Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киър Стармър: Участващите в размирици ще почувстват пълната сила на закона

Киър Стармър, британски премиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнодесните демонстрации във Великобритания ще бъдат спрени чрез мобилизация на специални полицейски сили.

Това обяви премиерът Киър Стармър след уикенд на насилие на Острова, предизвикан от невярна информация за тройно убийство на деца преди седмица.

Над 150 души бяха арестувани в Англия и Северна Ирландия, след като през събота и неделя се стигна до сблъсъци между крайнодесни демонстранти, контрапротестиращи антифашисти и полицейски сили в няколко големи града, включително Болтън, Ливърпул, Бристол, Мидълзбро и Белфаст. 

Поводът е убийството на три деца - на 6, 7 и 9 години, в занималня в Саутпорт, както и невярната информация, че извършителят е мюсюлманин, влязъл нелегално в страната през 2023 г. 

17-годишният убиец от африкански произход е роден в Уелс, а полицията не отчита възможни политически или религиозни мотиви при деянието. 

Това не спря нападенията срещу джамии, както и срещу хотел, в който са били настанявани бежанци в северния град Родъръм. Само там ранените полицаи при безредиците са 12, а тази сутрин вътрешният министър Ивет Купър обещава последствия за извършеното.

Друг такъв хотел беше нападнат до Бирмингам. 

В Белфаст собственик на кафе, който е мюсюлманин, разказа пред Би Би Си как разярена тълпа е крещяла името му, преди да изпочупи витрината на заведението му и да го подпали в събота вечер. 

Днес Купър и други министри взеха участие в съвета по сигурност, известен като "Кобра", след който премиерът Киър Стармър обяви, че за да се противодейства на крайнодесните демонстрации, ще бъдат постоянно мобилизирани специални полицейски сили.

Стармър адресира и факта, че протестите са предизвикани от светкавичното разпространение на невярна информация чрез социалните мрежи.

"Наказателният закон обхваща и действия в интернет. Каквато и да е предполагаемата мотивация, това не е протест, а чисто насилие и ние няма да толерираме атаки срещу джамии или срещу нашите мюсюлмански общности. Пълната сила на закона ще бъде приложена срещу всички, за които се потвърди, че са се включили в тези действия", заяви британският премиер лейбърист и отрече полицията да има по сурово отношение спрямо протестиращи с десни разбирания. 

Политици от различни партии призоваха за свикване на парламента в Лондон, който е в лятна почивка, но от кабинета на Стармър обявиха, че засега не обмислят това.

Лидерът на крайнодясната партия "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фараж осъди насилието през уикенда, но и допълни, че причината за него е безконтролната законна и незаконна имиграция. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК предостави на Италия 11 млрд. евро от петия транш по ПВУ

ЕК предостави на Италия 11 милиарда евро от петия транш по Плана за икономическо възстановяване и устойчивост (ПВУ). В комюнике на правителството се посочва, че плащането е в резултат на положителната оценка на Европейската комисия, официално приета на 2-ри юли, свързана с 53 цели и задачи отнасящи се до петия транш. С това, се казва още в..

публикувано на 05.08.24 в 20:20
Пожар в Кипър

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба в Кипър за предизвикване на пожари

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба ще се налагат в Кипър за предизвикване на пожари. Правителството затяга санкциите с изменения в шест законопроекта, които то одобри на заседанието си днес. Избухналите през това лято и през последните години пожари нанесоха огромни щети на острова. Целта на приетите промени е с модернизация на..

публикувано на 05.08.24 в 20:16

"Скоуп рейтингс" очаква България да влезе в еврозоната до 2026 г.

Рейтингова агенция "Скоуп рейтингс" (Scope Ratings) обяви, че запазва кредитния рейтинг на България на ниво "BBB+" с положителна перспектива в местна и чуждестранна валута. Това се посочва в сайта на агенцията, предаде БТА. Базираната в Берлин "Скоуп рейтингс" е агенция, призната от ЕС и от Европейската централна банка (ЕЦБ) за външна..

публикувано на 05.08.24 в 20:14

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС започнаха по традиция от Русе

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили започнаха по традиция от Русе, където Дунавската флотилия поставя началото на военноморското дело в Княжество България. С поднасяне на венци пред паметната плоча на първия командир на Дунавската флотилия кап. л-т Александър Конкевич и пред Паметника на моряка..

публикувано на 05.08.24 в 19:55

Община Горна Оряховица иска пренасочване на средства за ремонт на водопроводите на с. Драганово

Община Горна Оряховица се отказва да ремонтира един от възловите си булеварди и иска от регионалното министерство и НС парите да бъдат пренасочени за ремонти на водопроводите за село Драганово. До решението се стигна след протестите с блокади от миналата седмица на местните хора, които са на драстичен воден режим. В Драганово живеят..

публикувано на 05.08.24 в 19:43
 Димитър Главчев

Главчев: Не е работа на МС да дава оценка на внесени от депутати законопроекти

С думите, че "не е работа на министерският съвет да дава оценка на законопроектите внесени от депутатите", Главчев коментира предложението на ПП-ДБ за промяна в Закона за Сметната палата. Предлага се заместник-председателите на Сметната палата да се избират по утвърдена от парламента процедура директно от Народното събрание, без да е..

публикувано на 05.08.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Дежурни екипи остават през ноща в района на пожара край граничното село Църварица

Дежурни екипи ще останат през нощта в района   на пожара, който възникна в петък след обяд и обхвана близо 1000 декара гора и бивши земеделски площи, сухи треви  край граничното село Църварица. Пожарът е локализиран от четирите страни. Доугасяват пожара край с. Църварица Местни хора разказват, че от продължителния огън дори..

публикувано на 05.08.24 в 19:18