Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основните индекси на Уолстрийт се сринаха при отварянето в понеделник

Основните индекси на Уолстрийт се сринаха при отварянето в понеделник заради страховете, че Съединените щати могат да изпаднат в рецесия, след слабите икономически данни, изнесени миналата седмица.

При предпазарната търговия с фючърси индустриалният индекс Dow Jones спадна с 3% или 1000 пункта, S&P 500 се понижи с 3,4%, а технологичният Nasdaq беше с понижение около 5% при отварянето.

Освен лошите данни за работните места и изненадващо покачващата се безработица до нива от 4,3%, Уолстрийт реагира и на слабите перспективи, свързани с акциите на технологичните компании, които само преди месец тласнаха технологичния индекс Nasdaq до рекорден връх.

Според анализатори обаче, този пик е бил прекален, а в днешния понеделник представящият се доскоро отлично технологичен гигант Nvidia, който беше в центъра на на ръста на технологичните акции, отвори с 14% по-ниска цена.

През уикенда американският инвеститор Уорън Бъфет разкри, че е продал половината от акциите си в производителя на мобилни телефони и компютри Apple, като компанията отбеляза понижение от 9% в понеделнишката търговия с фючърси. Понижения отбелязват и Амазон с – 8% както и Майкрософт с 5 процента.

Криптовалутите, включително bitcoin и ethereum, също отбелязаха значителни спадове. Биткойн падна с близо 14% до около $50 000, преди да възстанови малка част от позициите си.

Все пак песимистичният старт на борсите в САЩ не беше толкова тежък в сравнение с удара на японските пазари получен за една нощ. Един от основните борсови индекси в страната се срина 12,2%, което е един от най-лошите показатели от времената на така нареченият "Черен понеделник" през 1987 г. - внезапният и неочакван глобален срив на фондовия пазар, който породи страхове от депресия.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Нетаняху призова ООН да евакуира мироопазващите си сили в Ливан

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е призовал Организацията на обединените нации да евакуира своите мироопазващи сили ЮНИФИЛ от зоните на бойни действия в Ливан, предаде "Ройтерс". Нетаняху заяви, че израелската армия неколкократно е искала силите на ООН да бъдат изтеглени, тъй като по думите му присъствието им в района ги превръща в заложници на..

публикувано на 13.10.24 в 14:35

Петковден - празник на севлиевското село Богатово

Празникът на севлиевското село Богатово събира на обща трапеза жителите и гостите в този край. Сборът по традиция е за Петковден, когато Севлиево почита своята покровителка Света Петка Българска. Новото тази година е завръщането на местните хора към едно старо занятие - за приготвяне на маджун. Самодейците от Богатово искат да върнат на..

публикувано на 13.10.24 в 13:37
Владимир Николов

Владимир Николов: Не е проблем, че има една кандидатура за главен прокурор

Важното е членовете на ВСС да проведат една максимално открита и прозрачна процедура . Това каза пред БНР Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България, като подчерта, че от организацията наблюдават процедурата за избор на главен прокурор и следят "всички процеси от близо: "Ще ми се дебатът да бъде професионален, а..

публикувано на 13.10.24 в 12:56

Владимир Сиркаров: 1 януари 2026 г. е реалната дата за влизане на България в еврозоната

Реално България може да влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г., заяви икономистът Владимир Сиркаров в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР. За шансовете ни за следващата година той заяви: "Реален шанс не мисля, че има, хипотетично може, а реалистичната дата да се целим е 1 януари 2026 г." Според него доста е разтворена..

публикувано на 13.10.24 в 12:48

Подадоха стотици заявления за гласуване по настоящ адрес в Невестино и Трекляно

Стотици са подадените заявления за гласуване по настоящ адрес в малките гранични общини Невестино и Трекляно, казаха за БНР от администразията. В Невестино заявленията са 131, а в Трекляно - 170. Срокът за подаван е изтече вчера.  Не става въпрос за изборен туризъм, заявленията ас от хора, които ползват наследствени  или са купили имоти по..

публикувано на 13.10.24 в 12:46