Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортният арбитражен съд отхвърли жалбата на Канада за резултатите в отборното на ЗОИ в Пекин 2022

Камила Валиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спортният арбитражен съд (КАС) отхвърли жалбата на Канада за присъждане на бронзовия медал в отборното състезание по фигурно пързаляне на Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 след допинг скандала с рускинята Камила Валиева, оставяйки представителите на Руския олимпийски комитет на трето място.

На Игрите в Пекин Валиева беше уличена в употреба на допинг. Тя беше наказана за четири години, като по този начин Русия загуби първото си място в отборното състезание.

Смяташе се, че тимът на Канада, който завърши четвърти, ще получи бронза, но Международният съюз по кънки (ISU) каза, че общият резултат на Русия дори, след като оценките на Валиева бяха анулирани, все още е с точка по-добър от този на канадците.

Комисия от арбитри от КАС обсъди жалбата на Скейт Канада миналия месец и заключи, че Валиева е била правилно дисквалифицирана без никаква възможност в правилата на Международния кънки съюз да преразпредели точки на Канада.

Преди това САЩ бяха преместени на първа позиция, а Япония на второ място.

"Въпреки че сме разочаровани, че решението не присъжда на Канада бронзовия медал, ние подкрепяме усилията и представянето на нашите спортисти", се казва в изявление на Скейт Канада.

Канадският олимпийски комитет заяви, че е разочарован от решението и смята, че точките е трябвало да бъдат преразпределени след допинг санкцията на Валиева.

МОК вече планира церемония по награждаването за сряда в Париж, когато отборът на САЩ ще получи златните медали.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиано Роналдо осигури поредна победа на Португалия.

Роналдо спаси Португалия, еврошампионът Испания е неудържим (резултати)

Португалия победи с 2:1 Шотландия във втория си мач от тазгодишното издание на Лигата на нациите. Кристиано Роналдо отбеляза решаващия гол за "мореплавателите", въпреки че беше оставен на пейката. Суперзвездата се появи на почивката и в 88-ата минута донесе трите точки на своя тим на "Луж" в Лисабон. Попадението беше под номер 901 в кариерата на..

публикувано на 09.09.24 в 00:02

Яник Синер е носителят на титлата на US Open

Италианецът Яник Синер завоюва титлата от Откритото първенство на САЩ по тенис при мъжете, а с това взе и чек за 3,6 милиона долара от наградния фонд. Във финала в Ню Йорк пред препълнените трибуни на корт "Артър Аш" водачът в световната ранглиста победи американеца Тейлър Фриц с 6:3, 6:4, 7:5 за 2 часа и 17 минути. Интрига в срещата до голяма степен..

публикувано на 08.09.24 в 23:53

Примож Роглич е победител във Вуелтата за 4-ти път

Словенецът Примож Роглич спечели за четвърти път Обиколката на Испания.  Колоездачът от тима на Ред Бул-Бора-Хансгрое завърши с второ време във финалния 21-ви етап - 24,6 километра индивидуален часовник с начало и край в Мадрид, но това му бе напълно достатъчно, за да триумфира с "червеното трико" за първи път след серията си от три поредни успеха..

публикувано на 08.09.24 в 21:22

Сали Салиев спечели сребро на световното по борба

Сали Салиев завоюва сребърен медал на Световното първенство по борба за юноши в Понтеведра (Испания). В решителната схватка за титлата състезателят на Олимпиец (Търговище) отстъпи пред руснака Мустафагаджи Малачдибиров с 0:11 при 92-килограмовите на свободния стил. Това е първи медал за Салиев от шампионат на планетата и четвърти в кариерата след..

публикувано на 08.09.24 в 21:19

Лия Каратанчева се размина с трофея във Виена

Лия Каратанчева стана вицешампионка на сингъл на турнира на клей в австрийската столица Виена с награден фонд от 60 000 долара. Българката, която започна турнира от квалификациите, отстъпи във финала с 4:6, 1:6 от Тена Лукаш (Хърватия).  Преди този мач Каратанчева постигна шест поредни победи при само един загубен сет. С този успех Лия ще запише..

публикувано на 08.09.24 в 16:48

Четворката скул на България е 4-та в Европа

Четворката скул на България завърши на четвърто място на европейското първенство по гребане за младежи до 23 години в Одрин (Турция), съобщи БТА.  Българският квартет в състав Христо Нешев, Васил Шунтов, Илиян Стоилов и Стефан Мутич финишира с време 6:07.20 минути във финал "А" на дисциплината и остана на 3 секунди от бронзовия медал, който спечели..

публикувано на 08.09.24 в 16:34
Момент от зрелищната церемония по откриването.

Париж счупи олимпийските рекорди по продажби на билети

Париж 2024 продаде рекордните 12 милиона билета за олимпийските и параолимпийските игри, надминавайки рекорда на Игрите в Лондон 2012, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Продадени са около 9,5 милиона билета за олимпийските игри и 2,5 милиона за параолимпийските игри, които завършват днес. През 2012 година организаторите в Лондон поставиха..

публикувано на 08.09.24 в 16:26