Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се осъществиха очакваните над 100 крайнодесни протеста във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди демонстранти против расизма излязоха по улиците на множество английски градове, след като полицията предупреди, че се очакват над 100 крайнодесни протеста. 

Събиранията на местата, където се очакваха антиимигрантски протести, включително в Северен Лондон, Бристол и Нюкасъл, бяха предимно мирни и спокойни. Хората скандираха и държаха плакати с текстове като "бежанците са добре дошли", както и "отхвърлете расизма, опитайте с терапия". 


На места демонстрантите образуваха и човешки вериги, за да защитят центрове за мигранти, след като полицията предупреди, че могат да се очакват над 100 митинга на крайнодесните, които може да преминат в насилие. Очакванията обаче не се осъществиха. Около 6 хиляди полицаи за борба с безредиците бяха по улиците, за да се справят с потенциалните протести и атаки срещу бежански центрове и правни кантори, специализиращи миграционно право, коментирани в приложението "Телеграм".

Припомням, че бунтовете на крайнодесни привърженици през последните 9 дни бяха предизвикани от дезинформация в интернет, че заподозреният за убийството на три момичета в Саутпорт на 29 юли е мюсюлмански мигрант.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Британската полиция съобщи, че 39 нейни служители са пострадали  при размириците в северния английски град Саутпорт.  Безредиците са свързани с инцидента, при който три момичета бяха убити с нож, а още пет деца бяха тежко ранени в лятна занималня за..

публикувано на 31.07.24 в 01:15
Кола гори на Parliament Road по време на протест срещу имиграцията в Мидълзбро, 4 август 2024 г.

Обединеното кралство е обхванато от масови безредици

Участниците в протестите, които предизвикват безредици в множество градове в Обединеното кралство, ще съжаляват, заяви тази вечер премиерът Киър Стармър. "Гарантирам ви го!", заяви Стармър в специално обръщение, след като днес радикални протестиращи..

публикувано на 04.08.24 в 19:07
Британският държавен секретар по правосъдието Шабана Махмуд след заседанието на комитета COBRA, свикано заради протестите, Лондон, 5 август 2024 г.

Произнесени са първите три присъди заради безредиците в Обединеното кралство

Първите три присъди заради безредиците във Великобритания бяха произнесени. Това са първите присъди след вълната от насилие, заляла Великобритания след убийството с нож на три деца в крайбрежния град Саутпорт в Северозападна Англия. Оповестиха..

публикувано на 07.08.24 в 15:19

Британският комитет за извънредни ситуации "Кобра" ще проведе заседание заради безредиците

Във Великобритания днес ще се проведе заседание на комитета за извънредни ситуации "Кобра" във връзка с безредиците, които продължават в редица градове в страната.  Над 150 души са арестувани след изпълнените с насилие безредици във Великобритания през..

публикувано на 05.08.24 в 05:29

Британският премиер обеща бързи присъди на участниците в бунтовете

Британският премиер Киър Стармър заяви, че заловените да участват бунтове в Англия и Северна Ирландия може да очакват "светкавични присъди", предаде Би Би Си. След като председателства втора извънредна координационна среща с полицейските шефове за..

публикувано на 07.08.24 в 08:17

Отново масови безредици в Англия

Шествия на крайната десница и антирасистки контрадемонстрации се състояха в редица британски градове дни след масовото убийство в Саутпорт, съобщава "Гардиън". Около 200 души в Лийдс скандираха лозунги срещу имигрантите и мюсюлманите. От далеч..

публикувано на 03.08.24 в 19:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще насърчи връзката между научни разработки и индустрията

С 6 млн. евро в Кипър ще се насърчава свързването на научните разработки синдустрията, за да се постигне икономически растеж. Новата програма е отворена за кандидатстване от 8 август, обявиха от Фондацията за изследвания и иновации. Програмата, наречена..

публикувано на 08.08.24 в 03:21
Тейлър Суифт

Тейлър Суифт отмени концертите си във Виена

Американската певица Тейлър Суифт отмени три концерта във Виена заради заплаха за сигурността, съобщи Би Би Си. Те трябваше да се проведат на 8, 9 и 10 август, но след арести на двама души в Австрия, за които се твърди, че са подготвяли предполагаемо..

публикувано на 08.08.24 в 01:17

Патриарх Даниил отслужи в Перник архиерейска вечерня

Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи архиерейска вечерня с молебен канон на Св. Богородица в пернишкия храм "Свети Иван Рилски“. Камбанен звън възвести пристигането на патриарха. Негово светейшество бе съпроводен от първия викарий на..

публикувано на 07.08.24 в 21:19

Националният превозвач продължава да лети до Израел, но с променени часове от 9 до 13 август

"България Еър" продължава да изпълнява полетите между София и Тел Авив, като по препоръка  на летищните власти в Израел от 9 до 13 август полетите ще бъдат преместени в светлата част на денонощието, съобщиха от националния превозвач.  Подробности - на..

публикувано на 07.08.24 в 21:09

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск - най-новото бойно поле между двете страни. От вчера украински войски водят бой около руското градче Суджа, откъдето преминава последният действащ газопровод..

публикувано на 07.08.24 в 20:44

Локализиран е големият пожар в Сакар планина, избухнал край с. Черепово

Пожарът край харманлийското село Черепово е локализиран, съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров.  "На терен продължават да са 14 екипа на пожарната и 2 тежки машини. Всички пътища в областта са отворени. Изгорелите площи са 12,000..

публикувано на 07.08.24 в 20:29

Египет нареди на авиолиниите си да избягват въздушното пространство на Иран тази нощ

Властите в Египет са наредили на всички свои авиолинии да избягват въздушното пространство на Иран между 1 и 4 ч. по Гринуич тази нощ, което е 4 и 7 ч. сутринта българско време, предаде Ройтерс.  Не се съобщава причина за това нареждане, което се..

публикувано на 07.08.24 в 19:59