Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула"

Бойци на "Хизбула" отдават чест до ковчега на командира на "Хизбула" Али Джамал Алдин Джавад, убит при израелски удар, по време на погребалната процесия в Бейрут, Ливан, 06 август 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелски военни самолети прелетяха ниско над ливанската столица Бейрут, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Свидетели потвърдиха информацията. Това се случва малко преди обръщение на лидера на ливанската шиитска групировка "Хизбула" седмица след убийството на нейния командир Фуад Шукр в предградие на Бейрут. 

45 бойци на палестинската терористична групировка "Хамас" са били убити през последните 24 часа в ивицата Газа, обяви израелската армия. А ливанската въоръжена групировка "Хизбула" е нанесла удари по военни цели в Северен Израел.

Световни лидери продължават с опитите да предотвратят регионална война. 

Израелските военни самолети пробиха звуковата бариера три пъти над Бейрут за по-малко от половин час. В ливанската столица настъпи паника, съобщава Ройтерс.

Напрежението в региона не спира да се покачва след убийството в Техеран на политическия лидер на палестинското радикално движение "Хамас" и ликвидирането край Бейрут на висшия командир от проиранската "Хизбула" Фуад Шукр.

Изстреляният "рояк дронове" от "Хизбула" срещу военни обекти в Северен Израел не е отмъщението за Шукр, обяви представител на групировката. При атаката са били ранени двама израелски войници.

Израелската армия съобщи, че при различни нападения срещу бойци на "Хамас" в ивицата Газа са били убити функционери на палестинската терористична организация, което значително ще намали възможностите ѝ да се снабдява с оръжия и боеприпаси.

Въздушни удари са били нанесени и на Западния бряг на река Йордан. Най-малко осем души бяха убити, твърдят палестинските здравни власти. Поразени са въоръжени бойци на "Хамас", каза израелски армейски говорител без да дава повече подробности.

По-рано петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак. Американският президент Джо Байдън свика висшия екип по национална сигурност. В изявлението след срещата се посочва, че Съединените щати предприемат стъпки за отговор, цитирам "по начин и място по наш избор". 

Същевременно държавният секретар Антъни Блинкън заявил, че дипломатите работят "денонощно", за да предотвратят разрастване на конфликта в региона.

Руският президент Владимир Путин е призовал Иран за сдържан отговор на убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран, стана ясно след разговорите на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Сергей Шойгу и бивш министър на отбраната в иранската столица.

Редица западни държави подготвят евакуацията на своите граждани от Ливан. Повечето големи авиокомпании отмениха всички полети от и до Бейрут. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия: Украинските войски, атакували позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия

Украинските войски, атакували руски позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА "Новости". В съобщението се твърди, че украинците са понесли значителни загуби от артилерията и авиацията на руснаците.  Голяма битка на украинската граница До този момент за боя в района на..

публикувано на 06.08.24 в 20:14
Лидерът на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на Фуад Шукр и Исмаил Хания

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че ръководената от него групировка и Иран са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на командира Фуад Шукр и лидера на "Хамас" Исмаил Хания, независимо от последиците. Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала каза това в телевизионно..

публикувано на 06.08.24 в 20:13

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена. Локализиран е огънят и в Хаджидимитрово, където има пострадали къщи. Гаси се и пожарът в Козловец.  В Горна Студена пожарът е бил в центъра на селото. Запалила се е и изгоря гористата местност, най-вероятно от късо съединение в електропровода, но няма пострадали хора и къщи. Гасихме с..

публикувано на 06.08.24 в 20:05
Няколко пожара горяха в Разградска област в днешния ден.

Пожар в разградското село Побит камък

Около 16:00 часа е възникнал пожар в къща в село Побит камък, съобщиха от Областната администрация в Разград, цитирани от БТА. След час пожарът се е разраснал и е обхванал четири изоставени къщи, селскостопански постройки, сухи треви и храсти.  Служителите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се опитват да..

публикувано на 06.08.24 в 19:44

Археологическите разкопки в центъра на Силистра са наводнени

След проливен дъжд археологическите разкопки в центъра на Силистра са наводнени В следобедните часове проливен дъжд се изля над Силистра. В резултат на това археологически останки от век са под вода. Залята е част от Патриаршеската базилика на древния Дръстър, в която е служил първият български патриарх Дамян. Подобен разлив, но на отпадни води,..

публикувано на 06.08.24 в 19:38
Тим Уолц

Битката за Белия дом през ноември: Харис и Уолц срещу Тръмп и Ванс

Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Камала Харис избра днес губернатора на щата Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент.  Харис официално обяви това в текстово съобщение до своите привърженици, предаде Ройтерс.  Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат-вицепрезидент Двойката ще се..

публикувано на 06.08.24 в 19:14

Може ли гражданското общество да въздейства за по-ефективна работа на институциите?

Може ли гражданското общество да въздейства за по-ефективна работа на институциите? Нормално ли е проблеми да намират своето решение едва след като се заговори за него в социалните мрежи?  "Водя битките си с реални противници и реални съюзници в заобикалящата ме среда, но използвам социалните медии, за да достигна до повече хора". Това каза пред БНР..

публикувано на 06.08.24 в 19:12