Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безредиците в Бангладеш са отнели живота на най-малко 80 души

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 80 души са загинали в Бангладеш в неделя заради безредиците в страната и увеличаващите се сблъсъци между полицията и антиправителствените демонстранти, предаде Би Би Си. Сред загиналите са 13 полицаи, които са били убити, след като хиляди хора щурмували полицейски участък в област Сираджгандж. Общият брой на жертвите след началото на протестите през юли вече е над 270 души.

В цялата страна е въведен полицейски час, а в столицата Дака достъпът до интернет и мобилни услуги е спрян. Както полицията, така и някои поддръжници на управляващата партия бяха забелязани да стрелят с бойни патрони срещу протестиращите. Полицията използва също сълзотворен газ и гумени куршуми.

Протестите започнаха с искането да бъде премахната системата на квоти при държавните работни места, но след това се развиха в цялостно антиправителствено движение. Така те се превърнаха в едни от най-сериозните безредици през 15-годишното управление на премиера Шейх Хасина. Увеличават се също призивите 76-годишната Хасина да подаде оставка. Студентски лидери обявиха миналия месец кампания с гражданско неподчинение и настояват за оттеглянето на премиера. Тя обаче твърди, че демонстрантите не са "студенти, а терористи, които искат да дестабилизират нацията".


Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк настоя "шокиращото насилие" в Бангладеш да спре и призова правителството да не атакува мирни протестиращи, предаде Франс прес. Предвид масовия марш в Дака, планиран за понеделник, както и призива към младежкото крило на управляващата партия да се противопостави на демонстрантите, "аз съм дълбоко загрижен, че ще има загуба на още животи, както и по-големи разрушения", посочва Тюрк в изявление. "Призовавам полическото ръководство и силите за сигурност да спазват задълженията си да защитават правото на живот, свобода и мирни събрания и изразяване", допълва върховният комисар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дака, 18 юли 2024 г.

Над 30 загинали при сблъсъци в Бангладеш, националната телевизия гори

Тридесет и двама души, включително един журналист са загинали в Бангладеш в резултат на сблъсъците между силите за сигурност и студенти, демонстриращи срещу системата за квоти за наемане на държавна служба, предаде АФП, цитирана от БТА. Стотици..

публикувано на 18.07.24 в 20:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Добруджа

Високите температури и топлите ветрове са пагубни за реколтата в Добруджа

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието.  Стопаните, отглеждащи земята ни, извършват производство под открито небе и много често казват сами, че аграрните специалисти каквото и да предприемат, накрая..

публикувано на 05.08.24 в 08:02

Ураган приближава Флорида

Тропическата буря Деби се усили до степен на ураган, докато се приближава към североизточния бряг на Мексиканския залив и ще донесе със себе си сериозна заплаха от наводнения в югоизточната част на САЩ през тази седмица, предаде Ройтерс, като се..

публикувано на 05.08.24 в 08:01
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще отслужи водоосвещение при езерото "Бъбрека"

Очаква се днес патриарх Даниил да се качи на езерото "Бъбрека" в Рила като част от поклонническия път "Рилският Чудотворец". Събитието се провежда за 15-и път. Поклонническият път "Рилският Чудотворец" от София до Рилския манастир се организира..

публикувано на 05.08.24 в 07:53

Очаква се Камала Харис да обяви кандидата за вицепрезидент на демократите

Вицепрезидентът Камала Харис ще се срещне с трима водещи кандидати за неин подгласник в битката за президентския пост в САЩ - губернаторът на Минесота Тим Уолц, сенаторът от Аризона Марк Кели и губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро. Срещите ще бъдат..

публикувано на 05.08.24 в 07:42
Володимир Зеленски на церемония по отбелязване на Деня на военновъздушните сили на Украйна, 4 август 2024 г.

Киев съобщи за тежки боеве с руските сили

Украинският генерален щаб съобщи за тежки боеве с руските сили, като най-активно е настъплението на Русия по Покровското направление. Украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил да се подготви среща в рамките на Съвета НАТО - Украйна, на..

публикувано на 05.08.24 в 07:35

Локализирани са двата пожара в Пирин

Локализирани са двата пожара в Пирин - над село Сенокос и между върховете Шаралия и Синаница, който е в алпийската част на Националния парк. Битката с огнената стихия в планината Славянка продължава на източния фронт, чийто периметър е 7..

публикувано на 05.08.24 в 07:24

Британският комитет за извънредни ситуации "Кобра" ще проведе заседание заради безредиците

Във Великобритания днес ще се проведе заседание на комитета за извънредни ситуации "Кобра" във връзка с безредиците, които продължават в редица градове в страната.  Над 150 души са арестувани след изпълнените с насилие безредици във Великобритания през..

публикувано на 05.08.24 в 05:29