Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар, запален от стъклени бутилки, засегна къщи и дворни места в с. Джулюница

6
Снимка: Здравка Маслянкова

Пожарникари от Горна Оряховица и Стражица гасят пожар в село Джулюница, община Лясковец.

Пожарът е засегнал къщи и дворни места и се прехвърля към близката гора. 


Пожарът е възникнал около 14:00 часа днес. В двора си жена е оставила стъклени бутилки, които, нагрети от слънцето, са станали лупи и са запалили плевник, откъдето огънят се е разраснал и е обхванал съседните дворове на обитаеми и необитаеми къщи.


Напрежението между хората в Джулюница е голямо. За да не пламне селото, полагат огромни усилия. Пожарникарите с помощта на местните хора гасят огъня:

"Стъкла, сложих стъкла и те се нагряха от слънцето и се запалиха", каза собственичката на имота, откъдето тръгна пожара.

 "Комшийката палила нещо... Иде в момента и казва: Без да искам...Как без да искаш?...Моят имот е пострадалият, плевникът изгоря, пълен със сено", сподели съсед.


"Мъчим се да спасим по някакъв начин положение; Детето отиде за вода да гасим; Гори и надолу, дърветата надолу тръгнаха те. И се мъчим да ги изгасим с кофите", каза жители на селото, които участват в гасенето с пожарникарите.

Пожарът е локализиран, гасенето продължава. Началникът на Пожарната в Горна Оряховица Георги Тодоров обясни:

"Спрели сме всякакво горене по къщите. Остават само сухи треви и храсти между тях - в дворните места, които трябва да ги локализираме, за да не се прехвърлят в къщите.

Виждате, от невнимание се стига до много ресурс, много хора, много техника. Виждате последиците, цялото село е в паника от този пожар, който е възникнал“.


Все още не може да се определи колко са поразените площи и засегнатите имоти.

Снимки - Здравка Маслянкова.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев се консултира с партиите, избори на 20 октомври поискаха от ГЕРБ-СДС и БСП

"Моите възможности за избор на министър-председател са драстично ограничени. Веднага пристъпих към разговор с всички потенциални премиери, които не са приключили окончателно. Не можем да бавим повече процеса и трябва да има яснота в държавата за нейното управление" - т ова заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с парламентарно..

публикувано на 08.08.24 в 17:48

"Бритиш еъруейз" спира полетите до Пекин от 26 октомври

Британският авиопревозвач "Бритиш еъруейз" (British Airways) спира полетите до Пекин от 26 октомври до ноември 2025 година, предаде Ройтерс. Авиокомпанията, която е собственост на групата Ай Ей Джи (IAG), не посочи причината за решението си, но допълни, че ще продължи всекидневните полети до Шанхай и Хонконг. Говорител на "Бритиш еъруейз" заяви, че..

публикувано на 08.08.24 в 17:29

Радев: Разговорите ми с потенциалните кандидати за служебен премиер не са приключили

"Добре дошли в президентската институция! Започвам директно по същество, знам, че времето е ценно на всички от вас защото, на практика предизборната кампания започна ". Това каза президентът Румен Радев в началото на политическите консултации за назначавне на служебен премиер и кабинет. Държавният глава допълни:  "За съжаление и 50-ото Народно събрание..

публикувано на 08.08.24 в 17:16

Светият Синод на БПЦ изрази признателност към народните представители

Светият Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия изразява своята признателност към народните представители за постигнатото съгласие по общозначими ценности за българското общество, каквито са възпитанието, образованието и закрилата на децата на България , се казва позиция на Църквата, публикувана днес .   Удовлетворени сме от..

публикувано на 08.08.24 в 16:58

Загасен е пожарът в с. Джулюница

Пожарът в село Джулюница, община Лясковец, вече е загасен, съобщи за БНР Георги Тодоров, началник на противопожарната служба в Горна Оряховица. Пожар, запален от стъклени бутилки, засегна къщи и дворни места в с. Джулюница Няма пострадали хора. Огнеборците с доброволци от селото спасиха къщите от две улици и стопански постройки.  Огънят тръгна от..

публикувано на 08.08.24 в 16:56
Явор Божанков

Явор Божанков от ПП-ДБ се оплака от физическо насилие от депутат от "Възраждане"

Депутатът от "Продължаваме промяната"-"Демократична България"  Явор Божанков се оплака от физическо насилие от свой колега от "Възраждане", чието име не назова. Божанков разпространи и клип във Фейсбук, в който двамата се сблъскват в един от коридорите на Народното събрание.  Божанков допълни, че случаят няма предистория и че колегата му го е..

публикувано на 08.08.24 в 16:38

Плевен засилва контрола срещу изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места

Община Плевен засилва контрола срещу изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места. Поставени са и предупредителни информационни табели. Служители на отдел "Инспекторат" съставиха акт на пореден нарушител, хванат да изхвърля едрогабаритни отпадъци на нерегламентирано място до бл. 67 в жк "Сторгозия". Инспекторите са се отзовали веднага на..

публикувано на 08.08.24 в 16:30