Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската полиция се подготвя за нови протести на крайнодесни активисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската полиция увеличава броя на служителите по улиците в очакване на нови демонстрации в различни английски градове, след като в Саутпорт три невръстни деца загинаха от ръката на 17-годишен нападател, въоръжен с нож.

Най-малко 30 демонстрации против имигрантите са планирани за днес и утре в Англия, както и контрапротести на организации срещу расизма. Крайнодесни активисти излязоха по улиците на Манчестър, издигайки лозунги "Спасете децата ни". Протести започнаха и в Нотингам и Лийдс. Засилена е охраната на джамиите. Общественото недоволство бе предизвикано от разпространена непроверена информация, че нападателят от Саутпорт е радикален ислямист.

Снощи няколкостотин души се събраха в Съндърланд, Северна Англия, обявявайки се против мигрантите. Стигна се и до насилие - демонстранти хвърляха камъни срещу силите на реда, преобърнаха автомобили и подпалиха една кола. 10 души бяха арестувани за нарушения на обществения ред, а четирима полицаи пострадаха при безредиците.

Полицейският началник Марк Хол каза:

"Безредиците, насилието и разрушенията, които станаха, няма да бъдат търпяни. Подобно разделение не е характерно за нашия добронамерен и приветлив регион. Криминалните действия, на които станахме свидетели снощи, може да предизвикат разделение сред нас. Ще направим всичко, за да предотвратим това."

Междувременно участниците в антифашистка демонстрация в Ливърпул скандираха "Нацистите - вън от нашите улици".

Анализатори определят обстановката като първото голямо предизвикателство пред премиера Киър Стармър след изборната победа на лейбъристите миналия месец. Той посети два пъти Саутпорт след трагедията, като разговаря с лидери на местната общност и се срещна с представители на спешните служби.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бедствено положение в село Стрелец заради безводието

Кметът на община Горна Оряховица Николай Рашков обяви бедствено положение за село Стрелец. Причината е безводието.  Бедственото положение е безсрочно, въпреки обявените в средата на юли мерки за монтиране на спирателни кранове в село Стрелец към районите с необитаеми къщи, за да бъдат спрени течовете по амортизираната водопроводна мрежа.  За..

публикувано на 03.08.24 в 18:06
Снимката е илюстративна

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Местността е трудно достъпна и се гаси на ръка, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Сигналът е подаден в 14.30 часа. Шестима огнеборци и десет горски служители с високопроходима техника са на мястото на пожара. Те полагат усилия..

публикувано на 03.08.24 в 18:01
Глаевн комисар Александър Джартов

Сложна остава ситуацията с пожарите в Пирин

Ситуацията около пожарите в Пирин над село Сенокос и на българо-гръцката граница в планината Славянка остава сложна.  Огънят в Малешевската планина е овладян.Бедственото положение в община Струмяни беше отменено със заповед на кмета Емил Илиев. Евакуираните жители на селата Кърпелево и Цапарево се завърнаха по домовете си. Пожарът в Малешевската..

публикувано на 03.08.24 в 17:56

Мълния удари италиански плаж, рани най-малко трима туристи

Най-малко трима души бяха ранени днес, един от които сериозно, когато мълния удари претъпкан плаж на италианското адриатическо крайбрежие, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес и БТА. Малко след пладне мълнията е ударила плаж близо до Алба Адриатика, в централния крайбрежен регион Абруцо. Според съобщения в медиите пострадалите са между трима и..

публикувано на 03.08.24 в 17:08

Кипър си върна 37 антики от Германия

37 антики, изнесени от Кипър, се върнаха в него 60 години по-късно, след като бяха репатрирани от Германия, съобщиха в петък от министерството на културата в Никозия. Това е втората успешна операция на кипърските власти по възстановяване на културни ценности в рамките на месец. Колекцията включва керамични съдове, датирани от ранната и средна бронзова..

публикувано на 03.08.24 в 17:05

КРС предоставя на мобилните оператори допълнителен радиочестотен спектър

От средата на тази година КРС предоставя на трите мобилни оператора у нас допълнителен радиочестотен спектър в размер на 2x5 MHz от обхват 1800 MHz – така се създават условия за развитие на съществуващите мрежи и възможност за предоставяне на потребителите на услуги с по-високи скорости и качество. КРС вече продължи срока на издадените..

публикувано на 03.08.24 в 17:00

Все повече овце и кози с чума в Гърция край границата с България

Увеличават се случаите на заразени животни с чума в Гърция до българската граница. Властите не позволяват транспорт на кози и овце. След положителна проба вчера за чума във ферма до Комотини, властите подложиха на щателна проверка и анализ стадата от овце и кози в цялата област Родопи. Днес положителна проба дадоха животни от една ферма до град..

публикувано на 03.08.24 в 16:54