Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на българите, предпочели почивка в Пиерия през юли

Снимка: iStock/Getty Images

Повече българи в сравнение с миналата година са предпочели през юли почивка в гръцката област Пиерия, съобщават хотелиерите. Румънците пък пътуват със самолет до островите, за да избягват чакане по границите.

Рязко намаление на румънските туристи с 40% отчитат хотелиерите в област Пиерия. Там се намират популярните за туристите от балканските страни плажове на Катерини и Лептокариа.

За сметка на румънците, българите тази година са повече от миналата, защото предпочитат по-близки дестинации с по-малко разходи за гориво. Това са наблюденията на хотелиерите в тази област.

Увеличение на българските туристи и на Халкидики през юли, отчитат собствениците на хотели в района. Много са и българите ,които почиват на къмпинги на Халкидики.

"За любителите на този тип почивка Халкидики е истински рай", коментират собствениците на къмпинги.

Специалистите в туристическия бранш, както и бившата евродепутатка Мария Спираки, коментират ,че частичното приемане на България и Румъния в Шенген пренасочи туристите от тези страни да пътуват със самолет до островите, вместо да чакат с часове  по границите.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Загасен е пожарът край Мизия

Пожарът в труднодостъпна гориста местност край Мизия е загасен, съобщиха от областната дирекция на МВР във Враца. В овладяването на огъня са участвали екипи на пожарната, доброволци и служители на горското стопанство. Пожарът възникна вчера между Мизия и село Войводово в район предимно със сухи треви и храсти и на по-малка площ залесен..

публикувано на 09.09.24 в 12:36

Прокурорската колегия на ВСС прие да бъде възобновена спряната процедура за избор на главен прокурор

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие да бъде възобновена спряната процедура за избор на главен прокурор. Според приетия график изслушването на кандидатите и изборът на нов главен прокурор трябва да стане на 16 януари догодина. Окончателно решение за провеждане на процедурата трябва да вземе пленума на Висшия съдебен..

публикувано на 09.09.24 в 12:32

Иван Ченчев и Георги Свиленски внесоха в ЦИК регистрацията на БСП за изборите

Изключените от БСП сподвижници на подалия оставка лидер Корнелия Нинова подадоха документи в Централната избирателна комисия за регистрация на Социалистическата партия за участие в изборите на 27 октомври. Според Иван Ченчев така изпълняват обещанията си към редовите членове да гарантират явяването на БСП на вота. На въпрос защо не изчакат решението на..

публикувано на 09.09.24 в 12:27

Приключи заседанието на ВКС, който ще реши да бъде ли заличена Корнелия Нинова като председател на БСП

Върховният касационен съд решава да бъде ли заличена Корнелия Нинова като председател на БСП. Решението е ключово с оглед кой ще регистрира партията за предстоящите предсрочни избори. Заседанието приключи около 12 часа с изслушване на страните по делото. Съдът ще се произнесе в законовия 14-дневен срок и има уверение, че ще се действа бързо...

публикувано на 09.09.24 в 12:27

ЦИК отказа да регистрира "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало" за вота през октомври

ЦИК отказа да регистрира за предсрочните парламентарни избори двете коалиции, в които влизат двете фракции на ДПС - "Демокрация, права и свободи - ДПС"  и коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало". И двете решение комисията прие единодушно. Причината е, че партия ДПС присъства и в двете коалиции, което е в разрез с Изборния..

публикувано на 09.09.24 в 12:05

Изкуственият интелект и опазването на природата

​ Заблуждава ли Изкуственият интелект човека? Експеримент на WWF - България търси отговор на въпроса чрез виртуална игра, която в същото време популяризира дивите животински видове. Резултатите изненадват, казва Елена Ганчева от природозащитната организация.  От WWF алармират и за загубите на диви животни, загинали в големите горски пожари..

публикувано на 09.09.24 в 11:46

Мъж е убил приятелката си в Шумен

30-годишен е задържан за извършено убийство в Шумен, съобщават от Областната дирекция на МВР.  Сигналът за тежкото криминално престъпление е получен малко преди 16:00 часа вчера в шуменската полиция. В апартамент на жилищен блок на ул. "Цар Освободител" в града полицейски екипи установили безжизнено тяло на 28-годишна шуменка. Съдебен лекар е..

публикувано на 09.09.24 в 11:39