Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бангладеш хиляди протестиращи нахлуха в двореца на премиера Шейх Хасина, която избяга с хеликоптер

Участници в протестите в Дака тичат край запален мотоциклет до болницата на Медицинския университет - 4 август 2024 г.
Снимка: АП/БТА

В Бангладеш хиляди протестиращи нахлуха в двореца на премиера Шейх Хасина, предаде АФП. Потвърдено е, че тя е избягала с хеликоптер след масовите демонстрации с искане да се оттегли.

Началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Бангладеш генерал Уахар уз Заман обяви оставката на премиера Шейх Хасина в телевизионно обръщение към нацията и каза, че ще бъде сформирано временно правителство.

Той посочи, че е поканил политически лидери на среща и също така ще се срещне с президента Мохамед Шахабудин по въпроса за сформирането на временно правителство. Армията очаква тази вечер да се постигне решение, добави той.

"Ще бъде сформирано временно правителство. Ще бъде въздадена справедливост за всяка една смърт. Вярвайте в армията", заключи началникът на генералния щаб на въоръжените сили.

Медиите съобщават, че 76-годишната Хасина е била откарана със сестра си с военен хеликоптер в "по-безопасна посока", като вероятно се е запътила към Индия.

Телевизионният канал CNN News 18 съобщи, че хеликоптерът е прелетял през източната граница на Бангладеш и е кацнал с Хасина в Агартала, столицата на североизточния индийски щат Трипура.

Ройтерс отбелязва, че на този етап не може да се потвърди тази информация.

Шейх Хасина, премиер на Бангладеш

Междувременно местен канал излъчи кадри, които показват тълпи, които се втурват в официалната резиденция на премиера в столицата Дака, махайки на камерата, докато празнуват.

По-рано беше съобщено за избухнали размирици най-малко в три района на столицата. Бангладеш е под комендантски час, интернет бе спрян часове наред, опозицията води поход към Дака.

Съобщава се, че над 10 000 поддръжници на опозицията и студенти са били арестувани от силите за сигурност през последните две седмици.

Страната наскоро осъществи второто си спиране на интернет в рамките на три седмици след нова вълна от демонстрации срещу правителството, което доведе до смъртта на най-малко 90 души и остави още стотици ранени през последните 24 часа.
Въпреки че студентските протести първоначално се съсредоточиха върху призиви за премахване на квотите при наемането на държавни служители, те бързо се превърнаха в по-широко движение срещу правителството.

Общият брой на жертвите вече надхвърли 280, като мнозинството от убитите са протестиращи, застреляни от силите за сигурност.

Миналия месец:
Напрежението в страната ескалира заради решението за въвеждане на квоти за деца на борци във войната за независимост за назначаване на държавна работа.
В Бангладеш живеят близо 170 млн. души на територия малко по-голяма от България.
По публикацията работиха: Мария Йорданова, Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Кметът на София със сигнал до прокуратурата за данни за злоупотреба в Столичния инспекторат

Кметът на София Васил Терзиев подаде сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичния инспекторат. Повод за това дадоха разкритията на новото ръководство, което установи паралелна схема за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на нерегламентирани сметища в..

публикувано на 05.08.24 в 16:13
Днес, 5 август, държавният глава Румен Радев се срещна с председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян (на снимката)

Рая Назарян потвърди позицията си, че няма да е кандидат за служебен премиер

Председателят на Народното събрание Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер. Това стана ясно след срещата ѝ на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев. Тя отбеляза категорично, че и пред държавния глава е препотвърдила казаното по-рано от нея, че отказва поста служебен министър-председател, за да има равен старт и..

публикувано на 05.08.24 в 15:43

Близо 46900 туристи са посетили община Кюстендил от началото на годината

Близо 46900 са туристите, посетили община Кюстендил от началото на 2024 година до края на юли . Над 80% са българските туристи, но градът и околностите посрещат гости и от Австрия, Азербайджан, Австралия, Алжир и дори от Американските Вирджински острови. "Това е перфектен семеен курорт - дестинация, в която културните институции, хотелите и..

публикувано на 05.08.24 в 15:25

В Плевенска област продължава режимът на водата за 14 населени места

В Плевенска област продължава режимът на водата за 14 населени места. Причина е трайното засушаване и повишеното потребление през лятото. ВИК апелира водата да се използва само за питейно-битови нужди. Новите ограничени, обявени от ВИК, са в сила за градовете Долна Митрополия и Тръстеник, както и за селата Биволаре, Победа, Буковлък,..

публикувано на 05.08.24 в 15:19
Лидерът на

"Възраждане": Важните въпроси сега са кога ще бъдат изборите и кой ще е служебен премиер

Единствените два въпроса, които трябва да получат максимално бързо отговори, са кога ще бъдат изборите и кой ще бъде новият служебен министър-председател. Това се казва в позиция на "Възраждане", изпратена от пресцентъра на партията. И двете решения зависят изцяло от президента Румен Радев, добавят от политическата сила. Днес "Има такъв народ"..

публикувано на 05.08.24 в 15:18

Замърсена вода тече от чешмите на четири села в община Чипровци

Замърсена вода тече от чешмите на четири села в община Чипровци. Пробите на хигиенната инспекция показали наличието на ешерихия коли и коли форми. В четири от 14-те водни проби от централно водоснабдяване са показали наличието на ешерихия коли и коли форми. Тестовете на водите са направени на територията на населени места в общините..

публикувано на 05.08.24 в 15:11
Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани.

Техеран: Иран се опитва да установи стабилност в региона, но това ще стане единствено с наказването на агресора

Високопоставен представител на правителството на "Хамас" в Ивицата Газа е убит при израелски въздушен удар. Според израелските власти той е бил замесен и във военни дейности.              Ливанската шиитска групировка "Хизбула" обяви, че тази сутрин е атакувала Северен Израел с дронове. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) от своя страна..

публикувано на 05.08.24 в 15:04