Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН и ГЕРБ-СДС започнаха разговор за политиките по сектори

Снимка: БГНЕС

В Народното събрание ИТН разговарят с най-голямата ПГ - тази на ГЕРБ-СДС, в търсене на подкрепа за правителство с третия мандат. Това е последната консултация на ИТН, след като от партията вече се срещнаха с независими депутати от "Величие" и ДПС, с БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. 

От страна на ГЕРБ участници са Деница Сачева, Теменужка Петкова и Росен Желязков. 

Срещата започна нервно и с въпроси от ГЕРБ за провелата се снощи среща между ИТН и останалите парламентарни партии, без да бъдат поканени от ГЕРБ-СДС. Росен Желязков попита дали от ИТН са били на среща за сваляне на председателя на парламента Рая Назарян. Той попита още за какво е била тази среща – мнозинство или инженеринг за служебно правителство.

"Всякакъв опит да се прави кабинет, без да са спечелени избори е равностойно на преврат", репликираха от ГЕРБ.

Тошко Йорданов от ИТН отговори, че всеки може да прави срещи с всеки, но повтори, че единствената цел за настоящата среща е реализацията на третия мандат. По думите му, има 66 народни представители, които биха подкрепили кабинет, но дори с подкрепата на ПП-ДБ те няма да достигнат, тъй като ключът е в ГЕРБ,

"Дали ще се ходи избори зависи в момента от вас, защото с вашата подкрепа би могло да се състави правителство, редовно. Смятаме, че проблемите са по-важни от личните ни разминавания или партийни посоки".

"Думата "преврат" се използва, когато има редовно избрана власт, а такава няма! И се сваля незаконно! Това е преврат! Второ, сегашният председател на Народното събрание е от вашата политическа сила, защото ние подходихме отговорно".

Двете групи провеждат разговора за политики по сектори, след което ще бъдат направени изявления. Срещата с най-голямата парламентарна група е последна от поредицата разговори за подкрепа за правителство с третия проучвателен мандат.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще поддържа сътрудничеството си с Иран във всички сектори

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди в понеделник ангажимента на Русия да поддържа сътрудничеството си с Иран във всички сектори. "Иран е наш важен партньор, ние развиваме нашите търговско-икономически отношения, развиваме нашето сътрудничество и диалог във всички възможни области, включително най-чувствителните области, и ще..

публикувано на 09.09.24 в 15:08

Американски и германски служби предупреждават за кибератаки на руското ГРУ срещу НАТО и ЕС

Американските тайни служби и германската служба за вътрешно разузнаване предупреждават за предстоящи кибератаки на руското военно разузнаване ГРУ срещу НАТО и ЕС. Забелязана е засилена дейност на специалното подразделение на руските военни тайни служби, за което се смята, че е отговорно за отравянето в Лондон през 2018 г. на бившия двоен агент..

публикувано на 09.09.24 в 14:55
Кшищоф Гавковски

Полските служби за сигурност са предотвратили саботажна операция, организирана от Русия и Беларус

Полските служби за сигурност са предотвратили операция за саботаж, организирана от Русия и Беларус, с цел дестабилизирането на Полша. Това заявил вицепремиерът Кшищоф Гавковски. По думите на Гавковски саботьори, работещи от Беларус в сътрудничество с Русия, са проникнали в институции на местното управление и на централното правителство,..

публикувано на 09.09.24 в 14:50

Надя Тончева: За мен най-важното е ти да усещаш, че вървиш нагоре и се развиваш

"Изключително приятна се оказа подготовката за този концерт и да работя по текстовете на Жобим, и то на български език, имах го като забавление, а то се получи много добре и много професионално, самата музика ми нашепваше думите, които написах, каза за "Хоризонт" Надя Тончева.   Проектът "Бразилиадо" включва популярни композиции на бразилския..

публикувано на 09.09.24 в 14:39
Снимката е илюстративна.

В Кипър подготвят три агрегата за обезсоляване на морската вода в борба с водната криза

В Кипър се подготвя инсталирането на три малки мобилни агрегата за обезсоляване на морската вода като част от мерките за борба с водната криза. След горещото лято язовирите в страната достигнаха критично ниски нива. Водни проекти за над 1,7 млрд. евро се изпълняват в момента или подготвят за реализация за преодоляване на сушата на острова, съобщиха от..

публикувано на 09.09.24 в 14:35

Местна коалиция се регистрира за участие в изборите за кмет в монтанското село Габровница

Местна коалиция се регистрира за участие в изборите за кмет в монтанското село Габровница. Извънредният вот е на 20 октомври. Местна коалиция "ГЕРБ (СДС и БНД)" се регистрира за участие в изборите за кмет в Габровница. За сега тя е единствената подала документи в Общинската избирателна комисия в Монтана, съобщи говорителя Петко Петков...

публикувано на 09.09.24 в 14:34

Офицери на ФРОНТЕКС са докладвали за нарушение на човешките права по българо-турската граница

Вътрешни документи разкриват, че служители на Фронтекс са сплашвани, за да мълчат за насилието над бежанци и мигранти по българо-турската граница. Това показва разследване на журналиста Мария Черешева. Тя е част от Балканската мрежа на разследващите журналисти. " Работя по тази тема вече от десет години. От време на време излизат и..

публикувано на 09.09.24 в 14:29