Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Елин Пелин питат кой е позволил изграждането на склада, в който взрив доведе до смъртта на 4 - ма души

Инж. Георги Кордов: Стандартните сгради не се осигуряват срещу удар от хоризонтална взривна вълна

"Необходимо е да се прецизира Наредбата за строеж на сгради за производство и съхранение на взривни вещества, пиротехника и други опасни материали"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

След взрива в склада край Елин Пелин загинаха четирима души, пострадаха близо 70 къщи, а живеещите в района заживяха в страх. Въпросът за това кой е разрешил строителството му беше един от основните, които жителите на района поставиха пред властите на специална среща. На нея присъстваха вътрешният министър Калин Стоянов, кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов и пожарникари
Хората недоволстваха от начина, по който са били предупредени за инцидента, лошия въздух при взривовете, липсата на вода в два квартала. Но най- важният въпрос, който под различна форма беше поставен, е как този склад за фойерверки се е озовал толкова близо до къщите на хората. 

"Защо подобен склад функционира на 500 метра от жилищата на хората и кой разреши неговото построяване?"

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов  обясни, че имотът е закупен през 2009 година. 

"До 2014 г. се издава разрешителното за функциониране. Такова съоръжение е от тип Клас А, което по никакъв начин не кореспондира с издаваното от общината. Издават се разрешения от ДНСК за въвеждане в експлоатация и от системата на МВР. Ние нямаме нито компетенцията да присъстваме, нито юрисдикцията да издаваме въвеждане в експлоатацияТакъв тип съоръжения се издават от държавата, а не от общината. 

За жалост, складът отговаря на изискванията – на над 600 метра от населеното място е. Законът е спазен. Въпросът е дали това е достатъчно отстояние".

Той е изпратил писмо за свикване на междуведомствена комисия и прецизиране на тези отстояния. 

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов пък каза, че всичко, свързано със склада, най-вече със строителните книжа, е приоритет на други министерства и институции.

"Не зависи от нас. Ние реално сме последната институция, която издава разрешение за съхранение. Ако всички институции са дали своите разрешения, ние много трудно може да откажем. Скептичен съм относно възможността този склад да заработи на това място в този момент.

Основните въпроси са към МРРБ – относно строителните книжа, отстоянията, дали следва да е на това място, или не. Това са въпроси, които ще бъдат предмет на разследването, което, според мен, ще бъде продължително и много тежко". 

Два от въпросите, пуснати през социалните мрежи от жителите на гара Елин Пелин, засега не получиха отговор. Защо построяването и разширението на склада за съхранение на "огнестрелни оръжия, боеприпаси и фойерверки за гражданска употреба", собственост на "Енигма" не са били разпръснати на разстояние, в случай на инцидент? И каква е прозрачността при новите инвестиционни проекти в района? Защото общината не публикува ежедневно отчет за своята дейност, разрешения и решения, които одобрява за всеки един следващ и бъдещ инвестиционен проект?
По време на срещата хората обърнаха внимание, че общият устройствен план предвижда разширяване на строителните граници за сгради предимно за производства, складове, търговски обекти. Те обясниха, че главният архитект на община Елин Пелин им е казвал точно обратното -  че ще се разширяват строителните граници за жилищно строителство. 

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов призна, че хаосът със застрояването бил заради липсата на устройствен план. Бавенето било заради над 400 подадени възражения, с които трябвало да се съобразят. И документа можел да бъде готов до март следващата година. Дотогава обаче хората няма да са по-спокойни. 

"Нямам 5 метра от рампата за тировете до вратата.  Утре може да стане инцидент и да гръмне, а той е на пет метра от вратата ми!"



Необходимо е да се прецизират определени моменти от Наредбата на МРРБ за строежа на сгради за производство и съхранение на взривни вещества, пиротехника и други опасни материали. Това обясни пред БНР инж. Георги Кордов, експерт по обследване на строителни конструкции.

"Много важен е въпросът за контрола по изпълнение на отделните клаузи в съответната наредба. 

Когато обаче се касае за генерално определяне на отстоянието от жилищните сгради на складовете за съхранение на опасни вещества, стигаме до извода, че промяната само на един параметър не би гарантирала 100-процентово осигуряване на съседните жилищни сгради при ударна вълна.

Задачата е сложна и комплексна, посочи той в предаването "Преди всички". 

"Всеки отделен случай трябва да бъде решаван индивидуално".

Когато се обсъждат и се предприемат мерки за промяна в наредбата или съответния закон, трябва да участват и специалисти от професионалните организации на инженерите и архитектите, обясни още инж. Георги Кордов.

Стандартните сгради не се осигуряват срещу удар от хоризонтална взривна вълна, отбеляза той.

"Моето мнение е, че разстоянието до жилищните сгради трябва да бъде такова, че вероятността да се случи подобен инцидент да е нулева. Наредбите трябва да осигуряват 100% защита. Самите съоръжения трябва да бъдат разположени така, че при взрив нищо да не достига до жилищни сгради".

Най-важният въпрос е как ще се осъществява контрол, каза още инж. Кордов.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГДБОП разби престъпна група за търговия с незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси

Шестима участници в схемата са задържани при предприета от ГДБОП специализирана полицейска операция срещу организирана престъпна група, занимавала се с преработка, ремонт, съхранение, търговия и транспортиране на оръжия, боеприпаси и взривни вещества, без да има право и разрешение за това, съобщават от МВР. Акцията е реализирана на..

публикувано на 09.08.24 в 16:32
Контраадмирал Кирил Михайлов

Контраадмирал Михайлов: Строителството на двата многоцелеви патрулни кораба върви по план

51 военни и цивилни служители на Военноморските сили бяха наградени от командира на ВМС   контраадмирал Кирил Михайлов, от кмета на Варна Благомир Коцев и от проф. Андрияна Андреева - областен управител на Варненска област. Поводът е предстоящият празник на ВМС и 145-годишнината от създаването на военния ни флот.  След награждаването на..

публикувано на 09.08.24 в 16:17

Държавният резерв отпуска над 37 000 литра вода за община Горна Оряховица

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДАДРВВЗ) ще предостави 37 044 литра бутилирана вода на община Горна Оряховица, съобщават от пресцентъра на агенцията. Помощта се предоставя след решение на Министерски съвет от 8-и август и ще послужи за преодоляване на последиците от обявено бедствено положение на територията на с...

публикувано на 09.08.24 в 16:08
Александър Николов

Александър Николов: Направеното по темата "природен газ" след 2014 г. показва каква е политиката на България

Направеното от управленията от 2014 г. насам по темата "природен газ" е показателно за това каква е политиката на България .  Това каза пред БНР бившият министър на енергетиката Александър Николов и посочи: "Медийната бомба на кабинета "Главчев", че ще се предоговаря с "Боташ", е ужасяваща неистина. .. Печели насрещната страна - турската компания,..

публикувано на 09.08.24 в 16:05

Село Стрелец чака от Държавния резерв над 37 тона бутилирана вода за пиене

Село Стрелец в община Горна Оряховица чака от Държавния резерв над 37 тона бутилирана вода за пиене. В населеното място е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието. Според заповед на управителя на ВиК "Йовковци" в Стрелец водоподаването вече е през 48 часа от 06.00 до 18.00 часа, поясни Нели Гърдева от кметството на..

публикувано на 09.08.24 в 15:31

Главчев се е отказал от нов премиерски мандат заради спекулации около неговото име

Действащият служебен премиер Димитър Главчев, заяви, че е решил да се откаже от нов мандат, тъй като смята, че около името му са се появили спекулации. Главчев обяви, че след назначаването на новото служебно правителство ще се върне в Сметната палата, а няма да се отдаде на политика. "Нашето правителство си свърши работата, нямаше..

публикувано на 09.08.24 в 15:20
Камен Невенкин

Камен Невенкин: Има две отделни военни операции на украинската армия на територията на Русия

Има две отделни военни операции на украинската армия на територията на Русия .  Това каза пред БНР специалистът по военна история Камен Невенкин и обясни, че едната, "която ще продължат да осъществяват и за в бъдеще, това са удари срещу летищата , откъдето руската авиация обикновено излита, за да бомбардира украински градове и украински позиции ,..

публикувано на 09.08.24 в 15:09