Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без обезщетение след градушките: Собственици на автокъщи в Шереметя готвят протест

Снимка: Здравка Маслянкова
Чуй новината! Чуй новината:

Собствениците на автокъщите във великотърновското село Шереметя се готвят за протест с блокада на пътя София - Варна, след като не получиха обезщетение от държавата за нанесените щети от градушката на 12 юни.

Градушката с големина на юмрук нанесе щети за над 4 милиона лева в общините Велико Търново и Лясковец. Пострадаха и автомобилите в 15-те автокъщи в Шереметя, които не са застраховани и бяха под открито небе.

 "Чакаме нещо да покрие държавата, защото нямаме силата и възможността. Страшно голяма щета, няма възстановяване на автомобилите", заяви един от собствениците Петьо Стоянов, който загуби 90 автомобила.

Подали са документи, но не получават финансова помощ. С унищожените от градушката коли собствениците на автокъщите се подготвят да блокират главния път София – Варна.

Комисиите са обходили 201 адреса, подадени са 43 заявления. 10 178 лева е държавната помощ, която е отпусната на 17 домакинства в Шереметя, Малки чифлик, Арбанаси, Къпиново, Самоводене, Миндя, Церова кория, Пчелище, Драгижево и Лясковец.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Гюров

Отложиха делото срещу освобождаването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ

За 13 септември отложиха делото срещу освобождаването на Андрей Гюров от поста подуправител на БНБ. Той поиска отвод на председателя на съдебния състав по делото срещу освобождаването му от поста подуправител на БНБ. Съдия Георги Чолаков е и председател на Върховния административен съд, който разглежда делото. Сред мотивите на Гюров е..

публикувано на 08.08.24 в 13:14

За денонощие: Над 700 случая на превишена скорост в Пазарджишко

Над 700 нарушения на допустимата скорост в населените и извън населените места са засечени в област Пазарджик само за последното денонощие.  Сред тях е водач, шофирал с 210 км в час по пътя Пазарджик-Пловдив.  Засякоха БМВ да лети с 210 км/ч на пътя Пазарджик - Пловдив Допустимата скорост в този участък е 90 км в час, съобщават от..

публикувано на 08.08.24 в 13:10

Петима в ареста след сбиване в Смолян

Петима души са задържани в полицията в Смолян след сбиване, съобщиха от ОД на МВР.  Снощи около 22:15 часа, на телефон 112 е получен сигнал за възникнал скандал, прераснал в сбиване между група мъже в района на ул. "Станевска". 44-годишен смолянчанин е със счупени зъби на горната челюст. В резултат от проведените незабавни оперативно-издирвателни..

публикувано на 08.08.24 в 12:49

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала...

публикувано на 08.08.24 в 12:45

Помпи за напояване пресушили р. Негованка във Великотърновско

Еколози изясняват причините за пресъхване на река Негованка край великотърновското село Ресен и измиране на риба в района. Установено е незаконно поставяне на помпи за напояване. Сезирани са прокуратурата и министъра на екологията. Инспектори на РИОСВ, Областната дирекция за безопасност на храните и Басейнова дирекция три дена в средата на..

публикувано на 08.08.24 в 12:43

НС изслуша доклада за дейността на Ивелин Михайлов, свързана с "Исторически парк"

Парламентът изслуша доклада за дейността на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства за дейността на идеолога на партия "Величие Ивелин Михайлов" и изградения комплекс "Исторически парк" в с. Неофит Рилски. Предстои докладът да бъде приет. В доклада на комисията се посочват множество нарушения, в това число, че..

публикувано на 08.08.24 в 12:29

Продължава борбата с пожара в западния дял на планината Славянка

Продължават усилията на над 150 огнеборци по ограничаването на пожара в западния дял на планината "Славянка", където няколко активирали се огнища на гръцка територия успяха да прехвърлят границата и да навлязат в наситена с хвойнови насаждения гора. Днес се правят широки просеки, за да се спре разрастването на пожара. Единият от испанските..

публикувано на 08.08.24 в 12:00