Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев потвърди атаката срещу военно летище в Руска област, която не граничи с Украйна

Снимка: Укрански войник следи дрон на екрани в подземен команден център в Бахмут / Снимка: БТА

Генералният щаб на украинската армия потвърди атаката срещу военно летище край Липецк в Русия. Тази сутрин там избухна пожар, а губернаторът на областта, която не граничи с Украйна, нареди евакуацията на повече от 400 домакинства. Руските власти обявиха извънредно положение и в Курска област, откъдето започна украинската офанзива. 

Четири села в околността на Липецк бяха евакуирани след въвеждането на извънредно положение в района, обяви губернаторът на областта Игор Артамонов в "Telegram". При "масираната атака", както пише той, са били ранени девет души. Мощен взрив е предизвикал верижна детонация и пожар на летището, твърди украинската информационна агенция УНИАН.

Според съобщението на Генералния щаб на украинските въоръжени сили нападението с дронове тази сутрин е било насочено срещу склад с авиационни бомби и срещу редица други обекти на територията на летище Липецк. Там са базирани десетки руски изтребители Су-34, Су-35 и МиГ-31. "Унищожаваме систематично материално-техническата база на руската авиация, така че врагът да няма възможност да бомбардира украинските градове", заяви анонимен военен източник.

Съобщението на генералния щаб на украинските въоръжени сили е първото откакто във вторник украински сили навлязоха на руска територия в Курска област. Повече от хиляда украински войници и десетки бронирани машини участват в тази изненадваща атака, както я определи руският генерален щаб. В снощното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски изглежда намекна за операцията, като каза, че украинската армия знае как да изненадва:

Русия донесе войната в Украйна и трябва да почувства какво е направила

От генералния щаб на украинската армия съобщиха още, че са нанесли удари по няколко радиолокационни станции, разположени в окупираната част на Донецка област. Поразен е радарът на най-новата руска система за противовъздушна отбрана С-350, твърдят от щаба в Киев.

Руските власти съобщават за украинска атака с дронове в Белгородска област, близо до границата. Причинени са материални щети, няма пострадали. Нападения от въздуха и морето с безпилотни самолети е имало и в Севастопол, на анексирания от Русия Кримски полуостров. През нощта Русия е продължила атаките с дронове срещу Украйна. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГДБОП разби престъпна група за търговия с незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси

Шестима участници в схемата са задържани при предприета от ГДБОП специализирана полицейска операция срещу организирана престъпна група, занимавала се с преработка, ремонт, съхранение, търговия и транспортиране на оръжия, боеприпаси и взривни вещества, без да има право и разрешение за това, съобщават от МВР. Акцията е реализирана на..

публикувано на 09.08.24 в 16:32
Контраадмирал Кирил Михайлов

Контраадмирал Михайлов: Строителството на двата многоцелеви патрулни кораба върви по план

51 военни и цивилни служители на Военноморските сили бяха наградени от командира на ВМС   контраадмирал Кирил Михайлов, от кмета на Варна Благомир Коцев и от проф. Андрияна Андреева - областен управител на Варненска област. Поводът е предстоящият празник на ВМС и 145-годишнината от създаването на военния ни флот.  След награждаването на..

публикувано на 09.08.24 в 16:17

Държавният резерв отпуска над 37 000 литра вода за община Горна Оряховица

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДАДРВВЗ) ще предостави 37 044 литра бутилирана вода на община Горна Оряховица, съобщават от пресцентъра на агенцията. Помощта се предоставя след решение на Министерски съвет от 8-и август и ще послужи за преодоляване на последиците от обявено бедствено положение на територията на с...

публикувано на 09.08.24 в 16:08
Александър Николов

Александър Николов: Направеното по темата "природен газ" след 2014 г. показва каква е политиката на България

Направеното от управленията от 2014 г. насам по темата "природен газ" е показателно за това каква е политиката на България .  Това каза пред БНР бившият министър на енергетиката Александър Николов и посочи: "Медийната бомба на кабинета "Главчев", че ще се предоговаря с "Боташ", е ужасяваща неистина. .. Печели насрещната страна - турската компания,..

публикувано на 09.08.24 в 16:05

Село Стрелец чака от Държавния резерв над 37 тона бутилирана вода за пиене

Село Стрелец в община Горна Оряховица чака от Държавния резерв над 37 тона бутилирана вода за пиене. В населеното място е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието. Според заповед на управителя на ВиК "Йовковци" в Стрелец водоподаването вече е през 48 часа от 06.00 до 18.00 часа, поясни Нели Гърдева от кметството на..

публикувано на 09.08.24 в 15:31

Главчев се е отказал от нов премиерски мандат заради спекулации около неговото име

Действащият служебен премиер Димитър Главчев, заяви, че е решил да се откаже от нов мандат, тъй като смята, че около името му са се появили спекулации. Главчев обяви, че след назначаването на новото служебно правителство ще се върне в Сметната палата, а няма да се отдаде на политика. "Нашето правителство си свърши работата, нямаше..

публикувано на 09.08.24 в 15:20
Камен Невенкин

Камен Невенкин: Има две отделни военни операции на украинската армия на територията на Русия

Има две отделни военни операции на украинската армия на територията на Русия .  Това каза пред БНР специалистът по военна история Камен Невенкин и обясни, че едната, "която ще продължат да осъществяват и за в бъдеще, това са удари срещу летищата , откъдето руската авиация обикновено излита, за да бомбардира украински градове и украински позиции ,..

публикувано на 09.08.24 в 15:09