Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на цифровата политика в Кипър: С пълното 5G покритие е достигната европейската цел, поставена за 2030 г.

Снимка: Pixabay

Кипър вече е постигнал 100% покритие с 5G мобилни мрежи, а до края на следващата година ще има 100% обхват и с мрежи с много висок капацитет (Very high capacity network, VHCN). Това съобщиха от правителството, отчитайки значителния напредък на страната в изпълнението на целите на европейското "Цифрово десетилетие 2030".

Кипър постига най-висок ръст, над средния в ЕС темп, по показатели като изграждането на инфраструктура за гигабитова свързаност, дела на специалистите по информационни и комуникационни технологии на пазара на труда, цифровизацията на предоставяните от държавата услуги за потребителите.

Близо 80% от територията на страната е покрита в момента с мрежа с много висок капацитет, като само за последната една година обхватът се е повишил с 28%.

Предоставянето на държавни субсидии за разширяването й в области извън частен интерес се очаква да ускори цялостното ѝ въвеждане до края на 2025 г.

С пълното покритие с 5G мобилни мрежи страната е достигнала 7 години по-рано европейската цел, поставена за 2030 г., посочват от министерството на цифровата политика.

Кипър показва подобрение от 16,3% в цифровизацията на държавните услуги, което е ключов приоритет на правителството. Този растеж е над 5 пъти по-висок от средния темп в Европа, който е 3,1%.

Особено обнадеждаващи са резултатите по отношение на нарастването на процента на IT специалистите. Той надхвърля средното европейско ниво от 4,8% и вече е 5,4%, се посочва в доклада.

Увеличаването на дела им се смята за изключително важно за ускоряване на цифровата трансформация и приемането на иновативни решения за социално-икономическите предизвикателства.

Индикаторите на европейското "Цифрово десетилетие 2030" са пътната карта в правителствената стратегия, заяви заместник-министърът на научните изследвания и цифровата политика Никодимос Дамяну.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция по повод на 75-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и България, 10 септември 2024 г.

Българо-китайски инвестиционен форум ще се проведе в София

Българо-китайски инвестиционен форум с участие на световни компании ще се проведе в София, съобщи Захари Захариев, председател на Българска национална асоциация "Един пояс, един път": "Част от които са, между другото, в списъка с 50-те най-големи световни корпорации, а други попадат по-нататък сред 500-те най-големи китайски корпорации, които..

публикувано на 10.09.24 в 13:48
Борислав Сарафов

Сарафов издаде заповед за по-ефективна организация на работата на прокуратурата

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов издаде заповед за създаване на по-ефективна организация на работата по т.нар. дела от значителен обществен интерес, за корупционни престъпления, организирана престъпност, причиняване на смърт на пътя, домашно насилие и трафик на хора.   Това съобщиха от прокуратурата, откъдето уточняват, че целта е..

публикувано на 10.09.24 в 13:34
Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент в Страсбург, 28 февруари 2024 г.

Отлага се оповестяването на проектосъстава на новата ЕК

Срещата на председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен с конференцията на председателите на Европейския парламент се отлага за вторник и ще се проведе по време на пленарната му сесия в Страсбург, съобщиха от Еврокомисията. Тя бе предвидена за утре и се очакваше на нея Фон дер Лайен да представи предложението си за състава на новата Комисия...

публикувано на 10.09.24 в 13:27

Новинарски уебсайтове и социални мрежи вече са по-популярни от телевизиите на Острова

Основният начин, по който хората в Обединеното кралство получават своите новини, се е променил, според ново проучване на медийния регулатор Ofcom. За първи път от 60-те години на миналия век онлайн сайтовете и приложенията са по-популярни от телевизионните новини, според проучването, но телевизионните и радио новините все още се ползват с..

публикувано на 10.09.24 в 13:13
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Никой не е велик. Ахмед Доган - също!

Стабилността на политическата система в момента е съдбоносна.  Това заяви пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", което е част от новата лява коалиция "БСП – Обединена левица". "Лявото беше достатъчно фрагментирано, както и дясното, както и парламентът. Трябва да има процес на окрупняване на политическото пространство".  Лявото и..

публикувано на 10.09.24 в 13:00

Гърция, България и Румъния ще си сътрудничат по регулиране на цените на електроенергията

Гърция, България и Румъния ще си сътрудничат по регулиране на цените на електроенергията, съобщи гръцкият енергиен министър Теодорос Скилакакис. Гръцкият министър на енергетиката Теодорос Скилакакис съобщи пред медиите за сътрудничество с България и Румъния по осигуряване на енергия на поносими за бизнеса и потребителите цени. Изгражда се..

публикувано на 10.09.24 в 12:54
Залети от р. Струма къщи край Благоевград.

Компрометирани диги на р. Струма в района на Радомир създават риск от наводнения

Компрометирани диги на река Струма в района на община Радомир крият рискове от наводнения при обилни валежи и високи води, съобщи  на проведения Областен съвет за намаляване на риска от бедствия Павел Черийски, организатор на хидротехнически район Перник към "Напоителни системи". В местността "Арбанаси" край Радомир от близо 15 години..

публикувано на 10.09.24 в 12:37