Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 души са арестувани от началото на демонстрациите във Великобритания

Снимка: БТА

Над 400 души са арестувани от началото на продължаващите крайнодесни демонстрации в различни британски градове.

Очакванията на властите е броят на задържаните да се увеличи през следващите дни. Съобщава се и за нови случаи на престъпления от омраза в различни градове.

Демонстрациите започнаха, след като жител на Уелс от африкански произход уби три деца в Саутпорт и беше разпространена невярна информация, че той е мюсюлманин, влязъл във Великобритания през миналата година.

И през последната нощ продължиха протестите в различни британски градове. Крайнодесни демонстранти атакуваха силите на полицията в Белфаст, Плимут и Дарлингтън.

Няколко полицаи са с леки наранявания в Плимут. В Бирмингам бяха нанесени щети на автомобили и на едно заведение.

Заради многото арестувани властите съобщиха, че са били открити допълнително 500 места в затворите.

Британският премиер Киър Стармър е заявил пред членовете на кабинета, че има готовност за разполагането на допълнителни сили за борба с безредиците по места в цялата страна.

По-рано бе съобщено за пращането по места на допълнителни 2200 униформени от специално обучените части. До момента в Англия и Уелс бяха разположени 4 000 такива служители.

"Плашещо", "ужасно" и "страховито". Така жители на Ливърпул описа съпътстваните от сблъсъци демонстрации в града.

Редица държави, сред които Индия, Кения, Малайзия, Австралия и Индонезия, предупредиха своите граждани, живеещи в Обединеното кралство и пътуващите там, за опасността от увеличаващо се насилие по време на демонстрациите и ги призоваха да следят местните новини и да избягват районите, където се провеждат протестите.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия: Украинските войски, атакували позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия

Украинските войски, атакували руски позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА "Новости". В съобщението се твърди, че украинците са понесли значителни загуби от артилерията и авиацията на руснаците.  Голяма битка на украинската граница До този момент за боя в района на..

публикувано на 06.08.24 в 20:14
Лидерът на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на Фуад Шукр и Исмаил Хания

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че ръководената от него групировка и Иран са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на командира Фуад Шукр и лидера на "Хамас" Исмаил Хания, независимо от последиците. Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала каза това в телевизионно..

публикувано на 06.08.24 в 20:13

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена. Локализиран е огънят и в Хаджидимитрово, където има пострадали къщи. Гаси се и пожарът в Козловец.  В Горна Студена пожарът е бил в центъра на селото. Запалила се е и изгоря гористата местност, най-вероятно от късо съединение в електропровода, но няма пострадали хора и къщи. Гасихме с..

публикувано на 06.08.24 в 20:05
Няколко пожара горяха в Разградска област в днешния ден.

Пожар в разградското село Побит камък

Около 16:00 часа е възникнал пожар в къща в село Побит камък, съобщиха от Областната администрация в Разград, цитирани от БТА. След час пожарът се е разраснал и е обхванал четири изоставени къщи, селскостопански постройки, сухи треви и храсти.  Служителите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се опитват да..

публикувано на 06.08.24 в 19:44

Археологическите разкопки в центъра на Силистра са наводнени

След проливен дъжд археологическите разкопки в центъра на Силистра са наводнени В следобедните часове проливен дъжд се изля над Силистра. В резултат на това археологически останки от век са под вода. Залята е част от Патриаршеската базилика на древния Дръстър, в която е служил първият български патриарх Дамян. Подобен разлив, но на отпадни води,..

публикувано на 06.08.24 в 19:38
Тим Уолц

Битката за Белия дом през ноември: Харис и Уолц срещу Тръмп и Ванс

Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Камала Харис избра днес губернатора на щата Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент.  Харис официално обяви това в текстово съобщение до своите привърженици, предаде Ройтерс.  Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат-вицепрезидент Двойката ще се..

публикувано на 06.08.24 в 19:14

Може ли гражданското общество да въздейства за по-ефективна работа на институциите?

Може ли гражданското общество да въздейства за по-ефективна работа на институциите? Нормално ли е проблеми да намират своето решение едва след като се заговори за него в социалните мрежи?  "Водя битките си с реални противници и реални съюзници в заобикалящата ме среда, но използвам социалните медии, за да достигна до повече хора". Това каза пред БНР..

публикувано на 06.08.24 в 19:12