Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът разреши наши военни да обучават украински на територията на страни от НАТО

Учение на украинската полиция и национална гвардия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кабинетът разреши на български военни да обучават украински военни на територията на страни членки от НАТО. 

С приемането на решението страната ни дава ясен знак за ангажираността си в подкрепата към Украйна, отстояване на евроатлантическите ценности и затвърждаване на своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност, се посочва в мотивите. 

Отчитайки близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът е в унисон с усилията на останалите държави членки на Алианса, допълват от МС. 

Засега няма яснота колко военни ще участват. И къде ще обучават украинските военни. Знае се, че централата на инициативата е в германския град Висбаден. 

През 2022 г. България разреши участие на до 50 военнослужещи да участват в рамките на европейска мисия за обучение на военни от Украйна. Около 15 инструктори за бронетанкова техника бяха в Полша за около месец миналата година. Решението за помощната инициатива на НАТО беше взето на последната среща на върха на във Вашингтон. Дълго време съюзниците обмисляха името на инициативата. Германия възрази срещу използването на думата "мисия", защото внушавала изпращането на военни на НАТО в Украйна. 

Позицията на НАТО е за ненамеса в конфликта между Русия и Украйна.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в София срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование

На площад "Независимост" в София се провежда протест срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които депутатите внесоха определение за нетрадиционна сексуална ориентация и забраниха пропагандирането ѝ сред деца. Пред репортер на БНР протестиращи споделиха:  "Възмущението ми е огромно. Това е най-неуместното,..

публикувано на 07.08.24 в 19:10

От 2025 година: Възнагражденията в НСО - обвързани със средната работна заплата

На първо и на второ четене в рамките на едно заседание парламента прие промени в Закона за Националната служба за охрана, предложени от парламентарната група на "Възраждане". От 1 януари 2025 година заплатите във Службата ще са обвързани със средната работна заплата за второто тримесечие на предходната година, обявена от НСИ. 

публикувано на 07.08.24 в 18:59
Кирил Петков потвърди, че в ПП-ДБ са разисквали възможността да свалят Рая Назарян от председателския пост в НС.

Коментари за предстоящия избор на служебен премиер: От "кандидати бол" до "не виждаме такъв"

Кирил Петков потвърди, че е имало инициатива за свалянето на Рая Назарян от председателския пост в Народното събрание и че по темата е имало разисквания в "Продължаваме промяната - Демократична България".  Той обаче допълни, че оттук насетне коалицията ще се фокусира върху следващата предизборна кампания и че всички други "технически процедурни..

публикувано на 07.08.24 в 18:54

НС отхвърли предложението за спиране на преговорите за продажба на оборудване от АЕЦ "Белене"

Народното събрание отхвърли предложението на БСП за спиране на преговорите за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" с дълъг цикъл на производство. Според Драгомир Стойнев реакторите, закупени за Белене, трябва да се ползват за ремонта на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй": "Почти всяка година по 2 пъти или по 3 пъти се спира VI блок. Не..

публикувано на 07.08.24 в 18:46

Угасен е пожарът в землището на граничните села Църварица и Илия

Пожарът в землището на граничните села Църварица и Илия е напълно угасен.  Огънят, който пламна в петък на десетина километра от границата със Северна Македония, обхвана около 1000 декара гори, самозасесили се територии, сухи треви, изпепели четири къщи и десетки кошери.  От утре вероятно ще бъде снето и дежурството в района на пожара, което днес се..

публикувано на 07.08.24 в 18:38

Пожарът край Черепово се очаква да бъде локализиран до 19 ч.

До час пожарът край харманлийското село Черепово ще бъде локализиран. Това съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров. "На терен продължават да са 14 и път на пожарната и 2 тежки машини, които, към този момент, не работят, защото няма нужда от тях. Вятър има на места. Всички пътища в областта са отворени и са разчистени...

публикувано на 07.08.24 в 18:19

Тараклийският държавен университет става структура на Русенския университет ''Ангел Кънчев''

Вече има проект за Националната детска болница, а почистването на терена, на който трябва да бъде изградена, върви по-бързо от планираното. Това заяви преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Димитър Главчев. Той посочи, че друг приоритет на кабинета възможно най-бързо да бъдат изплатени компенсации на хората, които пострадаха..

публикувано на 07.08.24 в 18:08