пожари".

Минути след края на брифинга беше потвърдена официално и информацията за трети пожар в района. 

Огънят е изгорил няколко къщи в село Сенокос, община Симитли, което е високо в Пирин. Пожарът пълзи и към планината.

Мобилизирани са пожарни екипи, горски служители, доброволци от общините.

По непотвърдена официално информация, огънят е тръгнал от двора на една от къщите.

Голям пожар гори в симитлийското село Сенокос; Снимка: БТА
Към 18.00 ч. гори иглолистна гора, която е на еднакво разстояние между Панагюрище и селата Баня и Оборище. Кметът на Панагюрище Желязко Гагов каза:

"В момента е локализиран от страната на с. Баня, но са изгорели ниви. За съжаление, пожарът обхваща вече е и борова гора. Няма опасност, за момента, пожарът да се разрасне към населените места". 

От Областната управа са осигурили дрон, който ще установи и приблизителния размер на огъня, предаде кореспондентът на БНР Невена Петрова.

Снимка: Кети Тренчева
Снимка: Кети Тренчева
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Самолети, за които се смята, че превозват затворници, идващи от Русия, пристигаj на летището в Анкара, 1 август 2024 г.

Байдън за размяната на затворници с Русия: Изключително дипломатическо постижение

Изключително дипломатическо постижение - т ака президентът на Съединените щати Джо Байдън нарече осъществената днес най-мащабна размяна на затворници между Запада и Русия след Студената война. От Белия дом обаче заявиха, че Вашингтон няма да промени политиката си по отношение на руската агресия в Украйна.  Американските власти потвърдиха,..

публикувано на 01.08.24 в 20:02

МФ: Прогнозираният дефицит към края на юли е милиард лева

Един милиард лева е прогнозираният дефицит към края на юли, сочат данните на финансовото министерство.  В сряда стана ясно, че полугодието е завършило на минус с над 600 милиона лева. Във фискалния резерв към края на юни има над 11 милиарда лева.

публикувано на 01.08.24 в 19:58

Бюджетната комисия в НС одобри Закона за въвеждане на еврото

Бюджетната комисия в парламента одобри на второ четене Закона за въвеждане на еврото. Според него, левът и еврото ще са валидни валути в обращение един месец след присъединяването на България към еврозоната. За шест месеца от този период ще може лева да се обменя безплатно в евро, като в малките населени места това ще става в пощенските..

публикувано на 01.08.24 в 19:27

Петима пострадали при катастрофа на столичния булевард "Тодор Александров"

Петима души са пострадали при катастрофа на лек автомобил на столичния булевард "Тодор Александров". На мястото са пристигнали пет линейки. Пострадалите са в тежко състояние Малко след 18 ч. колата се е ударила в спирка на градския транспорт, обясниха пред наш репортер от пресцентъра на МВР. Пострадали са шофьорът и жена и две деца,..

публикувано на 01.08.24 в 19:19

Изгорели къщи в пиринското село Сенокос

Разраства се пожарът в Пирин в района на село Сенокос. Четири къщи са изгорели там.  Пета къща, в близост до изгорелите, е спасена. Евакуирани са всички хора, които живеят в района. Те не са много, тъй като това е високопланинско село. Голяма част от фронта на пожарите в Югозапада е овладян, 2 са активните огнища в Малешевска планина..

публикувано на 01.08.24 в 19:11
Бойци на

Взривоопасна обстановка в Близкия изток, Израел предупреди гражданите си да са изключително внимателни

Израелската армия твърди, че е убила военния командир на "Хамас" Мохамед Дейф при въздушен удар в град Хан Юнис в Ивицата Газа на 13 юли. Междувременно в Техеран се състоя погребална церемония за убития вчера политически лидер на палестинската групировка Исмаил Хания.  Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е убит в Техеран Съветът за сигурност..

публикувано на 01.08.24 в 18:58

Главчев предлага: На ГКПП-тата камионите да се разделят на такива от ЕС и от трети страни

Служебният премиер Димитър Главчев предлага на граничните ни пунктове да се въведе отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на два потока - първият за тези от  държави членки на Европейският съюз, а вторият за ТИР-овете от трети страни. Идеята е обсъдена на днешна среща на премиерът и ресорни министри с транспортни браншови организации...

публикувано на 01.08.24 в 18:54