Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Бони Петрунова: Трябва да се преодолее тази бариера на лошо обгрижване на паметниците

Археологическият сезон в Община Каварна е подновен

| Репортаж

Археологическият сезон в Община Каварна беше подновен. На разкопките на нос Калиакра, на които през последните години бяха разкрити изключителни находки, отново работи екипът на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. През септември или октомври, при отпуснато финансиране, се очаква да започнат дейностите и на нос Чиракман. Продължават и подводните проучвания в района на каварненското пристанище, Яйлата и Калиакра.

След дълго прекъсване разкопките на нос Калиакра бяха подновени на 1 август 2021 г. и досега те предложиха уникални открития, сред които т.нар. "татарска плячка", състояща се от 983 предмета – сребърни и златни монети, апликации, катарами, копчета, обеци, пръстени и др. Средствата се осигуряват от Министерството на културата, а община Каварна поема разходите, свързани с работниците на място.

Разкопките на нос Калиакра са винаги сред челната десетка в конкурсите за финансиране на подобни дейности и това има своите основания – богат град, средновековна столица и изключително място, макар да има какво още да се желае по отношение на неговата инфраструктура, посочи ръководителят на археологическите проучвания там доц. д-р Бони Петрунова.

"Решихме да отворим още един сектор. Той е бил копан от Ана Балканска – археолог от предишно поколение, за да се намерят следи от Римския период на Калиакра. Идеята ни е да продължим в този сектор, в който излиза средновековният некропол с богатите гробове и където търсим църква.

Другият сектор, където започнахме да разчистваме и отваряме, е към метеорологичната база". 

По думите на директора на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев радостен е фактът, че тази година на разкопките работят много млади хора, които са предпочели това занимание пред останалите възможности за заетост по морето. Затова и проучванията вече не страдат от липса на достатъчно работна ръка. Пенко Георгиев сподели и за идеята му с доц. Петрунова за доближаване не на хората с музея, а на музея с хората.

"Музеят в Каварна е в центъра и трябва да слезеш по 125 стъпала. Повечето каварненци не слизат. Във фоайето на община Каварна правим всяка година изложба с емблематични находки". 


В края на лятото ще започнат отново и разкопките на нос Чиракман. Ще продължат проучванията на помещенията, встрани от Базиликата. След дълго прекъсване отново се извършват и подводните проучвания.

"Продължаваме да проучваме акваторията на пристанище Каварна, където има сгради, потънало селище. Търсене на нови пристанища, които са по нашето крайбрежие.

Миналата година изкарахме много интересни архитектурни елементи от сграда, която е в пристанището". 

През миналата година е бил изработен и пътеводител на Калиакра, който е оставен с отворен край, за да може да се допълнят новите паметници, когато бъдат открити. Той е написан и за туристите, и за специалистите. Предстояща задача е да бъде написана и книга, подходяща за деца, за да може да се запали у най-малките интерес и любов към археологията и тайните, които тя ни разкрива.

Един от проблемите, пред които се сблъскват археолозите у нас за съжаление, е липсата на разбиране за дейността им и важността на тяхната работа от управляващите на съответните институции, категорична е доц. д-р Бони Петрунова.

"По-сериозният проблем е да преодолеем негативизма в някои хора, които управляват съответните институции, занимаващи се с културно наследство и поддържащи това наследство. Трябва да се преодолее тази бариера на лошо обгрижване на паметниците." 

Бони Петрунова изрази надеждата си скоро археологическият обект на нос Калиакра да намери своя достоен собственик, който да се грижи за мястото така, както го е правил деспот Добротица. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама огнеборци са пострадали при гасенето на пожара край Вършец

Двама служители на сектор "Специализирани оперативни дейности - Монтана" са пострадали при гасенето на пожара край Вършец. Единият е настанен за лечение в болница във Враца с три счупени ребра. Инцидентът е станал вчера към обяд при преобръщане на служебен противопожарен автомобил по време на гасителните действия. Огнеборците са..

публикувано на 12.08.24 в 13:15
Полицаи от управленията на МВР се събраха на протест в София - 12 август 2024 г.

Полицаи пред Народното събрание, недоволни от "безпрецедентен опит за употреба на МВР"

Полицаи от Столичната дирекция на МВР се събраха на демонстрация пред Народното събрание, за да изразят недоволство от  "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов са провели "професионален" разговор Горица Грънчарова-Кожарева продължава срещите си с министрите от кабинета..

публикувано на 12.08.24 в 12:49

Остава опасността от възобновяване на пожара в планина Славянка на наша територия

Опасността от възобновяване на пожара в граничната планина Славянка на българска територия остава реална, докато огнената стихия не бъде потушена на гръцка територия. Това заявиха българските огнеборци, които от 23 дни са на терен.  Под постоянно наблюдение е и развитието на пожара в Република Северна Македония, в близост до нашата граница...

публикувано на 12.08.24 в 12:18
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева продължава срещите си с министрите от кабинета "Главчев"

Продължават срещите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с министрите от служебния кабинет на Димитър Главчев. По информация на БНР разговори вече са проведени със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Към момента тя отказва коментар. Горица Грънчарова-Кожарева стартира..

публикувано на 12.08.24 в 12:08

Жега и предупреждения за гръмотевични бури във Великобритания

В Обединеното кралство бяха издадени предупреждения за гръмотевични бури. В резултат на нахлуващата топла вълна днешният понеделник може да се окаже най-горещият ден от годината досега, прогнозират метеоролозите.  Температурите се повишиха през уикенда и се създават условия за гръмотевични бури. Жълт код е обявен за Северна Англия, Шотландия и..

публикувано на 12.08.24 в 11:57

Постижение: Малко италианско селище с трима олимпийски шампиони

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази специално своята благодарност на спортистите на страната, които на Олимпийските игри спечелиха общо 40 медала, 12 от които златни.  Италианско селище привлече вниманието пък с това, че има трима олимпийски шампиони, което е единствен случай в света. Това е град Ронкаделе до град Бреша, област Ломбардия...

публикувано на 12.08.24 в 11:44

Тропическата буря "Мария" достигна сушата на Япония

Тропическата буря "Мария" достигна сушата в северния регион на Япония Ивате, където донесе проливен дъжд. Прекъснати са полетите и железопътните услуги, хората в някои райони трябваше да се евакуират от домовете си. Не се съобщава за пострадали. Очаква се бурята с максимална скорост на вятъра от 72 км/ч да се придвижи към Японско море...

публикувано на 12.08.24 в 11:37