Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от пожара в граничната планина Славянка все още е активен

Снимка: БТА


Част от пожара в граничната планина Славянка все още е активен. Ситуацията там ще се следи и през нощта.
Ситуацията в планината Славянка на българо-гръцката граница  остава сложна. Възобновили са се огнищата на западния фронт. 

На източния фронт пожарът е локализиран.

С верижна техника се правят просеки, а целта да не бъде допуснато пожарът да тръгне по склона на планината.

Засега няма опасност за близките населени места.

На помощ на огнеборците, горските служители и доброволците се включи този следобед един хеликоптер.

До 14:00 часа 2 шведски самолета обливаха огнищата с вода от въздуха.

Пожарът под връх Синаница е овладян и се наблюдава от служители на Националния парк "Пирин".

Под активно наблюдение са и останалите няколко огнища край село Сенокос, а обстановката в Малешевската планина е спокойна.



По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ЕС Европейска комисия

ЕС подготвя нови санкции срещу Иран заради доставката на ракети за Русия

"Пряка заплаха за сигурността на Европа." Така правителствата на Германия, Франция и Великобритания нарекоха доставките на балистични ракети от Иран за Русия. И поясниха, че доставките ще доведат до ескалация на войната в Украйна и нови страдания на украинския народ. "Файненшъл Таймс", а преди него и други западни медии, писаха, че миналата седмица..

публикувано на 10.09.24 в 18:01

Александър Джартов: Противопожарните екипи са реагирали на над 33 000 случая

Противопожарните екипи са реагирали тази година на повече сигнали в сравнение с миналата - над 33 000 случая, обяви в Плевен директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.  Той посочи като тревожна тенденцията да се увеличават засегнатите от пожари горски площи. С 10% повече са произшествията тази..

публикувано на 10.09.24 в 17:32
Маргрете Вестагер

Съдът на ЕС осъди "Епъл" и "Гугъл" за милиарди евро

Съдът на ЕС отсъди компанията "Епъл" да заплати на Ирландия 13 млрд. евро неплатени данъци. Също с негово решение "Гугъл" е осъдена да плати глоба от 2,4 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара.  И двете решения са окончателни. Днешното съдебно решение е в подкрепа на позицията на Европейската комисия, според която..

публикувано на 10.09.24 в 17:21
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Лами - Лондон, 10 септември 2024

Външните министри на САЩ и Великобритания ще посетят заедно Украйна

Намиращият се на посещение в Лондон американски държавен секретар Антъни Блинкън и британският му колега Дейвид Лами ще посетят заедно Украйна тази седмица. Това стана ясно на дадената от тях съвместна пресконференция в британската столица. "Мога да потвърдя, че двамата с Антъни Блинкън ще пътуваме до Киев тази седмица, което е..

публикувано на 10.09.24 в 17:10
Цветанка Андреева

Цветанка Андреева: В 51-то НС да действат под угрозата, че това са последните им дни в исторически контекст

Настоящите политици трябва да действат под угрозата, че това са последните им дни в исторически политически контекст . Това каза пред БНР политологът Цветанка Андреева и коментира: "Все повече и сред анализаторите, а и в обществото започва да битува тезата, че това ще бъдат поредните избори , чийто резултат няма да доведе до сформиране на..

публикувано на 10.09.24 в 17:02
Атанас Зафиров

Зафиров внесе 9999 подписа за регистрацията на "БСП - Обединена левица"

Коалиция "БСП - Обединена левица" внесе в Централната избирателна комисия документи и 9999 подписа за регистрация за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  Изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че коалицията ще се яви на вота с амбиции за отличен резултат:  "Резултат, който ще ни позволи да бъдем социалният гарант..

публикувано на 10.09.24 в 17:01

Силна градушка унищожи реколтата в няколко села от община Хаджидимово

Силна градушка унищожи зеленчуковата реколта в няколко села от община Хаджидимово. Това е второто природно бедствие в района за последния месец.  Земеделски производители настояват държавата да създаде гаранционен фонд за компенсиране на щетите.  100% е унищожена реколтата на земеделците в района на Хаджидимово и Гоце Делчев, където хората..

публикувано на 10.09.24 в 16:27