Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хизбула" заяви, че е изстреляла дронове срещу военни цели в Северен Израел

Флагът на групировката "Катаиб Хизбула"
Снимка: Ройтерс

Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла рояк атакуващи дронове срещу военни цели в Северен Израел. Най-малко осем души загинаха при израелски въздушни удари на Западния бряг на река Йордан. А през нощта петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушна база в Западен Ирак. Насилието се случва на фона на опитите на световни лидери да попречат напрежението в Близкия изток да прерасне в регионална война.

През последната седмица напрежението в региона не спира да се покачва след убийството в Техеран на политическия ръководител на палестинското радикално движение "Хамас" и ликвидирането в покрайнините на Бейрут на висшия командир от проиранската "Хизбула" Фуад Шукр.

Най-малко петима загинаха при израелски въздушен удар по южен Ливан, сред тях членове на въоръжената групировка "Хизбула". По-рано проиранската групировка е нанесла удар с дронове срещу военни обекти в Северен Израел, където са били ранени двама израелски войници. Източник от "Хизбула" е заявил пред Ройтерс, че това не е отмъщение за убийството на командира ѝ Фуад Шукр в Бейрут миналата седмица. Шиитската групировка се закле да отмъсти и предизвика притеснения от пълномащабна война.

Най-малко 8 души бяха убити от израелската армия на Западния бряг на река Йордан, съобщиха палестинските здравни власти. По данни на израелската армия при два отделни въздушни удара са поразени въоръжени бойци, но не съобщи повече подробности.

По-рано петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак. Американският президент Джо Байдън свика висшия екип по национална сигурност. В изявлението след срещата се посочва, че Съединените щати предприемат стъпки за отговор, цитирам "по начин и място по наш избор".

Същевременно държавният секретар Антъни Блинкън заявил, че дипломатите работят "денонощно", за да предотвратят разрастване на конфликта в региона. Редица западни държави подготвят евакуацията на своите граждани от Ливан. Повечето западни авиокомпании отмениха всички полети от и до Бейрут.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Губернаторът на Минесота Тим Уолц (вляво) с губернатора на Мериленд Уес Мур (вдясно).

Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат-вицепрезидент

Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат-вицепрезидент, съобщи АФП. Уолц ще се опита да привлече повече гласове за демократите от селските райони в Средния запад, коментират американски медии. Камала Харис си осигури официално номинацията на демократите за кандидат за президент Харис се подготвя да се изправи срещу..

публикувано на 06.08.24 в 16:11

Непълнолетни без придружител след 22 ч. в заведения в Радомир и Трън, съставени са актове

При полицейска акция в Трън и Радомир в заведения, където се продава алкохол, са установени шест  малолетни и непълнолетни лица без придружител след 22:00 часа.  Всички са предадени на родителите им, на които са съставени актове по Закона за закрила на детето. Актове са съставени и на собствениците на питейните заведения, съобщават от Областната..

публикувано на 06.08.24 в 16:08
Снимката е илюстративна, архив.

Шофьор блъсна дете с тротинетка на пешеходна пътека в Габрово и избяга

Шофьор блъсна дете на пешеходна пътека в Габрово и избяга. Детето няма сериозни наранявания, а полицията вече е установила кой е шофьорът на колата.  По първоначална информация от полицията в Габрово лек автомобил е блъснал преминаващо на зебрата дете с тротинетка. От дирекцията на МВР към момента не могат да уточнят дали детето е бутало тротинетката..

публикувано на 06.08.24 в 15:33
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Комисията по отбрана подкрепи проекта за зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Комисията по отбрана подкрепи предложението на правителството,  България да купи германски зенитно- ракетни комплекси IRIS-T. Стойността на първия етап, в който се предвижда страната ни да купи системите, е над 356 милиона лева.  Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до пет броя от друга модификация на системата...

публикувано на 06.08.24 в 15:01

Областният управител на В. Търново иска от Общините подробна информация за ВиК мрежата

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков е изискал от 10-те Общини в региона да изготвят подробна информация за състоянието на водопреносната и канализационната мрежа. След това ще се проведат срещи с кметовете за поставяне на проблемите и търсене на решенията.  Втори ден протестна блокада на пътя Полски Тръмбеш - Свищов..

публикувано на 06.08.24 в 14:59

Проблемите с безводието във Великотърновско се задълбочават. Хората заплашват да не гласуват

Проблемите с безводието в област Велико Търново се задълбочават. В свищовско и в горнооряховско е обявено безсрочно бедствено положение. В различни населени места, засегнати от липсата на питейна вода, хората излизат на протести. Днес това направиха десетки жители на село Майско. Те блокираха една от улиците в общинския център Елена и настояват..

публикувано на 06.08.24 в 14:59

Каква ще е политиката на бъдещия президент на САЩ към Югоизточна Европа и Близкия изток?

Политиката на бъдещия президент на Съединените щати по отношение на Централна и Югоизточна Европа и Близкия изток и до колко тази тема ще бъде застъпена в кампаниите за изборите през ноември на основните претенденти - Камала Харис и Доналд Тръмп. Темата коментира пред БНР Юлия Жожа - експерт по Черноморския регион в Близкоизточния институт в..

публикувано на 06.08.24 в 14:14